IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китай скоро ще поведе на САЩ в технологиите

Америка трябва да реагира с национален отговор, аналогичен на мобилизацията, която създаде технологиите, спечелили Втората световна война

11:26 | 17.12.21 г. 16
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

В областта на 5G Съветът за иновации в отбраната към Пентагона съобщава, че Китай е напът да получи икономическите и военни предимства, които Америка спечели от това, че е глобален лидер в 4G. Китай е инсталирал 950 хил. базови станции срещу 100 хиляди в Америка. В края на миналата година 150 милиона китайци използваха 5G мобилни телефони със средна скорост от 300 мегабита в секунда, докато само 6 милиона американци имаха достъп до 5G, и то със скорост от 60 мегабита в секунда. Американските доставчици на 5G услуги се фокусираха повече върху рекламирането на своите възможности, отколкото върху изграждането на инфраструктурата.

Китайската комунистическа партия не крие амбициите си: Китай възнамерява да стане световен лидер в технологиите, които ще оформят следващите десетилетия. Планът за икономическа реформа на партията от 2013 г. подчертава технологичните иновации като начин да се избегне капанът на средния доход (според който развиваща се страна, която го достига, си остава там - бел. прев.) Амбициозната програма „Произведено в Китай 2025“ има за цел доминация на местното производство в 10 развиващи се технологии, включително 5G, AI и електрически превозни средства.

Китай също така планира да разшири лидерството си в роботиката, за да запази позицията си на фабрика на света. През май Си Дзинпин ясно изрази оценката си, че „технологичните иновации се превърнаха в основното бойно поле на глобалната шахматна дъска и че конкуренцията за технологично господство ще се ожесточи безпрецедентно“. Удивително е колко успешен е Китай в постигането на амбициозните си технологични цели.

Накратко, въпреки че САЩ остават глобален лидер в много важни надпревари, включително аеронавтика, медицина и нанотехнологии, Китай се очертава като сериозен конкурент. За щастие, американците започват да осъзнават тази реалност. През юни Сенатът прие Закона за иновациите и конкуренцията с подкрепата и на двете партии, утвърждаващ 250 милиарда долара инвестиции в наука и технологии през следващите пет години. За съжаление това законодателство заседна в Камарата на представителите и е изправено пред несигурно бъдеще като част от годишния законопроект за отбрана.

По-новите разходни предложения на Конгреса, като например законопроектът за инфраструктура в размер на 1,2 трилиона долара и социалният пакет на стойност 1,7 трилиона долара, включват инвестиции в изследвания и разработки в области като зелени технологии и съхранение на енергия. Въпреки че тези инвестиции са много необходими, за конкурирането с Китай ще се изискват повече внимание и инвестиции в стратегически технологии. Освен ако САЩ не генерират национален отговор, аналогичен на мобилизацията, която създаде технологиите, спечелили Втората световна война, Китай скоро може да доминира над технологиите на бъдещето и възможностите, които те ще създадат.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:17 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 4 rate down comment 6
дядя Вова
преди 2 години
Китай скоро ще поведе САЩ в технологиите ... време е да дайдат танковете. Упс, бомбардировачите! Упс, па не става, световна война! Караул! Да завият сирените на джурнаглистите!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 6 rate down comment 5
Стоян Петров
преди 2 години
Преди доста години имаше още по-стряскащи статии, как японците ще изкупят и владеят САЩ. Ако се върнем още по-назад ще прочетете гадания, какво Хитлер ще направи на Америка. Сега Китай само ще ги изпреварва. Мисля че трябва да си припомните превода на статия в инвестор от рода " за разлика от Япония, Китай ще остарее преди да забогатее". Там си е написано всичко.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 4 rate down comment 6
Стоян Петров
преди 2 години
Maлoyмнико, поясни че става въпрос За Северна Корея. Някой ще помисли, че става въпрос за Южна, мaлoyмникo!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 5 rate down comment 5
дядя Вова
преди 2 години
Трудно. Корейците водят война за китайски изобретения, купуват, доработват, продават на янките и САЩ се оказват мноооо изобретателни неграмотници. Дали?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 5
deaf
преди 2 години
Може ли да ми посочите поне ЕДНО китайско изобретение? Изобретение,а не надграждане на ЗАПАДНО изобретение.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 2
Jorkata
преди 2 години
САЩ отдавна са изгубили битката на тоя фронт, но тепърва ще го осъзнават.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още