Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Анализи

Китай тласна Иран да работи усилено за бъдеще с по-голям добив на петрол

Иранските власти ангажират водещи университети, които да помогнат в решаването на проблема около възстановяването на производството на петрол

Китай тласна Иран да работи усилено за бъдеще с по-голям добив на петрол

Снимка: Bloomberg L.P.

На фона на вече обявената сделката с Китай сега Иран разполага с купувач на цялата си петролна продукция за следващите 25 години. И поради тази причина Техеран ще се стреми да увеличи производството. Засилването на добива ще засегне не само основните полета в обширната зона на Западен Карун, където Китай се ангажира да помогне за нарастването на общата продукция с най-малко 500 хил. барела на ден през следващите две години, но и онези полета, които също са богати на петролни залежи, но по някакъв начин широкото развитие на сондажната дейност е възпрепятствано, какъвто е случаят с полетата, разделяни през граница с Ирак, пише Саймън Уоткинс в коментар за Oilprice. 

Още по темата

За да отговори на тези предизвикателства, Иран реанимира програмата си за ангажиране на водещи местни университети, които да работят по научните проблеми за ускоряване на темпа на възстановяване на добива, в допълнение към използването на човешки, технологични и финансови ресурси от Китай и Русия, както и когато е необходимо.

Полето Азар е пример за такова сътрудничество. Разположено в пограничната зона Мехран, намираща се в подножието на планинската верига Загрос, полето Азар е готово да започне пълното производство от първа фаза  в размер на 65 000 барела на ден.

„С успешното въвеждане в експлоатация на петролни влакове и спомагателното централно съоръжение за преработка този проект е напът да достигне своя предвиден производствен капацитет“, заяви Кейван Ярахмади, ръководител на компанията PEDEC, която разработва полевия проект в Азар.

Още преди финализирането на производство от първа фаза, според Ярахмади, полето Азар вече е произвело повече от 30 милиона барела суров петрол.

Това е доказателство за решимостта на Иран да оптимизира добива на полетата си, които споделя с Ирак - другите ключови обекти са Дехлоран, Нафт-Шахр, Азадеган, Ядаваран - тъй като петролното поле Азар е най-голямото предизвикателство за всички основни перспективи в Анаранския блок, който включва също полетата Чангюлех и Дехлоран. Цялата зона около полето Азар е осеяна с огромен брой бойни мини, поставени по време на иранско-иракската война между1980-1988 г. Но те не са единственият проблем тук. След като бъдат премахнати, разработчиците ще трябва да се справят с твърдата камениста повърхност, която отнема на всяка сонда средно около 500 дни за пробиване.


Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (3)

1
 
1
 
3
korn до: Императорът
преди 2 седмици
Няма профилна снимка
Грета ни прецака всичките. Аз заминавам за Китай.
1
 
1
 
2
преди 2 седмици
Тия балами ще продължат да горят петрол и газ, а европейците като сме тарикати - ще чакаме на ВЕИ и ще стоим на тъмно и на студено.
2
 
2
 
1
преди 2 седмици
на чайниците им хареса цената на нефта при свръх производство ... :)))

Още от Анализи
Какво да очаква Азия при победа на Джо Байдън в президентските избори в САЩ?