IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Какво научихме от „мениджъра на 20 век” Джак Уелч?

Днес изпълнителните директори могат да се поучат от примера му, но вече предимно като предупреждение, а не като нагледен урок

19:02 | 07.03.20 г. 1
<p>
	Джак Уелч. <em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Джак Уелч. Снимка: Bloomberg

През ноември 1999 г. списание Fortune нарече главния изпълнителен директор на General Electric Джак Уелч „мениджър на века“. Може да приемем, че е било 1899 г. с оглед на всичко, което се промени оттогава, пише Financial Times в редакционен коментар.

Смесената реакция към смъртта на Уелч тази седмица, на 84-годишна възраст, отразява не само последните затруднения на GE, но като цяло промяната в пейзажа на корпоративната Америка и акционерния капитализъм.

Много от безмилостните принципи, по които Уелч управляваше GE, изпаднаха силно в немилост. Самата индустриална група трябваше да се бори, за да се отърве от отровното си наследство от неуправляемо голяма експозиция към финансовите услуги.

Възхищението към Уелч се основаваше на репутацията му на силов мениджър, който разтърси компанията и я подготви да се възползва от глобализацията, дигитализацията и динамичната икономика през 90-те години.

Агресивен радикал сред вътрешните кандидати за шефското място през 1981 г., Уелч имаше визията и решимостта да ускори забавения метаболизъм на GE. Той постави цел на разнообразните й подразделения да бъдат номер едно или номер две в техния сектор. Това той подкрепи с ангажимент към ярки идеи, сложи и край на синдрома „не е измислено тук“, който отклоняваше иновациите, разработени извън групата. Той си постави за цел да наема хора „по-умни от мен“ и ги оформи в програми за лидерство, които подкрепяше. Неговият стремеж и висок профил направиха така, че всички кътчета на организацията да получат и разберат посланието му.

Приходите в GE нараснаха пет пъти, а печалбата - десет, по време на 20-годишното управление на Уелч, което се характеризираше със съкращаване на работни места. Но подозрително  плавният растеж на печалбата, приветстван от Уолстрийт, се дължеше повече на умелото счетоводство, отколкото на прецизното бюджетиране. Към момента на оттеглянето му през 2001 г. нямаше по-голям привърженик на финансовата стойност като преобладаваща цел за публично търгуваните дружества. Той дори по-късно описа акционерната стойност като „най-тъпата идея в света“. В тази насока той изпревари миналогодишното преформулиране на корпоративните цели от Кръглата бизнес маса, които предвиждаха отчитане интересите на всички заинтересовани страни.

Освободен и до голяма степен неоспорен, в по-късните си години в GE Уелч се превърна в олицетворение на изпълнителния директор император. Последният му опит да задоволи амбициите си - поглъщането на конкурентната Honeywell, заради което отложи напускането си - бе осуетен от антитръстовите власти на ЕС. Скандалът с Enron изостри въпроса с прекомерната власт на изпълнителния директор. Уелч трябваше да се откаже от богатите пенсионни облаги, които акционерите му бяха предоставили, след като те попаднаха под наблюдение по време на ожесточен развод с втората му съпруга.

Неговите най-безмилостни техники за управление - „подреждането на купата с персонала”, при което най-слабо представилите се 10 на сто се отстраняват всяка година,  и гладиаторско състезание между потенциалните приемници - сега изглеждат далеч от най-добрата практика.

Когато финансовата криза удари, неговите непремислени и недобре разбрани финансови залози се стовариха върху наследника му Джеф Имелт, подкопавайки съграденото от Джак.

В цикъл, който сякаш се повтаря с всеки прехвален корпоративен успех, Уелч беше възхваляван от бизнес медиите и имитиран от мениджъри навсякъде, за добро и лошо. Неговите инициативи за съкращаване на работни места и изнасяне на производства в чужбина допринесоха за надигащото се недоверие към големия бизнес, което в последните години се превърна в обществено недоволство.

Уелч беше емблематична фигура за бизнеса от края на 20-ти век, човек на своето време, който канализира животинските си инстинкти в мащабна корпоративна трансформация. Този век обаче разкри опасните недостатъци на безсрамната акционерна експанзия, финансирана с дълг. Днес изпълнителните директори могат да се поучат от примера на Уелч, но вече предимно като предупреждение, а не като нагледен урок.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:06 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 17 rate down comment 1
Arry007
преди 4 години
"Днес изпълнителните директори могат да се поучат от примера на Уелч, но вече предимно като предупреждение, а не като нагледен урок" Урока е : Ето така не трябва да се прави!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още