Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Анализи

Инвестирането в акциите на щатските мултинационални компании става съмнително

Най-добрите възможности за инвестиции може би вече са в Китай и развиващите се пазари

Инвестирането в акциите на щатските мултинационални компании става съмнително

Снимка: Ройтерс

Уорън Бъфет веднъж ми каза, че любимите му инвестиции не са толкова залозите върху САЩ, колкото залозите върху способността на американските компании да продължат да изнасят капитализма по света, пише Рана Форухар за Financial Times.

Компании като American Express, Coca-Cola, Kraft-Heinz и Procter & Gamble, в които Berkshire Hathaway на Бъфет инвестира, са огромни глобални франчайзи. Все по-голяма част от техния растеж идва от развиващите се пазари, докато те все още изплащат надежден дивидент. Те бяха, каза Бъфет през 2012 г., по-безопасни дори от американските съкровищни ​​бонове.

Каква разлика в перспективата може да донесат няколко години. Оставете настрана скорошните предизвикателства, пред които са изправени отделните компании, включително Kraft-Heinz. Днес цялата мъдрост на хеджирането чрез акциите на американските мултинационални компании е съмнителна. Сега е съвсем неясно как, а в някои сектори дали изобщо, през следващите години ще се осъществява трансграничен бизнес.

Всички знаем, че глобализацията е застрашена. Данните, събрани от Швейцарския икономически институт, показват, че глобализацията достигна своя връх и започна да спада няколко години преди началото на сегашните търговски войни. Настоящите препятствия пред нея - от по-ниските трансгранични капиталови разходи до локализирането на веригите за доставки поради популизма, митата и натиска в подкрепа на водещите национални компании - скоро няма да изчезнат.

Така че най-умните капиталисти започнаха да преосмислят своите основни теории за инвестиране в новата епоха: епохата на деглобализация. Някои от новите правила са очевидни - по-големите може да не са по-добри. Неотдавнашен доклад на JPMorgan за деглобализацията показва, че през последните 20 години е налице много тясна връзка между интензивността на трансграничната търговия и маржовете на корпоративните печалби в САЩ. По-конкретно, компаниите с голяма пазарна капитализация „се възползваха много от намирането на работна ръка, фабрики и ресурси в страните с най-изгодни разходи за заплати, данъчно облагане, регулации и инфраструктура“.

Тази корелация сега се разпада, когато търговията става все по-нестабилна. Технологиите ще бъдат главното бойно поле, на което ще се разиграват търговските войни и политическите конфликти в бъдеще. Помислете за последните заглавия по този въпрос, включително американско-китайските спорове за китайската технологична група Huawei; откриването на антитръстово дело срещу Amazon от ЕС и евентуалните глоби за Qualcomm, както и борбата на Г-7 да постигне съгласие за система за цифрово данъчно облагане.

Най-глобализираните технологични акции, които дърпат пазара през последните години, също ще го поведат надолу. Неотдавнашните разочарования при Facebook, Amazon, Apple, Netflix и Google са един знак, но има много по-фини и по-показателни примери за това какво предстои. Arrow Electronics, която дистрибутира компонентите и полупроводниците, които се вграждат в коли, съдомиялни машини, компютри и телефони по целия свят, обяви предупреждение за печалбата си, като се позова на „влошаващите се условия на търсене“.


Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (4)

0
 
1
 
4
преди 1 година
Тръмп е произвеждал средно по 6 грешни твърдения на ден от встъпването му в длъжност до началото на юни.

Американска статистика.........
0
 
0
 
3
julian12 до: Valentin13
преди 1 година
Няма профилна снимка
Днес говорих с един приятел азиатец. Доста интересни неща ми разказа. Останах леко потресен. Имай в предвид, че и Китай не са в много по-добра ситуация в момента.
5
 
6
 
2
преди 1 година
Няма профилна снимка
прав си, САЩ си отиват бавно от империализма, който ги направи уязвими и помогна на огромна част от света да получат образование и технологии. сега е време всеки сам да стъпи на краката си и да се справя. нови империи не са възможни, идва времето на справедливата търговия, равен с равен.
11
 
29
 
1
преди 1 година
Няма профилна снимка
Скоро една империя ще бъде заменена от друга. САЩ си отиват бавно...

Още от Анализи
ЕЦБ започва основен преглед на водещата си програма за борба с коронакризата