IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ще се превърне ли Фед в "слона в стаята"?

Тази седмица централната банка на САЩ ще проведе дългоочакваното от инвеститорите двудневно заседание, на което ще вземе решение за паричната си политика

08:44 | 24.01.22 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: <em>Brendan Smialowski/AFP/Bloomberg</em></em></p>

Снимка: Brendan Smialowski/AFP/Bloomberg

Ще се превърне ли Федералният резерв на САЩ в "слона в стаята"? Това е въпрос, който инвеститорите си задават от вече цял месец насам, докато са в очакване на решението на централната банка за паричната политика на страната. Английският израз, който обикновено се използва за неудобни за дискутиране теми, отлично описва настоящата ситуация - единствената разлика е, че предстоящото заседание на Фед бе една от най-обсъжданите теми в последния месец и половина и че има много голям шанс банката да стане като "слон в стъкларски магазин", който ще помете всичко след себе си, най-вече капиталовите пазари.

Решението на Фед е едно от най-дългоочакваните от последното заседание на банката през декември насам. Именно опасенията на инвеститорите за по-бързо от очакваното затягане на паричната политика бяха една от основните причини за бурните движения на капиталовите пазари. Така миналата седмица технологичният показател Nasdaq Composite записа най-лошата си седмица от 2020 г., а другите два водещи индекса Dow Jones Industrial Average и S&P 500 също отчетоха намаления в края на редовната търговска сесия в петък. Влияние оказаха и лошите резултати на Netflix, които показаха забавяне в ръста на броя абонати. В момента САЩ са в разгара на отчетите, като предстои в следващите дни Apple и Tesla също да публикуват своите резултати. Значителните загуби имат една основна причина: инвеститорите се опасяват от още по-резка промяна в курса на паричната политика на САЩ. Неотдавна няколко представители на Федералния резерв на САЩ намекнаха за по-бързо повишаване на лихвените проценти и намаляване на баланса в близко бъдеще.

Подобна по-строга парична политика обикновено се отразява зле на фондовите пазари. Ето защо през следващата седмица инвеститорите ще се съсредоточат още повече върху срещата на Фед и пресконференцията на председателя на Федералния резерв на САЩ Джером Пауъл в сряда.

"Опасенията за инфлацията и лихвените проценти няма да изчезнат скоро", предупреждава Крейг Ерлам, пазарен анализатор в брокерската компания Oanda. Въпреки че незабавното повишаване на лихвените проценти се счита за изключено, експертите твърдо очакват централните банкери да подготвят почвата за подобен ход.

Управителят на Фед Кристофър Уолър и няколко представители на регионални централни банки се изказаха в полза на повишение още през март. Дотогава централната банка иска напълно да прекрати месечните си нетни покупки на облигации.

„Мисля, че до този момент е ясно, че първото покачване на лихвите ще е през март. Затова и смятам, че това, за което инвеститорите и ние ще се ослушваме, е тонът относно инфлацията“, каза партньорът в Albion Financial Group Джейсън Уеър пред Yahoo Finance. „В крайна сметка, това, което движи паричната политика на Фед поне в средносрочен план, е инфлацията“, допълни експертът.

В случай на сигнал за изненадващо голяма промяна на лихвените проценти експертите очакват нова разпродажба на облигационните пазари, която може да се пренесе и върху акциите. Председателят на Фед Пауъл също така подчерта, че централната банка може да започне да намалява баланса си сравнително скоро. Това би означавало, че тя вече няма да замества изцяло падежиращите облигации от своите наличности и по този начин ще изтегля ликвидност от пазара.

Причината за рязката промяна на цените е високата инфлация. През декември потребителските цени в САЩ се повишиха със седем процента - най-много от почти 40 години насам. За първи път от юни 1982 г. насам пред десетичната запетая се поставя седморка.

В началото на миналата година Фед силно подцени тенденцията на инфлацията. Сега тя е подложена на натиск да предприеме по-строги контрамерки. Поради това Deutsche Bank очаква Фед да повиши лихвените проценти четири пъти през тази година. Очаква се също така Фед да започне да намалява притежаваните от нея облигации през третото тримесечие.

Ебрахим Рахбари, анализатор в най-голямата американска банка Citi, също очаква опасенията за инфлацията и лихвените проценти да продължат да занимават пазарите. Той обаче посочва също, че пазарите вече са предвидили четири до пет повишения на лихвените проценти през тази година. Затова Пауъл вероятно ще бъде предпазлив в коментарите си. „Предполагаме, че посланието ще бъде сравнително балансирано", очаква той. Поради това пазарите биха могли да реагират и положително на срещата на Фед. Въпреки това нервността на пазарите преди срещата на централната банка е висока.

