Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Анализи

Кипър отново попадна под международна проверка за прането на пари

Средиземноморската страна предсрочно погасява финансовите си задължения към Русия, има ли политически натиск от САЩ?

Кипър отново попадна под международна проверка за прането на пари

Снимка: Pixabay

Още през май Кипър може да изпълни цялата си годишна квота за натурализация на бизнесмени от трети страни по схемата „гражданство срещу инвестиции”. Напливът през последните седмици от кандидати да подадат документите си, за да се „вместят” в годишния лимит от 700 кипърски паспорта, бе предизвикан от влизането в сила от 15 май на нови, по-строги критерии и изисквания.

Кипърската инвестиционна програма, по-известна като „гражданство срещу инвестиции”, е причина за едни от най-честите обвинения срещу Кипър за пране на пари и допускане на рискови капитали, отправяни от ЕС, международни организации, водещи чуждестранни медии. Процедурите по нея и издаваните „златни визи” и кипърски /т.е. европейски/ паспорти, най-вече на руснаци, са „под лупата” на новата международна проверка на борбата срещу прането на пари в Кипър. Мисията на експертната група на Съвета на Европа Moneyval започна в понеделник, 13 май, и ще продължи 10 дни.

Още по темата

Проверката на Moneyval се случва по-малко от месец, след като средиземноморската държава бе похвалена от помощник-държавния секретар на САЩ по финансовите въпроси Маршал Билингсли, че е постигнала „огромен напредък” в борбата с незаконните капитали, които според САЩ се насочват към острова най-вече от Русия и Украйна. В същото време руските депозити ускорено напускат кипърските трезори, сочат данните на Централната банка на Кипър. Стриктното прилагане на банковото законодателство и международните критерии за спиране на мръсните пари са и едно от най-големите предизвикателства пред нейния нов гуверньор Константинос Херодоту, който встъпи в длъжност през април.

Като разкъсване на „руската” финансова връзка под натиска на САЩ бе коментирано и обявеното от правителството в Никозия предсрочно изплащане на заема в размер на 2.5 млрд. евро, който Кипър взе от Русия в края на 2011 г. в опит да предотврати финансовия си колапс. За тази цел ще бъдат използвани средствата, получени от първата в историята на страната 30-годишна емисия държавни облигации, която бе пусната на международните капиталови пазари в края на април.

Moneyval и 40-те препоръки

Започналият през тази седмица международен одит е финалът на петия кръг от прегледа на Кипър от Moneyval, постоянния мониторингов орган на Съвета на Европа за оценка на мерките срещу изпирането на пари и борбата с финансирането на тероризма. Процесът започна преди повече от година, а резултатите от сегашната мисия ще станат ясни до края на годината, като се предвижда докладът за Кипър да бъде обсъден на пленарната сесия на Moneyval през декември.

Тазгодишната оценка се очаква да бъде много интересна, най-вече заради въпроса как тя ще отчете „странните“ потоци руски пари към и от Кипър, които са постоянен обект на критика от ЕС и САЩ.

В продължение на близо две седмици 10-членният екип на Moneyval ще се срещне с представители на всички компетентни страни – Централната банка, Министерството на финансите, надзорни органи, търговски банки, одиторски и адвокатски кантори. Той ще прегледа как се прилагат законодателството и всички мерки в Кипър за борба с прането на пари, като ще оцени нивото на съответствието им с 40 препоръки на работната група за финансово действие срещу изпирането на пари /FATF/.

Кипърското правителство е силно атакувано от Европейската комисия, ОИСР, международни неправителствени организации, че страната продължава да е убежище за укриване на данъци и пране на пари, въпреки осъществяваните действия срещу тези финансови нарушения. Кипър прие ново, по-строго законодателство за стабилизиране на банковия сектор в борбата му с прането на пари след финансовия срив от 2013 г., което бе и едно от условията в меморандума с тройката международни кредитори.

Правителството нееднократно подчертава, че Кипър, като всички членки на ЕС, е под контрола на Moneyval и цялостната му финансова политика срещу мръсните пари отговаря на всички изисквания на специализираната група на Съвета на Европа. Кипърските компетентни органи смятат, че всички подходящи мерки, препоръчани от международни организации и по-специално от европейските надзорни органи за борба с незаконните капиткали, са предприети и ще продължават да се прилагат.

Политиката на Никозия в тази насока се следи отблизо и от американската мрежа за контрол и превенция на финансовите престъпления FinCEN /Financial Crimes Enforcement Network/.


Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Анализи
Италианските мини-ботове напомнят за френските асигнати