Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Анализи

Факторът "Тръмп" в икономиката

Американският президент обеща да промени американската и международна икономическа система, което обезпокои мнозина

Факторът "Тръмп" в икономиката

Снимка: Ройтерс

Доналд Тръмп пое преди година кормилото на най-голямата икономика в света, заричайки се да измени коренно американската и международна икономическа система. Перспективата обезпокои мнозина - от производителите на мляко в Канада до отглеждащите марихуана в Калифорния, въодушеви Wall Street и изведе комунистически Китай до позицията на световен застъпник на свободната търговия и капиталистическата глобализация, пише в свой анализ БТА.

Тръмп започна с енергичен замах на писалката да изпълнява мисията си "да направи Америка отново велика" още в първите дни след встъпването си във власт като 45-и президент на САЩ, макар устремът му да бе възпиран от редица фактори. Сред тях бяха съдебни решения срещу неговите укази, бунтове сред републиканците и хаос в собствената му администрация.

Анализатори, нобелови лауреати и международни организации определиха Тръмп като риск за световната икономика, който може да доведе до нова рецесия, Великобритания го оцени като по-силен фактор за несигурност от Brexit. Швейцарската банка Credit Suisse заяви пред Световния икономически форум в Давос, че управлението на Тръмп ще постави началото на края на глобализацията, каквато я познаваме, подкопавайки влиянието на глобални институции като Световната банка в полза на регионални структури. Британски стартъп пък разработи "Тръмп аларма", която да издава предупреждения към инвеститорите на борсите на основа на коментарите на президента в социалните медии.

Президентът обаче следва непоколебимо консервативната си икономическа програма, залагайки на данъчни намаления, които да стимулират бизнеса, оставяйки му повече пари за инвестиции, на промишлена и търговска политика, белязана от икономически национализъм.

Тръмп дойде на власт, обещавайки да върне производството в промишленото сърце на Америка и да осигури отново работа за американските заводи, обезкървени по думите му от нечестните практики на страни като Китай и Мексико, които отнемат работата на американците.

Той се зарече да бъде "най-големият създател на работни места, създаден някога от Бог", макар твърдението, че Америка страда от бича на безработицата да е далеч от статистическите данни. Безработицата в страната стабилно се понижава от 2010 г. и през ноември достигна 16-годишен минимум от 4,1%, а търсещите помощи при безработица са най-малко от близо половин век. Работната сила в промишления сектор наистина е намаляла с 40% между 1980 и 2015 година, но промишленото производство на САЩ е скочило с 250%, тласкано нагоре от по-високата производителност и автоматизацията.

Фактът, че технологиите удрят по заетостта е глобален проблем, който бе признат и в Давос. Въпреки евтината си работна сила самият Китай е най-големият пазар за промишлени роботи. Прехвърлянето на промишлени производства от САЩ в чужбина през последните десетилетия даде възможност на други сектори от американската икономика да укрепнат, евтиният внос пък стимулира потреблението и облагането му с мита ще спъне на бизнеса. Поне такова обяснение даде във Вашингтон делегация на американски вериги за търговия на дребно.

В отношенията си с големите компании Тръмп заложи на бизнес подход. Промишлена Азия започна кампания за установяване на добри отношения с американския държавен глава още преди встъпването му в длъжност. Конгломерати, емблематични за азиатското икономическо чудо като Samsung, Foxconnn и Alibaba обещаха инвестиции за милиарди и хиляди нови работни места в САЩ.

Азиатски и американски автомобилостроители коригираха инвестиционните си планове в полза на местното производство. С влизането си в Овалния офис президентът организира поредица срещи с ръководители на концерни като Apple и General Motors, поотделно или по сектори, търсейки съдействието им за икономическите си цели. Непредсказуемата политика обаче смути бизнеса и наруши имиджа на "президента предприемач", който Тръмп опита да изгради.

Между март и юни оптимизмът на компаниите, че новото правителство наистина иска да подобри условията за трудовия пазар и инвестициите, рязко спадна на фона на скандалите и вътрешните борби във Вашингтон. Множество компании замразиха назначения, инвестиции и планирани придобивания в очакване на яснота за разпоредбите, с които трябва да се съобразяват.

Големите технологични компании порицаха Белия дом заради поредицата антиимигрантски мерки, които застрашиха възможностите им да привличат квалифицирани кадри.

Противоречивата реакция от Белия дом на сблъсъците между антирасисти и националисти в Шарлотсвил през април пък предизвика масово отдръпване на бизнес лидери и последвалото разпускане на два консултативни съвета, обединяващи корпоративни ръководители, а основателят на Tesla Илон Мъск се отказа да бъде съветник на Тръмп, след като той изтегли САЩ от Парижкото споразумение за климата.

Wall Street и президентът

Въпреки противоречивите отношения с бизнеса едва ли през последните десетилетия има друга личност, която толкова често, почти всекидневно, да е всявала възторг или паника на инвестиционния пазар - с туит, неочакван указ или кадрова рокада. Избирането на Тръмп въодушеви Wall Street с надежди за отмяна на регулаторните ограничения върху дейността на финансовия сектор и данъчни реформи. От избирането му фондовият пазар е във възход, отчитайки непрекъснато нови рекорди, което носи на инвеститори и компании милиарди долари. До такава степен, че експерти вече предупреждават за "балона Тръмп" и се опасяват от последиците, до които ще доведе евентуалното му спукване.

Еуфорията е подхранвана от "дерегулационния" курс на Белия дом, който още през април започна стъпки срещу закона "Дод-Франк". Този законодателен акт от над 2000 страници бе приет при управлението на Барак Обама с цел да ограничи рисковото поведение на банките, за да се избегне повторение на финансовата криза от 2008 г.

Под ударите са също правилото "Волкър", ограничаващо някои спекулативни инвестиции, и влиятелната Служба за финансова защита на потребителите, чийто досегашен ръководител Ричард Кордрей бе известен със строгия подход към банките. Очаква се предложенията на новата администрацията да доведат до увеличаване на печалбите на банките, тъй като по-рисковите продукти и практики носят по-голяма печалба, макар че и в момента секторът да отчита солидни резултати.


Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (1)

0
 
0
 
1
преди 1 година
Американският президент Доналд Тръмп стимулира икономиката чрез взимането на нови държавни заеми.
При допусканата липса на защита срещу вредното влияние от долара президентът Тръмп е със съдба на жертва и подсигуряван провал. При запазване на държавната грешка няма възможност за спасение на САЩ от актуалните щети.

Още от Анализи
Рецесиите са част от капитализма и не трябва да се избягват на всяка цена