IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Икономическият аспект на терора в Шри Ланка

Около 5% от цялата икономика на страната са съставени от туристическия сектор

15:00 | 22.04.19 г. 2
<p>
	Снимка: Ройтерс</p>

Снимка: Ройтерс

Кървавият Великден в Шри Ланка се превърна в най-кошмарния ден за страната от гражданската война насам, а това неминуемо води и до много тежки икономически последствия.

До момента има потвърдени 290 смъртни случая, докато други 500 души са тежко ранени, а, според властите в Шри Ланка целта на терористичните атаки са основно чуждестранни туристи и поклонници (39 са потвърдените смъртни случаи на чужденци). Тези данни са причината туристически сезон 2019 да бъде временно отменен.

Около 5% от цялата икономика на страната са съставени от туристическия сектор, а макар все още да няма точни данни за отменените резервации от туроператорите масово се наблюдава отлив на желаещите да посетят островната държава от Бенгалския залив. Това коментира Кишу Гомес, президент на Туристическия департамент в Шри Ланка, пред Bloomberg. 

Правителствата в САЩ, Канада и Великобритания открито призовават своите граждани да не предприемат пътувания до острова, тъй като специалните им служби разполагат с информация за планирани други терористични атаки.

От края на гражданската война през 2009 г. туристическите посещения в Шри Ланка се увеличават с над 500%. Прогнозата на президента на Индийската асоциация на туроператорите Пронаб Саркар е, че настоящият отлив ще продължи в близките няколко седмици, но все пак към края на май напрежението би трябвало да бъде овладяно и сезонът все пак да бъде спасен. Министърът на туризма в Шри Ланка Джон Амаратунга вече предприе мерки в тази насока, събирайки всички водещи хотелиери, за да се затегнат мерките за сигурност. Сбирката се е състояла в неделя, пише местният вестник Daily FT.

През последното тримесечие на 2018 г. икономическият растеж на острова претърпя най-сериозното си забавяне от 2014 г. насам (1,8%). Туризмът е третият по приходи и най-бързо растящ източник на чуждестранни средства, показват данни на Citigroup Inc. Входящите приходи от сектора допринесоха за облекчаване на натиска върху валутата през последните години, докато правителството също така пласираше международни облигации и удължи споразумението с Международния валутен фонд за заем от 1,5 млрд. долара, за да се подпомогнат буферите.

През 2018 г. в Шри Ланка гостуват общо 2,3 млн. туристи, по-голямата част от които пристигат от Индия, по данни на Органа за развитие на туризма в страната. 

Управителят на централната банка Индрадит Кумарасвами заяви, че туристическата индустрия ще пострада, но все още е твърде рано да се оцени ефектът върху икономическия растеж, който се забави до 1,8% през четвъртото тримесечие - най-слабото темпо от началото на 2014 г. насам. А икономиката „демонстрира много голяма устойчивост“, каза той в интервю за телевизия Bloomberg в понеделник.

Какво каза Индраджит Кумарасвами, гуверньор на централната банка на Шри Ланка в интервю за Bloomberg, вижте във видеото.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:56 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 7 rate down comment 5
michaelis12
преди 4 години
и за телешката тиквесторска публика що САЩовете създават именно там проблеми ..... and the winner is China, новият най голям враг на НАТО (враговете на света)----------------------------------------------------------One Belt One Road A Unique Opportunity For Sri Lanka https://***.indepthnews.net/index.php/opinion/1666-one-belt-one-road-a-unique-opportunity-for-sri-lanka
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 10 rate down comment 7
minerals
преди 4 години
Трудно ще се възстановят от този ужас, който преживяха, но дано и сега да има дарители както за Нотр Дам.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още