Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Анализи

Китай скоро ще поведе на САЩ в технологиите

Америка трябва да реагира с национален отговор, аналогичен на мобилизацията, която създаде технологиите, спечелили Втората световна война

Китай скоро ще поведе на САЩ в технологиите

Снимка: Bloomberg

Директорът на Централното разузнавателно управление (ЦРУ) на САЩ Бил Бърнс обяви през октомври, че агенцията създава два нови големи „центрове за мисии“, единият фокусиран върху Китай, а другият върху авангардните технологии. Това отразява преценката му, че Китай е „най-важната геополитическа заплаха, пред която сме изправени през 21-ви век“ и че „главната арена за съревнование и съперничество“ между Китай и САЩ ще бъдат модерните технологии. Въпросът, който американците трябва да си зададат, е: Може ли Китай да спечели технологичната надпревара, пишат за Wall Street Journal Греъм Алисън, професор по управление в Харвард, и Ерик Шмид, главен изпълнителен директор на Google (2001-2011 г.) и председател на Google и наследника ѝ Alphabet (2011-2017 г.)

Още по темата
Нов доклад за „Голямото технологично съперничество“ на харвардския център Белфър отговаря: Да. Докладът не е буди тревога, но въпреки това заключава, че Китай е направил такива изключителни скокове, че сега е абсолютен конкурент. Във всяка от основните технологии на 21-ви век - изкуствен интелект, полупроводници, 5G безжична връзка, квантова информационна наука, биотехнологии и зелена енергия - Китай скоро може да бъде световен лидер. В някои области вече е номер 1. 

Миналата година Китай произведе 50% от компютрите и мобилните телефони в света; САЩ произведоха само 6%. Китай прави 70 слънчеви панела на всеки такъв, направен в САЩ, продава четири пъти повече електрически превозни средства и има девет пъти повече 5G базови станции със скорости на мрежата пет пъти по-бързи от американските еквиваленти.

В модерната технология, която вероятно ще има най-голям ефект върху икономиката и сигурността през следващото десетилетие - изкуственият интелект (AI) - Китай изпреварва САЩ в ключови области. Доклад на Комисията по национална сигурност за AI от пролетта на 2021 г. предупреждава, че Китай е напът да изпревари САЩ като световен лидер до 2030 г. Броят на американците, защитаващи докторати в области, свързани с AI, е приблизително толкова, колкото е бил и през 1990 г., докато Китай е напът да отчете два пъти повече докторанти в областта на науките, технологичното инженерство и математиката от САЩ до 2025 г. Докладът от Харвард добавя, че сега Китай видимо превъзхожда САЩ по практически AI приложения, включително лицево разпознаване, гласово разпознаване и финтех.

САЩ все още имат доминираща позиция в полупроводниковата индустрия, която заемат от почти половин век. Но Китай може скоро да ги настигне в две важни области: производство на полупроводници и дизайн на чипове. Производството на полупроводници в Китай надмина американското, като делът му в световното производство нарасна до 15% от по-малко от 1% през 1990 г., докато делът на САЩ е спаднал от 37% на 12%.


Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (16)

   1| 2    
2
 
4
 
16
преди 4 месеца
Няма профилна снимка
От 2019 Китай има най-много международни технологични патенти. Това е факт. Причината за това е светлинната скорост с която се развиват технологиите не само в Китай но и в цяла Азия, превръщайки континента в глобален технологичен център. Причината за това е, че поколението което направи Америка технологичен гигант е в зенита си и на негово място идва реалити шоу което вярва, че ангелите съществуват.
3
 
1
 
15
преди 4 месеца
Няма профилна снимка
"за Мутрата ли говориш ? :):) Тук си е, дебне от засада!" -да не би да намекваш, че е дърта хиена?
9
 
2
 
14
zelka007 до: Стоян Петров
преди 4 месеца
еее ... рубли са , той е старо куче , минал е ситото с копейките ... верно са , в краят на денят 50-60 рубли звучат много , но за един хляб стигат ... днес един хляб , утре едно кисело мляко , вдруги ден пакет тоалетна хартия ... трупат си се ... и пенсията и заплата от нощното пазене ... нема да го мислим ... :)))
1
 
4
 
13
Mechkata до: deaf
преди 4 месеца
Не може така неуважително към толкова стара нация и култура.......порцелан, коприна....https://hicomm.bg/retro/made-in-china.htmlhttps://***.greelane.com/bg/%d1%85%d1%83%d0%bc%d0%b0%d0%bd%d0%b8%d1%82%d0%b0%d1%80%d0%bd%d0%b8-%d0%bd%d0%b0%d1%83%d0%ba%d0%b8/%d0%b8%d1%81%d1%82%d0%be%d1%80%d0%b8%d1%8f-%d0%b8-%d0%ba%d1%83%d0%bb%d1%82%d1%83%d1%80%d0%b0/chinese-inventions-examples-688061/
6
 
2
 
12
Стоян Петров до: zelka007
преди 4 месеца
Няма профилна снимка
Аз съм доброжелателен. Давам му шанс да заработи нормата. Драска " - 100" или " +100" като коментар и копейките капят. Душица!

Още от Анализи
Продоволствената несигурност е по-голям проблем от енергията