Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Анализи

Коронавирусът е глобална криза, а не криза на глобализацията

Разграничението е важно, защото ако политиците и бизнес лидерите си извлекат грешни поуки, светът ще бъде по-малко подготвен за следващата криза

Коронавирусът е глобална криза, а не криза на глобализацията

Снимка: Getty

Вече няма съмнение в сериозността на коронавирусната криза. Трябва обаче да сме наясно каква криза е това. Тя има потенциала да причини вреди в световен мащаб на икономиката и хората, но не е резултат от недостатък в организацията на световната икономика, от начина, по който хората, стоките и парите се движат по целия свят. Това е глобална криза, а не криза на глобализацията, пише Робърт Армстронг за Financial Times.

Още по темата
Разграничението е важно, защото ако политиците и бизнес лидерите си извлекат грешни поуки от тази криза, светът ще бъде по-малко подготвен за следващата.

Не е изненадващо, че когато Covid-19 все още изглеждаше като китайски, а не като глобален проблем, американският министър на търговията Уилбър Рос заяви, че вирусът, ще „помогне да се ускори” връщането на работни места в Северна Америка. Ако погледнем на световната икономика като игра с нулева сума, загубата на една страна би трябвало да е печалба за друга.

За търговския съветник на президента на САЩ Доналд Тръмп - Питър Наваро, вирусът показва, че „не можем да зависим от други страни, дори близки съюзници, да ни доставят нужните стоки“. Според него най-добрият отговор на всяка заплаха е да се вдигне подвижният мост.

По-изненадващото е, че администрацията на Тръмп не е сама. Вирусът разкри скритите разходи и крехкостта на световните вериги за доставки, като предизвика „обратна реакция“ спрямо глобализацията.

За щастие реакцията засега е само сред политиците и специалистите. Да, някои вериги за доставки се съкращаваха много преди вирусът да удари, като кризата ще доведе до промени в други. Компаниите все още виждат предимствата на глобалната търговия, потребителите все още се възползват от нея и тя все още прави света по-безопасно място.

В икономически план коронавирусът се нарежда до земетресението и ядрената авария във Фукушима, търговските конфликти между САЩ и Китай и други скорошни глобални сътресения. Общото им е, че те демонстрират опасностите от силно концентрираните, навременни вериги за доставки, а не по принцип от международните.

Прекалено дълго компаниите организираха своите операции само с оглед на разходите, казва Пер Хонг, консултант за веригите на доставки в A T Kearney. Кризите обаче „подчертават необходимостта компаниите да проектират своите вериги за доставки около рисковата конкурентоспособност“. Компаниите, с които той работи, не локализират предлагането, а смекчават риска с регионална диверсификация. „Това е точно обратното на разбиването на глобалния характер на нашите вериги за доставки“, казва той.


Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (18)

   1| 2    
0
 
0
 
18
dikens15 до: Dr. Vatnikov
преди 4 месеца
Няма профилна снимка
Викаш да се снишим докато вирусът отмине. Булгериан тупантехно style!!!
1
 
9
 
17
dikens15 до: Бидонойл
преди 4 месеца
Няма профилна снимка
Не е задължително да преразгледа, нищо!! Може да не са очаквали такъв ефект и да дойде и при тях. Пък и пука ли му на ЦРУ за обикновеният гражданин- едва ли....
0
 
3
 
16
dikens15 до: mrynmryn
преди 4 месеца
Няма профилна снимка
Сакън, как ще се укрива оборот така?
—————/
Няма нужда да злобееш!!! Проблемът е, че ако го направят могат да ти спрат паричките когато си решат( поводи се намират). И стават контролиран роб, каквото им е желанието. Капиш????
1
 
0
 
15
dikens15 до: Sandy
преди 4 месеца
Няма профилна снимка
Или китайците са го изпуснали, или някой друг им го е “ изпуснал”. Трето май, така както чета няма:
https://www.standartnews.com/zarazata/zloveshcho-koronavirust-patentovan-prez-2014-g-417280.html
2
 
2
 
14
khao до: ivan.kostov.39
преди 4 месеца
Няма профилна снимка
що не се разходиш до инфекциозното да пиеш по едно кафе, така като си набор 39 .. евентуално!

Още от Анализи
Тръмп се присъединява към Пекин в „демонтирането“ на демокрацията в Хонконг