Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Анализи

Фед все още държи крака си върху газта, вместо да натиска спирачката

Централната банка има възможност тази седмица да се върне в реалността и да си възвърне част от загубеното доверие

Фед все още държи крака си върху газта, вместо да натиска спирачката

Снимка: Bloomberg

Намекът, че Федералният резерв на САЩ трябва да спре да изостава от инфлационното развитие на терен, е учтивият начин да се опише какво трябва да направи най-мощната централна банка в света, когато заседава тази седмица, пише за Financial Times Мохамед Ел-Ериан, президент на кеймбриджкия Queens’ College и съветник на Allianz и Gramercy. 

Още по темата
Казано по-директно, Фед трябва незабавно да спре програмата си за закупуване на активи, да насочи пазарите към очакване на три и вероятно повече повишения на лихвите тази година и да изтегли напред за март обявяването на плановете за намаляване на баланса си. Той също така трябва да обясни как е успял да направи толкова погрешна оценка за инфлацията и защо толкова е закъснял с правилната реакция.

Без да направи това, Федералният резерв ще има трудности да си върне регулаторния наратив и да възстанови доверието към себе си.

След последното заседание на Федералната комисия за открития пазар на 14-15 декември индексът на потребителските цени в САЩ надхвърли 7 процента. Основната инфалция (без храните и енергията – бел. прев.) надхвърли 5 процента, като двигателите зад нея се увеличават. Безработицата спадна под 4 процента, докато участието на работната сила остава непроменено под нивата преди пандемията.

Освен това оценката на Фед за предпочитаната от него мярка за инфлацията - индексът на разходите за лично потребление без храните и енергията - за 2021 г. е 4,4 на сто, над двойно повече от очакваното преди година, а прогнозата за 2022 г. бе повишена до 2,7 на сто. Със сигурност се очакват допълнителни ревизии нагоре през настоящата година.

Всички тези данни сочат директно към мандата на Фед. Те показват, че паричната политика вече не трябва да бъде приспособяваща се. И все пак тя все още е изключително стимулираща и е напът да остане такава известно време.

Вместо да натиска спирачката, Фед все още държи крака си върху газта: реалните лихвени проценти са изключително отрицателни. Въпреки че е напът да спре своята стимулираща програма за количествено облекчаване в края на това тримесечие, Фед продължава да инжектира средства на пазар, който е залят от ликвидност.

Не е чудно, че финансовите условия остават исторически разхлабени въпреки драматичната промяна в призивите на анализаторите, откакто председателят на Фед Джей Пауъл със закъснение „оттегли“ „преходната“ характеристика, когато описваше инфлацията, в края на ноември.


Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (4)

1
 
4
 
4
преди 3 месеца
Че какво му е на ФЕД - вече на 10+ години(и повече) е така.Някаква причина да промени поведението?https://***.usdebtclock.org/
1
 
5
 
3
преди 3 месеца
50 000$ на цяло ще започнат да печатат, както при другарите Жан и Иван ние печатахме :)
0
 
9
 
2
преди 3 месеца
Няма профилна снимка
сaмо си правете сметка последните 10-15 години кви некадърници се намърдаха на най висши позиции по Света! Кви ли поразии ще направят следващите 10г.
1
 
6
 
1
преди 3 месеца
Няма профилна снимка
Стагфлацията тепърва предстои, ако някой си мисли че цените на петрола и храните са много скъпи и едва ли ще поскъпнат повече, ще се изненада как може това увеличение да се ускори дори към края на тая година.

Още от Анализи
Европа трябва да упражни по-голям натиск върху руския износ на петрол