IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Байдън не успява да разграничи администрацията си от тази на Обама

Екипът му включва ветерани, които вярват в големите разходи, по-голямото регулиране, по-високите данъци и по-лесните пари

16:23 | 11.12.20 г. 5
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Stephanie Reynolds/Bloomberg</em></p>

Снимка: Stephanie Reynolds/Bloomberg

Ако Джо Байдън се опитва да разграничи нововъзникващата си администрация от тази на Барак Обама, поне по отношение на избора на икономически съветници не успява, пише в. Wall Street Journal в свой материал.

Те са ветерани от времето на управлението на Барак Обама, които вярват в големите разходи, по-голямото регулиране, по-високите данъци и по-лесните пари. Можем само да се надяваме, че резултатът ще е по-добър от това, което стана известно като „светска стагнация“ през годините на Обама.

Джанет Йелън, номинираната за финансов министър, е икономист с отлично политическо резюме. Тя е кейнсианка от училището на Джеймс Тобин, която вярва в разходите като фискален стимул и ниските лихвени проценти. Като председател на Федералния резерв през втория мандат на Обама тя държеше на бавното вдигане на лихвите и намаляването на покупките на облигации от институцията. Вероятно тя ще благоприятства комбинация от политики като от 2009 г. за следващата година с изчерпване на разходите.

Байдън посочи и Джаред Бърнстейн, архитект на стимулите на Обама, който през януари 2009 г. прогнозира, че разходите ще задържат безработицата под 8% и ще падне отново до 7% до есента на 2010 г. Само че прогнозата му не се реализира и безработицата достигна 10% през октомври 2009 г., остана 9,9% до април 2010 г. и падна под 7% до ноември 2013 г. Бернщайн се довери на кейнсианския мултипликатор, че всеки долар от новите разходи допринася с допълнителни 1,57 долара или повече към БВП. Това отново се оказа погрешно.

Бърнстейн ще се присъедини към икономическите съветници на Белия дом, където негов шеф ще бъде икономистът от Принстън Сесилия Рус. Тя е ветеран от Белия дом по времето на Клинтън и Обама. Нейната академична работа се фокусира върху микроикономически теми като образование и пазар на труда.

Националният икономически съвет на Джо Байдън, който координира икономическата политика в Белия дом, ще бъде воден от Брайън Дийз, друг ветеран от времето на Обама. По времето на Тръмп той работи в BlackRock като глобален ръководител на устойчивите инвестиции - политическото портфолио за екологични, социални и управленски въпроси (ESG). Ролята на Дийз отново показва, че Байдън възнамерява да превърне въпросите за климата в икономически приоритет.

Това е и посланието от избора на Нийра Танден за бюджетен директор на Белия дом. Тя е близка с Хилари Клинтън и изключително активна в Twitter, почти колкото и Доналд Тръмп. Тръмп Тя ръководи Центъра за американски прогрес, демократичния мозъчен тръст, и подкрепя въвеждането на много по-високи данъци. Тя е и обсебена от темата за климата. През октомври 2019 г. тя декларира в Twitter подкрепа за предложение със „специфични за сектора политики за внедряване, трилиони долари преки федерални разходи, икономическа цена на въглерода и задължително намаляване на емисиите в общностите, исторически претоварени от замърсяването“.

Риториката на Нийра Танден и печели много политически противници. Това включва и мнозина от левицата.

Общото послание на Байдън е, че ще има прогресивен екип, който разглежда правителството като водещ двигател на икономическия растеж. Вероятно те ще се възползват от продължителните щети от пандемията, за да предложат значително увеличение на разходите и данъците в началото на 2021 г.

Иронията е, че при сегашната тенденция Байдън ще наследи икономика, която се възстановява много по-бързо, отколкото кейнсианските икономисти прогнозираха по-рано тази година. Федералният резерв на Атланта повиши прогнозата си за растеж през четвъртото тримесечие до 11%, а икономистът от Уолстрийт Ед Хайман повиши своята оценка до 8%.

Това не е 2009 г. След като ваксина за Covid стане широко достъпна, икономиката би трябвало да се оттласне. Работата на икономистите от кръга на Обама ще трябва да поддържат този растеж, а не да го забавят със същия микс от политики, който доведе до най-бавното възстановяване от десетилетия насам,  когато за последно демократите бяха на власт.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:59 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 6 rate down comment 3
ing5rov
преди 3 години
Хънтър Байдън и той по пътя на баща си ...Hunter Biden under federal criminal investigation
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 8 rate down comment 3
bgMan
преди 3 години
Той не може да различава внучките от синовете си те тръгнали да очакват друго.Направо да вземат да кажат кой всъщност ще управлява и ще взема решенията вместо актьора Байдън.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 8 rate down comment 2
michaelis23
преди 3 години
аз не знам кой ше пусне мавзолей с деменция и бездетна черна пантера да се качат на престола и продадат държавата на китайците .... Тва тия нема да го допуснат, са ше изфабрикуват нещо с тоя ми ти върховен съд и тва им беше ... мечтани блянове за глобализация и прочеее остаат в историята ....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 7 rate down comment 3
ing5rov
преди 3 години
да тренира ... за 2024 ... ако си спомня въобще ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 8 rate down comment 3
michaelis23
преди 3 години
не знам дали ще му е нужна администрация на младежа ..... май със старата администрация ше си останат така както изглежда, ей и Помпей им го каза ама тия още не верват ..... :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още