Ако от Фед дадат сигнал за увеличение на показателя през март, то това ще е първото такова от 2018 г. насам, пише Bloomberg. Други анализатори прогнозират и по-различен сценарий. Икономисти от Goldman Sachs Group Inc., водени от Ян Хациус, смятат, че има риск Фед да затяга паричната си политика на всяка следваща среща след тази през март. Разбира се, решението на Фед няма да е единственото важно събитие, което ще се случи в идните дни.

Друг рисков фактор за фондовите пазари според експертите е кризата в Украйна. Ако Русия нахлуе в съседната страна, САЩ и европейските им съюзници заплашиха с мащабни санкции, които вероятно ще засегнат и собствената им икономика. Освен това една конфронтация би изострила вече съществуващите проблеми с енергийните доставки в Европа.

Ето какво конкретно ще следим през следващата седмица:

Седмицата ще започне с динамичен понеделник, в който ще стане ясно какво е било началото на 2022 г. за бизнеса в много части от света. Предстои да бъде публикуван индексът на мениджърите по поръчките в редица страни, сред които страните-членки на еврозоната, Великобритания, САЩ, докато в Австралия ще стане ясно каква е била инфлацията през последното тримесечие на 2021 г.

Във вторник ще бъдат публикувани данни за потребителското доверие и за бизнес очакванията в Германия, които се измерват чрез индекса на института Ifo. Същите данни се очакват и в САЩ, както и в Южна Корея. Във втория ден от седмицата ще бъдат публикувани данни за основната инфлация в Япония – най-често това е измерителят, който се следи най-зорко от Японската централна банка (ЯЦБ). Официалната статистика от миналата седмица показа, че инфлацията в страната все още е много под целевите равнища на регулатора. Затова и гуверньорът на ЯЦБ Харухико Курода заяви, че „не се страхува от инфлацията“, а всъщност се бори за нейното ускоряване.

В по-голямата част на света ситуацията е противоположна на тази в Страната на изгряващото слънце – бързото покачване на цените подплашва домакинствата и кара потребителите да свиват разходите си. Тези различни проблеми, свързани с инфлацията, разбира се, изискват и различен подход за справянето с тях. Това обаче показва какво предизвикателство може да се окаже пандемията не само за поддържането на икономиката, но и за осигуряването на нейното устойчиво възстановяване. В същия ден ще стане ясно и с колко са нараснали производствените цени в Испания, а Унгария ще вземе решение за лихвения си процент.

банкови банкови

Източник: Bloomberg

И като говорим за инфлация, може би най-важният ден от седмицата ще е сряда – тогава ще стане ясно как големите банки реагират на покачването на цените. В същия ден Федералният резерв на САЩ ще има заседание, на което ще вземе дългоочакваното решение за лихвените равнища. Централната банка на Канада също ще избере дали да промени лихвения процент. В САЩ ще бъдат публикувани и традиционните данни за запасите на суров петрол.

Четвъртък също се очертава да бъде важен ден за борсите в САЩ, тъй като ще бъдат публикувани данни за брутния вътрешен продукт (БВП) на страната през последното тримесечие на 2021 г., за броя на новоподадените и продължаващите заявления за помощи при безработица за последната седмица, както и за продължаващите продажби на жилища. Очакванията са, че икономическият растеж на САЩ се е ускорил в края на 2021 г., подпомогнат основно от ръста в запасите и в умереното увеличение на потребителските разходи, пише Bloomberg.

САЩ САЩ

Източник: Bloomberg

Данните ще покажат доколко омикрон е повлиял на икономическото възстановяване на страната през последните три месеца и е възможно да станат причина за вълнение сред инвеститорите. На Стария континент и по-точно в Германия ще бъде публикуван индексът на потребителското доверие за февруари на института GfK, а във Великобритания ще стане ясно с колко са поскъпнали жилищата. В Испания ще има данни за нивото на безработица. В съседна Азия и по-точно в Япония ще стане ясно какво е покачването на цените в региона на Токио през януари.

В последния ден от седмицата основните данни ще дойдат от Европа и САЩ. Испания, Франция и Германия ще публикуват данни за ръста на БВП през последните три месеца на миналата година, а в Италия ще стане ясно какво е било покачването на производствените цени през декември и какво е нивото на потребителско доверие през януари. В САЩ ще има данни за потребителската инфлация, извън цените на енергията и храните, за потребителските разходи, както и какви са били разходите за персонал през декември.

Последна актуализация: 09:44 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Индекси виж още

Коментари

Финанси виж още