Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Анализи

Ливан: Страна на ръба на бездната

Голяма част от икономически важните пристанищни съоръжения са унищожени, целият център на столицата Бейрут е като поле от развалини

Ливан: Страна на ръба на бездната

Снимка: Hasan Shaaban/Bloomberg

Когато слънцето отново изгря над Бейрут в сряда, и последният изостанал наблюдател видя истинската степен и цялото измерение на разрушението от предишната вечер: поне 135 души загубиха живота си. Повече от 5000 са ранени. Голяма част от икономически важните пристанищни съоръжения са унищожени. Целият център на столицата е като поле от развалини, стотици хиляди са бездомни. Ливан, който е в политическа и икономическа криза  от години, сега е изправен пред нов екзистенциален проблем, а причините за експлозията все още са неясни.

В краткосрочен план първото важно нещо е да бъде погрижено за ранените, чийто брой надхвърля капацитета на болниците. След това страната трябва бързо да възстанови силно опустошения град и да поправи пристанището въпреки празната хазна. Съоръжението е основната артерия на икономиката като цяло. Захранването на страната зависи от него. Експлозията разкъса силози за зърно, за които се смята, че съхраняват около 85 процента от зърното в страната.

Унищожението на съоръженията вероятно ще окаже пряко влияние върху разходите за живот на гражданите. Предстоящият шок на цените на храните ще засегне особено бедните слоеве от населението и сирийските бежанци, чийто брой се изчислява на над един милион, казва пред германския икономически всекидневник Handelsblatt Ханс Бедерски, директор на организацията за помощ за развиващите се пазари World Vision Libanon.

Според официални данни около 45 процента от ливанците в страдащата от хиперинфлация държава вече живеят под границата на бедността. Икономистът Сумру Гюлер Алтуг, който преподава в Американския университет в Бейрут (АУБ), смята, че ливанското правителство е подложено на натиск да приложи пакета си за реформи. Засега то не успява с него.

Още по темата


Кампанията обаче няма достатъчно ресурси, за да се спаси. Ето защо ЕС и САЩ трябва да се съберат и да съставят „многомилионен пакет за възстановяване и помощ за бедните“, настоява професорът от АУБ.

За да се предотврати пълното разпадане на Ливан, е необходима промяна в много области. На държавата, която вече беше фалирала и преди бедствието, ѝ липсват парите, за да се възстанови. Преговорите с Международния валутен фонд (МВФ) за попълване на хазната се провалиха през юли. Мотивите от Вашингтон бяха напълно ясни: докато правителството не е единно за причината за държавната криза, финансовата помощ ще бъде просто… лошо инвестирани пари.

Тъй като Бейрут не може да заема долари на международните пазари, централната банка стартира печатницата, за да покрие дефицита. Само през първите четири месеца на текущата година бюджетният дефицит се увеличи с 27 процента.

Провалът на политическия елит

Главно политическите конфликти блокират способността на правителството да действа. Ислямистко-шиитската Хизбула, която е част от правителството, досега отказва да проведе реформи, заяви икономистът Гулер Алтуг.

Марсел Ганем, един от най-влиятелните журналисти в Ливан, обвини няколко часа след взрива по телевизия MTV правителството, че е отговорно за смъртта и нещастието . "Вие сте по-лоши от Израел", избухна той на живо. „Вие сте корумпирани и вашето пренебрежение към страната доведе до тази катастрофа”. Наблюдателите в Бейрут никога не са изказвали такава остра и безмилостна критика към правителството.


Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (5)

2
 
0
 
5
преди 1 месец
нещастника от Тъпанасторо дава оценка на доцента Вацев, а леле Боже Господи оти не си прибереш вересиите и грешките на природата .....
2
 
2
 
4
michaelis23 до: fon
преди 1 месец
тоя па *** се обади ... ти къде се редиш на опашката при тия дет могат ве Хитлер ?!? .... :)) Знаеш ли колко cвирки имаш да извъртиш на Околовръстното на твойте дет ти плащат докат ти овре изобще нещо ?!? ти изобще знаеш ли къде се намираш ве каунь ?!? .... :)) Такива кат тебе и лоени платени плужеци под път и над път без грам покритие, аре пали гаси и тръгвай и не се появявай без некой да те е питал ....
2
 
7
 
3
fon до: michaelis23
преди 1 месец
Щом капацитет като Валентин Вацев го е казал значи е така. Даже в Ливан и по света няма защо да хабят толкова сили и средства за разследване, а могат да питат направо Валентин Вацев. Валентин Вацев на базата на три прости аксиоми от времето на баба ми и малко любов към Путин може да реши и най-сложния пъзел в живота.
1
 
6
 
2
преди 1 месец
Няма профилна снимка
"Ето защо ЕС и САЩ трябва да се съберат и да съставят „многомилионен пакет за възстановяване и помощ за бедните“"

Без такива, редно е всяка държава да си носи последствията от собствената безотговорност, в една др медия имаше цялата история на тоя взрив, как техни проверяващи са казали, че трябва да се премести тоя бълвоч, че не се съхранява правилно, но нищо не е предприето, редно е сега да си сърбат попарата, нали им пратиха медицинска помощ, това им стига. Работата стана дайте да дадем...
5
 
5
 
1
преди 1 месец
тия имат излаз на море точно там на голямото газово находище Левиатан където са Израел, Кипър, Сирия т.е. им се пада парче от тортата че и бая големо и явно некой нещо не е слушал, за да гърми така .... както каа доц. Валентин Вацев " - Единственото спонтанно нещо са абортите, друго спонтанно и случайно нещо няма !! ... " Да внимаат да не стане изведнъж "режим с диктатура" кат в Сирия

Още от Анализи
Върховенство на закона или спасителен фонд - ЕС не може да има и двете