IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЯЦБ: Не се страхуваме от инфлацията, защото е ниска

Ще продължим с ултраразхлабената парична политика, заяви гуверньорът на ЯЦБ Харухико Курода

17:34 | 21.01.22 г.
<p>
	<em>Снимка:&nbsp; <em>Noriko Hayashi/Bloomberg</em></em></p>

Снимка:  Noriko Hayashi/Bloomberg

Не се страхуваме от покачването на цените, тъй като инфлацията е много ниска. Това каза гуверньорът на Японската централна банка (ЯЦБ) Харухико Курода пред CNBC.

Той посочи, че към момента ултраразхлабената парична политика на централната банка работи добре за японската икономика, затова и тя ще бъде продължена. „Ще продължим с ниските лихвени проценти, докато не постигнем целевото равнище [на инфлацията] от 2%“, заяви Курода.

Към момента прогнозите на регулатора са във фискалните 2022 и 2023 г. инфлацията в Страната на Изгряващото слънце да бъде около 1% - равнище, което все още е значително под целите на централната банка.

За разлика от Европа и САЩ, където инфлацията достига рекордни равнища и централните банкери са изправени пред нелеката задача да смъкнат цените, но и да осигурят продължаване на икономическото възстановяване, то Япония се бори за ускоряване на инфлацията.

Това, което възпрепятства банката обаче са дефлационните възгледи, залегнали в мисленето на гражданите на страната. Всъщност във време, когато икономическото възстановяване на Япония зависи до голяма степен от потреблението, фирмите правят всичко възможно, за да върнат хората в магазините, привличайки ги с отстъпки и намаления. Бързоразпространяващият се омикрон щам и ръстът в броя новозаразени с коронавирус обаче подплаши потребителите и ги затвори по домовете им.

В същото време очакванията на домакинствата за инфлацията в страната достигнаха 13-годишен връх. Очакванията на домакинствата са инфлацията да се ускори до 5% до следващата година, което е най-високата прогноза от декември 2008 г. насам, сочат данни от тримесечно проучване на централната банка. Очакванията са през следващите 5 години средногодишното покачване на показателя ще бъде в размер до 3%.

Данните, публикувани в петък, показаха, че инфлацията в Япония все още е далеч от целите на банката. Потребителските цени, извън тези на пресните храни, са нараснали с 0,5% на годишна база през декември миналата година, като поевтинелите домашни уреди и слабият ръст в цените на хотелиерските услуги са надхвърлили ефекта от поскъпналата енергия, смятат от министерството на вътрешните работи. Очакванията на икономистите бяха за ръст от 0,6%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:09 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още