Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Анализи

Дефицитът по текущата сметка дава сила на САЩ

Финансирането му гарантира доминиращата роля на долара, която е източник на политическа мощ

Дефицитът по текущата сметка дава сила на САЩ

Снимка: Ройтерс

Странно е, когато президентът Доналд Тръмп се жалва от търговския дефицит, докато приветства ефективността на американските санкции, пише Дейвид Фиклинг за Bloomberg.

Тръмп не се задоволява с атаките си срещу Китай. Той заплашва да разшири търговската си кампания върху други страни, докато лидерите на Г-20 се срещат в Япония. Тръмп обвини Виетнам, че „злоупотребява почти във всичко”, осъди Европа, че „се готви да се възползва от САЩ”, и критикува търговската политика на Индия.

Междувременно, дългата ръка на американските санкции задушава иранската икономика, понижава акциите на китайските банки на борсата в Хонконг, и оставя главният финансист на Huawei впримчен от канадската съдебна система.

Връзката между дефицитите и санкциите е по-дълбока, отколкото често се смята. Изключителната сила на американските санкции зависи от ролята на долара в глобалната търговия. В предишните противоречия с Техеран Вашингтон не успя да прекъсне достъпа на ирански петрол до чужди държави.

Този път обаче дори ключови клиенти като Индия и Южна Корея внимават да не влязат в конфликт с американското правителство. Международната платежна система Swift миналия ноември се поддаде на натиска на финансовото министерство на САЩ и отряза иранските банки.

Всяка трансакция в долари в крайна сметка трябва да бъде валидирана от американски кореспондиращи банки. В резултат на това всяка икономическа активност по света, деноминирана в долари, е под юрисдикцията на американската Служба за контрол над чуждите активи. Всяка институция, която игнорира този риск, трябва да погледне милиардните глоби, които платиха BNP Paribas, Standard Chartered, HSBC и други през последното десетилетие.

Не само търговията със САЩ е засегната. Суровините, облеклата и полупроводниците са в голямата си част търгувани в долари, поставяйки огромна част от глобалната икономика под контрол на Министерството на финансите на САЩ. Според Банката за международни разплащания (БМР) около 88% от глобалните валутни трансакции през 2016 са включвали долара.

Защо доларите са толкова важни за световната икономика, след като делът на американското стопанство намалява?

Основната причина е огромният им брой. По данни на БМР 11,5 трлн. доларови кредити са били отпуснати на заематели извън САЩ към края на декември, в сравнение с еврови за 3,7 трлн. долара и такива в йени за 450 млрд. долара. Централните банки пък притежават около 6,6 трлн. долара, което съставлява над 60% от глобалните валутни резерви.  

Всичко това се дължи на дефицита по текущата сметка на САЩ, който трябва да се балансира от излишък по капиталовата – т.е. от доларови активи, които се разпространяват по целия свят, образувайки кръвоносната система на глобалните финанси.

Със сигурност е възможно (макар и крайно невероятно) изместване на глобалните вериги на доставки до степен, в която САЩ да преминат от дефицит към излишък. За да бъде запазен балансът някой друг от големите икономически блокове – еврозоната, Китай или Япония – трябва да премине към дефицит.

При това положение ще започнат да циркулират повече юани, евра и йени, които да финансират дефицитите по текущите сметки на Китай, еврозоната и Япония. Доларът ще запази статута си на международна разчетна единица за известно време, но постепенно все повече трансакции ще се осъществяват в другите основни валути.

В крайна сметка ще се окажем в ситуацията от периода между двете световни войни, когато никоя валута нямаше претенцията да е основен канал на глобалната финансова система. Може би някоя валута ще успее да измести долара като основна глобална резервна валута, както доларът някога измести паунда.

Това е неправдоподобен сценарий, но в крайна сметка може да се случи, ако САЩ спрат да финансират разходите си чрез задлъжняване към останалия свят. Президент, който е решен да усили американската мощ трябва да подхожда внимателно. Очевидната слабост на Америка в монетарен план всъщност дълго е нейна сила в политически.

По статията работиха: Петър Нейков, редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (9)

0
 
3
 
9
преди 1 седмица
голяма статия БРАВО!!!
6
 
6
 
8
Mavi Goz до: Sokratus
преди 1 седмица
"Как ви плащат като пишете такива невъобразими измислици и глупости, не знам!?!"

Ми не ни плащат... Плащаме си сами. Не чекаме като тебе и компания да ни плаща некой. А си плащаме, щото си изкарваме кинти. А си изкарваме кинти, щото главите ни не са в гъ зовете, като вас и гледаме на околния свят като място за изкарване на кинти, където секи с глава извън гъ за си, прави същото и сме свикнали да се съобразяваме един с друг и да мислиме в кинти, а не да дишаме фекални политически аерозоли, с които е пълно дебелото черво на такива като тебе и групичката ви тука... И те така...
4
 
6
 
7
преди 1 седмица
Няма профилна снимка
Наистина това е статия, от която може да се научи нещо важно. Простичко и ясно обеснява основни неща. Може би случайно е попаднала тук, може би - по погрешка. Прав е Мави в оценката си.
19
 
6
 
6
Sokratus до: Mavi Goz
преди 1 седмица
"САЩ принудиха освен приятелски настроени огромни държави като Китай и Русия"
хахахаха
Русия е била приятелски настроена към САЩ!?! Кога това товаришч?
Нещо съвсем взехте да халюцинирате!
Основната причина поради, която лилиПутин мрази дефицита на САЩ е, че той е на САЩ, а не на Русия! Ако беше на Русия щеше да пеете мазни песни за неговото благоприятно влияние върху света!
Как ви плащат като пишете такива невъобразими измислици и глупости, не знам!?!
8
 
16
 
5
ABBA до: Mavi Goz
преди 1 седмица
...някои изтрещяли пераси-либерали в САЩ злоупотребиха с глобалното влияние на американската финансова система и започнаха да налагат политически, икономически и културни претенции на останалия свят....

Какъв е този шум на улицата, Джон?
- Гeй парад, сър.
- И какво искат?
- Еднополoва любов, сър.
- И кой им забранява, Джон?
- Никой, сър.
- Тогава защо крещят?
- Педeраси, сър. . .

Още от Анализи
Новият кмет на Истанбул вади скелетите на дълга в двубоя с управляващите