IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китай скоро ще поведе на САЩ в технологиите

Америка трябва да реагира с национален отговор, аналогичен на мобилизацията, която създаде технологиите, спечелили Втората световна война

11:26 | 17.12.21 г. 16
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

В областта на 5G Съветът за иновации в отбраната към Пентагона съобщава, че Китай е напът да получи икономическите и военни предимства, които Америка спечели от това, че е глобален лидер в 4G. Китай е инсталирал 950 хил. базови станции срещу 100 хиляди в Америка. В края на миналата година 150 милиона китайци използваха 5G мобилни телефони със средна скорост от 300 мегабита в секунда, докато само 6 милиона американци имаха достъп до 5G, и то със скорост от 60 мегабита в секунда. Американските доставчици на 5G услуги се фокусираха повече върху рекламирането на своите възможности, отколкото върху изграждането на инфраструктурата.

Китайската комунистическа партия не крие амбициите си: Китай възнамерява да стане световен лидер в технологиите, които ще оформят следващите десетилетия. Планът за икономическа реформа на партията от 2013 г. подчертава технологичните иновации като начин да се избегне капанът на средния доход (според който развиваща се страна, която го достига, си остава там - бел. прев.) Амбициозната програма „Произведено в Китай 2025“ има за цел доминация на местното производство в 10 развиващи се технологии, включително 5G, AI и електрически превозни средства.

Китай също така планира да разшири лидерството си в роботиката, за да запази позицията си на фабрика на света. През май Си Дзинпин ясно изрази оценката си, че „технологичните иновации се превърнаха в основното бойно поле на глобалната шахматна дъска и че конкуренцията за технологично господство ще се ожесточи безпрецедентно“. Удивително е колко успешен е Китай в постигането на амбициозните си технологични цели.

Накратко, въпреки че САЩ остават глобален лидер в много важни надпревари, включително аеронавтика, медицина и нанотехнологии, Китай се очертава като сериозен конкурент. За щастие, американците започват да осъзнават тази реалност. През юни Сенатът прие Закона за иновациите и конкуренцията с подкрепата и на двете партии, утвърждаващ 250 милиарда долара инвестиции в наука и технологии през следващите пет години. За съжаление това законодателство заседна в Камарата на представителите и е изправено пред несигурно бъдеще като част от годишния законопроект за отбрана.

По-новите разходни предложения на Конгреса, като например законопроектът за инфраструктура в размер на 1,2 трилиона долара и социалният пакет на стойност 1,7 трилиона долара, включват инвестиции в изследвания и разработки в области като зелени технологии и съхранение на енергия. Въпреки че тези инвестиции са много необходими, за конкурирането с Китай ще се изискват повече внимание и инвестиции в стратегически технологии. Освен ако САЩ не генерират национален отговор, аналогичен на мобилизацията, която създаде технологиите, спечелили Втората световна война, Китай скоро може да доминира над технологиите на бъдещето и възможностите, които те ще създадат.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:17 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

16
rate up comment 4 rate down comment 2
george353
преди 2 години
От 2019 Китай има най-много международни технологични патенти. Това е факт. Причината за това е светлинната скорост с която се развиват технологиите не само в Китай но и в цяла Азия, превръщайки континента в глобален технологичен център. Причината за това е, че поколението което направи Америка технологичен гигант е в зенита си и на негово място идва реалити шоу което вярва, че ангелите съществуват.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 1 rate down comment 3
Стоян Петров
преди 2 години
"за Мутрата ли говориш ? :):) Тук си е, дебне от засада!" -да не би да намекваш, че е дърта хиена?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 2 rate down comment 9
zelka007
преди 2 години
еее ... рубли са , той е старо куче , минал е ситото с копейките ... верно са , в краят на денят 50-60 рубли звучат много , но за един хляб стигат ... днес един хляб , утре едно кисело мляко , вдруги ден пакет тоалетна хартия ... трупат си се ... и пенсията и заплата от нощното пазене ... нема да го мислим ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 4 rate down comment 1
Mechkata
преди 2 години
Не може така неуважително към толкова стара нация и култура.......порцелан, коприна....https://hicomm.bg/retro/made-in-china.htmlhttps://***.greelane.com/bg/%d1%85%d1%83%d0%bc%d0%b0%d0%bd%d0%b8%d1%82%d0%b0%d1%80%d0%bd%d0%b8-%d0%bd%d0%b0%d1%83%d0%ba%d0%b8/%d0%b8%d1%81%d1%82%d0%be%d1%80%d0%b8%d1%8f-%d0%b8-%d0%ba%d1%83%d0%bb%d1%82%d1%83%d1%80%d0%b0/chinese-inventions-examples-688061/
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 2 rate down comment 6
Стоян Петров
преди 2 години
Аз съм доброжелателен. Давам му шанс да заработи нормата. Драска " - 100" или " +100" като коментар и копейките капят. Душица!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 2 rate down comment 8
zelka007
преди 2 години
не му се връзвай на дядя ти вова , пийнал си е човекът , весели се ... :))) ... а така и по рубла-две си капят ... вече са го минали на бройка постове , спреха да му търсят качество ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 5 rate down comment 0
khao
преди 2 години
за Мутрата ли говориш ? :):) Тук си е, дебне от засада!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 3 rate down comment 2
Стоян Петров
преди 2 години
За твоят "приятел" не се чува нищо. Да не е станал кметица на Банкя?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 3 rate down comment 4
Стоян Петров
преди 2 години
Време е да дойде психиатъра. Само той може да ти помогне, ако имаш желание естествено.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 4 rate down comment 6
khao
преди 2 години
пръчките за хранене... може би. а тая статия няма кво да и се чете, заглавието е достатъчно смешно...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още