IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

МВФ: Икономиката ще продължи възстановяването си през 2022 г., но губи инерция

Трябва да се водим от данните и да сме гъвкави, заяви управляващият директор на фонда Кристалина Георгиева

18:52 | 21.01.22 г.
<p>
	<em>Снимка: Krisztian Bocsi/Bloomberg</em></p>

Снимка: Krisztian Bocsi/Bloomberg

Възстановяването на световната икономика ще продължи през 2022 г., но до известна степен то загуби своята инерция. Такова мнение изрази управляващият директор на Международния валутен фонд (МВФ) Кристалина Георгиева пред CNBC.

„Очакваме възстановяването да продължи, но то губи известна доза инерция и е изправено пред възобновен ръст в броя на новозаразените с коронавирус, заедно с далеч по-устойчива от очакваното инфация и рекордно високи нива на дълг – 226 трилиона долара в дългове“, заяви Георгиева.

По думите ѝ трябва да се намерят причините за това инфлацията да е по-висока и устойчива от очакваното. „Когато разберем причините, ще видим, че не зависи само от централните банкери да се борят с нея“, каза Георгиева.

Според нея една от причините за покачването на цените е дисбалансът между търсенето, което остава високо, и свитото предлагане. „Предлагането се свива заради ограниченията [заради пандемията] и заради проблемите с доставките“, обясни управляващият директор на МВФ. Като друг фактор тя изтъкна и поскъпването на храните, предизвикано от климатичните влияния и поскъпването на енергийните продукти.

„Има и феномен, свързан директно с пандемията, и той е, че пазарът на труда се променя. Виждаме това навсякъде, особено в страните, където безработицата е намаляла значително“, посочи Георгиева.

Тя заяви, че за справянето с пандемията „трябва да се водим от данните и да сме гъвкави“, а отговорността за това не лежи само върху централните банки. „Като се съберат тези причини за инфлацията, става ясно, че централните банки трябва да се водят от данните, да са гъвкави и да комуникират ясно, но трябва да бъдат въведени и други сегменти от изработването на политики“, смята Георгиева.

Според нея трябва да се вземе предвид, че има различия и по отношение справянето с инфлацията. За пример Георгиева даде Япония, където централната банка се бори за покачване на цените, а не срещу него.

„През 2022 г. условията в страните са много различни, затова не можем да имаме едни и същи политики навсякъде. Това прави нашата задача през 2022 г. доста по-сложна“, каза още Георгиева.

По отношение действията на Федералния резерв и очакванията за покачване на лихвите Георгиева посочи, че банката „действа отговорно“. „Трябва да сме скромни при вземането на решения във времена на несигурност. Смятам, че Федералният резерв действа отговорно, защото инфлацията в САЩ се превръща в икономически и социален проблем“, допълни Георгиева.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:01 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още