IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ливан: Страна на ръба на бездната

Голяма част от икономически важните пристанищни съоръжения са унищожени, целият център на столицата Бейрут е като поле от развалини

08:14 | 06.08.20 г. 5
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Hasan Shaaban/Bloomberg</em></p>

Снимка: Hasan Shaaban/Bloomberg

Младите ливанци по-специално критикуват политическото ръководство и го обвиняват, че осъществява бизнес в собствен интерес, вместо да инвестира парите в страната. Сега Хизбула също ще трябва да заеме позиция, независимо дали се застъпва за мирното развитие или продължава да разглежда себе си като част от оста на съпротива, която се ръководи и финансира от Иран. Хизбула е най-силната сила в Ливан, както политически, така и военно.

Въпреки това страната, която всъщност е засегната от санкции и е изолирана в международен план, е затрупана с предложения за помощ. Няколко правителства спонтанно се съгласиха да помогнат: в допълнение към арабските държави и президента на САЩ Доналд Тръмп това направи и канцлерът Ангела Меркел. Има надежда за подкрепа и от ЕС като цяло. Бедерски от World Vision заяви: „Регионът може да помогне за ремонта на повредените домове, с медицинска помощ за лечение на ранените, с мобилни медицински звена, въздушен транспорт и финансовата подкрепа за най-уязвимите”. 



Френският президент Еманюел Макрон обяви доставката на "няколко тона" медицински консумативи. Кипър, Чехия и Иран също проявяват солидарност с Ливан.

Европейският съюз иска да се избегне по-нататъшната дестабилизация на арабската държава - дори само за да предотврати новото нахлуване на бежанци, които се насочват към Европа. Никоя държава не е приела толкова много сирийски бежанци; сега те съставляват около една четвърт от ливанското население. А в училищата на страната има повече сирийски, отколкото ливански ученици.

Причините все още не са ясни

Дори Израел предложи помощ, въпреки че двете страни официално са врагове. Болница в Северен Израел беше готова да приеме ранените и „да ги изпрати здравите у дома“. Министърът на отбраната Бени Ганц и министърът на външните работи Габи Ашкенаси също предложиха "медицинска, хуманитарна и спешна помощ" чрез международни посредници, според официално изявление. Бейрут не е отговорил на предложението от южната си съседка до сряда вечерта.

Предисторията, довела до взрива, все още не е ясна. Въз основа на наличната до момента информация са изключени терористична атака или нападение на израелските военновъздушни сили срещу целите на Хизбула. Експлозиите може да са предизвикани от силно експлозивни материали, които „са били конфискувани на кораб и съхранявани в пристанището преди известно време“, заявиха от ливанските тайни служби.

Според министъра на вътрешните работи Мохамед Фахми става дума за над 2700 тона амониев нитрат, който се е съхранявал там в продължение на шест години. Амониевият нитрат е сол, която се образува от амоняк и азотна киселина и се използва главно за производството на торове и експлозиви

Засега не е ясно кой е собственикът на складовете с амониевия нитрат. Ако се окаже, че те са собственост на Хизбула, това би имало много негативни последици за позицията им в Ливан, твърди Амос Ядлин, ръководител на израелския мозъчен тръст INSS и бивш ръководител на военната тайна служба.

Тогава Хизбула ще бъде подложена на огромен натиск да се откаже от военното си присъствие в Ливан и да предаде оръжията на ливанската армия. Освен това Хизбула ще трябва да се откаже да преправя военните си съоръжения в гражданските центрове. Тъй като амониевият нитрат се съхранява в пристанището от години, се подозира, че е бил предназначен за военни цели.

Ако някога Ливан бе смятан за развиваща се, прогресивна страна в региона, то сега се превърна в разменен лост за свръхсилите: САЩ, Русия, Иран - всички те използват страната за своите интереси и по този начин насърчават нейната дестабилизация. Общественият гняв обаче често е насочен срещу американците и тяхната политика на санкции.

Въпреки че Ливан беше отрицателно повлиян и от санкциите на ЕС срещу Сирия - а има и оръжейно ембарго на ЕС срещу Ливан - отношенията са близки. То се насърчава силно от Франция: Ливан беше част от френския мандат в Близкия изток, така че двете страни все още се чувстват свързани. Неслучайно френският президент Еманюел Макрон ще пътува до Бейрут, за да се „срещне с всички участници в политическата сцена“ след взривовете, които опустошиха ливанската столица.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:30 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 0 rate down comment 2
michaelis23
преди 3 години
нещастника от Тъпанасторо дава оценка на доцента Вацев, а леле Боже Господи оти не си прибереш вересиите и грешките на природата .....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 2 rate down comment 2
michaelis23
преди 3 години
тоя па *** се обади ... ти къде се редиш на опашката при тия дет могат ве Хитлер ?!? .... :)) Знаеш ли колко cвирки имаш да извъртиш на Околовръстното на твойте дет ти плащат докат ти овре изобще нещо ?!? ти изобще знаеш ли къде се намираш ве *** ?!? .... :)) Такива кат тебе и лоени платени *** под път и над път без грам покритие, аре пали гаси и тръгвай и не се появявай без некой да те е питал ....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 7 rate down comment 2
fon
преди 3 години
Щом капацитет като Валентин Вацев го е казал значи е така. Даже в Ливан и по света няма защо да хабят толкова сили и средства за разследване, а могат да питат направо Валентин Вацев. Валентин Вацев на базата на три прости аксиоми от времето на баба ми и малко любов към Путин може да реши и най-сложния пъзел в живота.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 6 rate down comment 1
mrynmryn
преди 3 години
"Ето защо ЕС и САЩ трябва да се съберат и да съставят многомилионен пакет за възстановяване и помощ за бедните"Без такива, редно е всяка държава да си носи последствията от собствената безотговорност, в една др медия имаше цялата история на тоя взрив, как техни проверяващи са казали, че трябва да се премести тоя бълвоч, че не се съхранява правилно, но нищо не е предприето, редно е сега да си сърбат попарата, нали им пратиха медицинска помощ, това им стига. Работата стана дайте да дадем...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 5
michaelis23
преди 3 години
тия имат излаз на море точно там на голямото газово находище Левиатан където са Израел, Кипър, Сирия т.е. им се пада парче от тортата че и бая големо и явно некой нещо не е слушал, за да гърми така .... както каа доц. Валентин Вацев " - Единственото спонтанно нещо са абортите, друго спонтанно и случайно нещо няма !! ... " Да внимаат да не стане изведнъж "режим с диктатура" кат в Сирия
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още