Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Анализи

Инфлацията може би е пътят за излизане от дълговата криза

Инвеститорите трябва да се подготвят за ръст на цените и пренасочване към акциите на стойността

Инфлацията може би е пътят за излизане от дълговата криза

Снимка: Bloomberg

Пазарите на облигации държат здраво кормилото в момента. Нарастващите доходности на фона на ускоряващото се икономическо възстановяване са сигнал за съживяване на инфлацията. Те също така ще стимулират завръщането на инвестирането в стойност, пише за Financial Times Паскал Бланк, главен инвестиционен директор на Amundi.

Инфлацията бе изчезнала от радара на инвеститорите твърде дълго. Така че е изкушаващо да разгледаме скорошното й покачване, главно в САЩ, като просто техническо възстановяване на цените на храните, петрола и промишлените компоненти от спада им в началото на миналогодишните пандемични затваряния. Но е разумно инвеститорите да приемат този разказ с лек скептицизъм.

Това е така, защото различните структурни сили могат да се окажат изключително важни при погледа назад. Основните включват враждебна среда за търговия и глобализация, публични програми за подкрепа на бизнеса и заетостта, и извънредното дългово бреме, подхранвано от коронавируса. Тези сили са напът да предизвикат повратна точка в настоящия пазарен режим не след дълго.

Най-важното е, че сега инфлацията е желана като изход от кризата чрез намаляване на стойността на дълговете с течение на времето. Преди година централните банки и правителствата бяха принудени да предприемат безпрецедентни мерки в реално време, за да избегнат депресия в стил 1929 г. Полученият в резултат на това огромен дълг несъмнено ще тежи върху бъдещите поколения, но засега изглежда единственият начин за рестартиране на икономиките, като ги прави още по-пристрастени към дълга.

За да не се разпадне цялата тази пясъчна кула, растежът и инфлацията трябва да бъдат възстановени. Това е единственият начин да се изплати дълговото наследство от кризата. Именно затова американският финансов министър Джанет Йелън и председателят на Федералния резерв Джей Пауъл, както и техните колеги по света, омаловажават значението на скорошното събуждане на инфлацията, но това няма да е за дълго.

Тъй като програмата за ваксиниране в САЩ се ускорява, американската икономика най-вероятно ще се насочи към пълно отваряне до лятото. Финансовата криза от 2008 г. потисна съвкупното търсене за продължителен период. В сегашната криза можем да видим обратното. Личните спестявания в САЩ са на нива, невиждани от средата на 70-те години. Заедно с големи купчини пари, намиращи се в корпоративните баланси, те очакват зелената светлина, сигнализираща края на затварянето, за да започнат да бъдат харчени с размах. Това идва в момент, когато вирусът навреди и на предлагането в икономиката, като прекъсна вериги за доставки и затвори бизнеси.

Ако добавим към това инфраструктурния фискален пакет на стойност 2,3 трлн. долара, предложен от администрацията на Байдън за справяне със стагниращия пазар на труда, който евентуално ще бъде финансиран от повишаване на данъците върху въглерода, инфлацията е напът да се възроди.

В началото на кризата смелите действия на Фед - включително мащабно финансиране на държавния дълг - бяха навременни. Сега няма как да не се види, че това ще доведе до отвързване на инфлационните очаквания и съживяване на призрака на ръст в цените от 70-те години.

Промяна в пазарния режим често се случва с промяна в мандата на централните банки. Централният фокус върху таргетирането на инфлацията, започнал с назначаването на Пол Волкър начело на Федералния резерв през 1979 г., избледнява. Това става ясно от новите приоритети, възприети наскоро от две централни банки: постигане на пълна и приобщаваща заетост от страна на Фед и намаляване на глобалното затопляне от Английската централна банка.

За инвеститорите това означава, че покачването на доходността на облигациите може още да не е приключило, но скоростта му може да се забави. Вземете пазарната паника на облигационните пазари през 2013 г., която последва сигналите за намаляване на монетарната подкрепа от Фед. Повече от две трети от корекцията се случи през първите три месеца. Смятаме, че това може да се случи отново, а останалото след лятото, след като икономическите данни разкрият реалното състояние на американската икономика и нейния инфлационен път. Ролята на Фед за изкривяването на цените на активите ще намалява с вземането на надмощие от пазарните сили отново.

Когато това се случи, очаквайте допълнителни печалби на така наречените стойностни акции - компании, които се считат за подценени по отношение на техните активи или печалби. Първата част от многогодишната ротация към стойността настъпи през ноември след положителните новини за ваксините. Това доведе до логична преоценка на акциите на стойността от техните много потиснати нива. Подобно на неотдавнашния ръст на инфлацията, това не е просто лек изблик.

При дългоочаквания момент на реванш за акциите на стойността инвеститорите трябва да обърнат внимание на цикличните книжа в Европа или компаниите в САЩ, които могат да се възползват от технологичната трансформация и енергийния преход.

Връщането на инфлацията може да помогне да се облекчи бремето на дълга. Но ще бъде трудно за преглъщане, тъй като това произволно прехвърля богатството от спестители към заематели. Инвеститорите трябва да се подготвят за тази промяна, като се обърнат към акциите на стойността, вместо да следват нови модни тенденции.

По статията работиха: Петър Нейков, редактор Десислава Попова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (5)

1
 
0
 
5
Иван Митев до: Grosss
преди 4 седмици
Съгласен съм с Вашето становище, защото е вярно.
Проблемът е, че сега парите се емитират по неправилен начин, който (след достатъчно време) винаги води до катастрофална стопанска криза. Вие съгласен ли сте със запазване на тази държавна грешка?
Жизнено е необходимо прекратяване на тази вредна за всеки държавна грешка и въвеждане на подобрено емитиране на пари.
0
 
4
 
4
преди 4 седмици
Най-после изплюха камъчето. Тези големи дългове на държавите и на компаниите, няма как да се платят - те трябва да се обезценят, чрез инфлацията. (поне да се намалят). Но това е кражба от гражданите, в стила на Жан Виденовото време в България.
0
 
4
 
3
преди 4 седмици
Лошото е друго,че стоките идват от Китай а суровините от Русия.Западът нищо
не произвежда и си играе на хартишки/финансов капитал/ което го води
до разруха и упадък.
0
 
3
 
2
преди 4 седмици
Иване,парите са кръвоносната система на капитализма.Ако спреш парите
умира капитализмът.
1
 
1
 
1
преди 4 седмици
Въведеното неправилно емитиране на пари е съществената причина за лоши последици. Инфлацията е една от тях.
Все още обществеността коментира последици, ала е мълчалива за съществената причина.
Устойчивото предпазване от инфлация е възможно след подобрено емитиране на пари.

Още от Анализи
Зелената енергия настъпва с най-бързи темпове от 1999 г.