IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кой ще извлече най-голяма полза от визитата на Тръмп в Китай

Очаква се Си Дзинпин да се възползва от шанса да затвърди образа, който очерта на ключовия политически конгрес миналия месец

21:00 | 08.11.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Президентът на САЩ Доналд Тръмп нееднократно е отправял искания към Китай: помогнете повече за справяне с ядрената заплаха от Северна Корея, намалете търговския дисбаланс със Съединените щати. Пекин се държи относително спокойно. Но по време на първото посещение на Тръмп в Китай азиатският гигант може да сграбчи благоприятната възможност да се утвърди като равнопоставен на Вашингтон, пише в свой анализ DPA.

Кристалните полилеи и "най-хубавото парче от шоколадовата торта", предложени на китайския президент Си Дзинпин при гостуването му на Тръмп през април в курорта Мар а Лаго във Флорида, няма да могат да се мерят с разточителния прием, очакващ лидера на САЩ в Пекин, предава БТА.

Си Дзинпин ще посрещне своя партньор с военни почести и официален банкет за визитата, която по думите на китайския посланик във Вашингтон Цуй Тянкай ще бъде "официално посещение с добавка". Тръмп ще пребивава в Пекин от 8 до 10 ноември в рамките на обиколка из пет азиатски страни, на която той очаква да укрепи съюзи, да обсъди ядрената криза около Северна Корея и да подпише инвестиционни споразумения. Това е неговата първа визита в Китай като президент.

Но извън дискусиите за сигурността и търговията, се очаква Си Дзинпин да се възползва от шанса да затвърди образа, който очерта на ключовия политически конгрес миналия месец - че Китай заема "ръководно място" в международните дела като "велика сила".

"В миналото САЩ бяха много могъщи, така че си мислеха, че Китай трябва да ги слуша", казва Цзя Цинго, декан на факултета за международни отношения в Пекинския университет. "Но в днешно време, Китай не трябва да прави това. Това може да бъде най-голямото им разногласие", добавя той.

В реални измерения като размер на икономиката, военна сила и мощта на стратегическите си съюзи, САЩ все още изпреварват Китай", казва Юй Инли, експерт по въпросите на Корейския полуостров. "Нямаше разрушителна промяна в отношенията", отбелязва тя, "но различията намаляват".

Си Дзинпин засили позициите си, след като издигна ранга си по време на провеждащия се през пет години конгрес на Комунистическата партия. Неговата политическа теория бе вплетена в партийния устав заедно с името му - форма на признание, с каквото досега е удостояван приживе само основателят на комунистическия Китай Мао Цзедун.

"Общо взето смятам, че Тръмп отива на това посещение като по-слабия играч, в положение, утежнено от консолидирането на властта на Си на партийния конгрес и от липсата на последователна американско-китайска политика", казва Джонатан Фенби, анализатор за Китай във фирмата за икономически и политически изследвания "Ти Ес Ломбард".

Що се отнася до незабавните и осезаемите резултати обаче, Тръмп може да извлече изгода от срещата. Бизнес делегация предимно от представители на енергийния отрасъл на САЩ ще пътува за Китай едновременно с Тръмп. Очаква се той и Си Дзинпин да подпишат инвестиционни споразумения за милиарди долари, което ще укрепи облика на Тръмп у дома и ще е от полза за целта му да намали търговския дефицит с Китай.

Най-голямата сделка, по която ще се преговаря, може да бъде за многомилиардна инвестиция на държавната китайска "Чайна петролиъм" в Тексас и американските Вирджински острови, сочи съобщение на агенция Bloomberg. Само тази инвестиция ще намали търговския дефицит между двете страни до около 10 млрд. долара годишно, а и би създала хиляди работни места на територията на САЩ. Много е вероятно Вашингтон и Пекин да сключат споразумения в енергийния сектор, включително за това Китай да купува от САЩ втечнен природен газ, казват експерти.

Китай може да се съобрази с някои безпокойства на САЩ относно правата върху интелектуалната собственост, казва Ху Синдоу, независим икономически анализатор. През август Тръмп разпореди да започне разследване за предполагаема кражба на интелектуална собственост от китайска страна. Вашингтон изразява недоволство и по повод условията, които Пекин поставя на чуждестранни компании, желаещи достъп до китайския пазар.

"Нещото, което най-много ще се хареса на Китай е да има възможността да придобие технологични компании в САЩ, но това е неприемливо за Тръмп", казва Фенби.

Проблеми на сигурността като севернокорейските тестове с ядрени оръжия, което е гореща тема в президентството на Тръмп, и китайската военна експанзия в Южнокитайско море, може всъщност да отидат на заден план в списъка с приоритетите по време на визитата, смятат наблюдатели. Това ще е така, освен ако севернокорейският лидер Ким Чен-ун не реши да смути визитата с още един ядрен или ракетен опит.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:07 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още