IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Германски град бори COVID с тестове и завръщане към предпандемичния живот

Тюбинген успява да заобиколи ограниченията и предлага нещо, за което много германци копнеят

18:38 | 27.03.21 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Пункт за бързо тестване. Снимка: Getty</em></p>

Пункт за бързо тестване. Снимка: Getty

В поставената под блокада Германия все пак има място, където човек може да се разходи по магазините, да отиде на театър или да седне в някое кафе.

Тюбинген – университетски град в Югозападна Германия, успява да заобиколи ограниченията и предлага нещо, което най-много се доближава до предпандемичния живот.

Единственото условие – отрицателен тест за Covid-19, като извършването му е безплатно.

Инициативата, която започна по-рано този месец и на практика е упражнение в умален мащаб на т. нар. ваксинационни паспорти, докосна сърцата на германците – ядосани от пика на болестта и бавните ваксинации, отчаяни за глътка нормалност.

Гости на заведение в Тюбинген. Снимка: Getty

Други също започват да следват примера на Тюбинген. Подкрепена от масово тестване, провинция Саарланд планира да позволи посещение на ресторанти на групи до 10 души, както и някои други свободи. „Искаме да поемем по друг път в борбата с пандемията“, казва премиерът на провинцията Тобиас Ханс. И без това никой не спазва старите правила, допълни той.

За разлика от държави с по-централизирана власт, подобни бунтарски стратегии е възможно да се осъществят в рамките да германската федерална система, която дава по-голяма свобода за пандемичните политики на местните власти.

„Не забраняваме на никой кмет и областен управител да действа по същия начин“, като в Тюбинген, каза германският канцлер Ангела Меркел в реч пред парламента в четвъртък. „Всеки може да го направи и федералната власт винаги ще го подкрепи“, допълни тя.

Отказът от петдневната пълна блокада около католическия Великден (4 април) е поредният знак за трудностите пред изготвянето на национална стратегия. Политиците са се фокусирали все повече върху предстоящите парламентарни избори през септември, които ще определят кой ще наследи Меркел.

Тестове за коронавирус в Тюбинген могат да се направят на много места – включително в китния Стар град – един от малкото, оцелели бомбардировките от Втората световна война. Резултатите се отпечатват на гривна с QR код, който се разчита от смартфон, и се показва на влизане в магазини и ресторанти, като се издава и дневен пропуск.

Гривна с резултатите от бързия тест. Снимка: Getty

„Тестването трябва да е като миенето на зъбите“, казва д-р Лиза Федерле, която помага за прилагането на програмата.

Разхлабените мерки привличат и туристи, зажаднели за социален живот. Това обаче накара властите в града да ограничат туристопотока до 3000 в събота.

Но макар да има доста свободи, не всичко е позволено в Тюбинген. Ограничението за контакти остава в сила, местата в заведенията са ограничени до петима души от две домакинства. А тези от хората, които са с положителен бърз антигенен тест, се препращат към по-точния PCR.

Тъй като е в сила от само две седмици, ефектът от програмата все още не е съвсем ясен. В петък равнището на заболяваемост в общината е 70,8 заразени на 100 хил. души за последните седем дни спрямо 119,1 заразени на 100 хил. на национално ниво – най-високата стойност от над два месеца.

Засега данните от проекта се изпращат на изследователи в Университета в Тюбинген и надеждите са, че постоянното тестване може да предостави възможност хората да общуват безопасно.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:17 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 4 rate down comment 4
ing5rov
преди 3 години
новата нормалност ... анални тестове не са ли почнали да правят ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 5
TomaNeverni
преди 3 години
А жълти звезди раздават ли.То излиза че и при немците пълно с ***.Колко ли е здравословно през ден да ти бъркат по дупките-питайте тираджиите за Англия.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още