IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китай тласна Иран да работи усилено за бъдеще с по-голям добив на петрол

Иранските власти ангажират водещи университети, които да помогнат в решаването на проблема около възстановяването на производството на петрол

18:45 | 01.10.20 г. 3
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Стремежът към завършване на Фаза 1 в Азар е не само продукт на общото желание за оптимизиране на добива на петрол от полетата, които страната споделя с Ирак, но и на нови проучвания, които рязко ревизираха наличните петролни резерви на това находище до 4 млрд. барела, или близо двойно повече спрямо първоначалните оценки. Целта за производство от втора фаза от най-малко 71 500 барела на ден трябва да бъде постигната до края на тази иранска календарна година (приключваща на 20 март 2021 г. по Григорианския календар).

иран иран

Производството на петрол в Иран. Източник: Trading Economics

Първоначално норвежката компания Statoil започва да разработва Анаранското петролно находище през 2003 г. и когато през 2005 г. е открит петрол (както в Азар, така и в Чангюлех), към нея се присъединява руското дружество Лукойл при разработването на обекта. През 2008 - 2009 г. Лукойл се отказва от своя 25-процентен дял в целия блок Анаран след налагането на санкции от страна на САЩ и Европейския съюз (ЕС). Дружеството е последвано от Statoil, която се освобождава от своя 75-процентен дял през 2011 г., след като санкциите биват подсилени.

След сключването на Иранското ядрено споразумение, официално наричано Съвместен всеобхватен план за действие, през 2015 г., редица компании подписват меморандуми за разбирателство за разработване на полетата в блока Анаран, включително норвежката DNO, тайландската PTTEP и руските Gazprom Neft и Lukoil. Впоследствие е постигнато и предварително споразумение с австрийската OMV за инвестиране на до 6 млрд. долара в нефтохимическа фабрика в полето Дехлоран.

Предвид едностранното оттегляне на САЩ от Иранското ядрено споразумение през 2018 г. и последвалите широкообхватни санкции, Иран е принуден да търси помощ от Китай и Русия.

иран иран

Миналата седмица иранския министър на петрола Биджан Зангане заяви, че Националната иранска петролна компания (NIOC) е подписала 13 договора на стойност 170 млн. долара с местни университети и изследователски центрове за извършване на проучвания, свързани с петролните и газови находища.

Всъщност около половината от настоящото производство на суров петрол в Иран, около 2,5 млн. барела на ден, се доставя от петролни находища, които са на повече от 70 години - включително Ахваз-Асмари, Марун и Гачасаран, в които ще е необходимо да се инвестират допълнителни средства за сондажни технологии.

При оншорните полета, според ирански източник, около шест до осем процента от обектите се сблъскват със загуба на продукция, която може да бъде възстановена само с използването на EOR техники (ускорен добив на петрол – бел. ред.), докато при офшорните полета делът на проблемите обекти е между 12 и 15%, така че решаването на тези въпроси ще бъде от критично значение за постигане на целите за увеличаване на производството.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:33 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 1 rate down comment 1
korn
преди 3 години
Грета ни прецака всичките. Аз заминавам за Китай.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 1
Императорът
преди 3 години
Тия балами ще продължат да горят петрол и газ, а европейците като сме тарикати - ще чакаме на ВЕИ и ще стоим на тъмно и на студено.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 2
zelka007
преди 3 години
на чайниците им хареса цената на нефта при свръх производство ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още