IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Митата на Тръмп се провалиха. Наред е Байдън

Идеята, че грижата за американските компании се състои в изолирането им от света, трябва да бъде захвърлена на бунището на историята

08:15 | 22.09.20 г. 4
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Американският президент едва ли ще признае неуспеха на любимото му икономическо оръжие. <em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Американският президент едва ли ще признае неуспеха на любимото му икономическо оръжие. Снимка: Bloomberg

С навлизането на президентската кампания в заключителна фаза, Доналд Тръмп със сигурност ще се опита да изтъкне икономическите си постижения. Но цифрите не говорят добре за неговите политики. За съжаление подходът на неговия съперник Джо Байдън заплашва да допусне някои от същите грешки, пише Ноа Смит за Bloomberg.

Тръмп беше избран през 2016 г. с обещание да възстанови американската конкурентоспособност, да съживи линеещия промишлен сектор и да намали зеещите търговски дефицити. Но дори преди пандемията търговската му война изглеждаше определено неуспешна.   

Въпреки дългия списък с мита, наложени основно през втората половина на 2018 г., двустранният търговски дефицит между САЩ и Китай едва помръдна, ако изобщо.

Същото се отнася и за общия търговски дефицит на САЩ, който не се е променил много от края на предишната рецесия. Вносът запази нивото си през 2018 и 2019 г., но това стана и с износа.

Нито пък американският фабричен сектор преживя ренесанс. Промишленото производство нарастваше заедно с цялата икономика преди Тръмп да разгърне търговската си война, но оттогава стагнира.

Митата просто не успяха да свършат работата, която Тръмп и негови съветници като икономиста Питър Наваро и търговския представител Робърт Лайтхайзър се надяваха. Те може и да засегнаха донякъде китайската икономика, но успоредно с това навредиха на американските потребители, като не постигнаха нито една от основните си цели - съкращаване на търговския дефицит, увеличаване на конкурентоспособността на САЩ спрямо Китай и възстановяване на американската промишленост.

Защо не се получи? Интуицията сочи, че митата оскъпяват вноса, подтиквайки местните потребители да се пренасочат към стоки, произведени в страната. Износът не се облага, така че той не би трябвало да е засегнат. Съгласно тази логика митата трябва да намалят търговския дефицит, а местните производители да получат подкрепа от цялото потребителско търсене, което се насочва към тях.

Теоретично, валутните курсове могат да се коригират, за да заличат по-голямата част от ефекта от митата, но изглежда, че това не се случи в САЩ - силата на долара, и конкретно тази спрямо юана, се измениха много малко след началото на търговската война.

Така че технически е възможно митата на Тръмп да са проработили съгласно замисъла, но ефектът им просто да е бил потушен от други, много по-големи сили в ущърб на икономиката. След много години на мита може би щяхме да видим лек положителен ефект върху търговския баланс и промишлеността.

Последна актуализация: 08:30 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 3 rate down comment 2
khao
преди 3 години
всеки един кандидат е по добър от Китеника... ти засягаш само икономическата част на проблема им... но не забравяй че тоя им бааа мамата на половината институции. Американците го виждат това и осъзнават че ако го изберът пак ще ги довърши...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 2
0pk
преди 3 години
Значи субсидирането е нормална пазарна практика, а митата са израз на безсилие? :]
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 3
Lucifer
преди 3 години
Митата са израз на безсилие, неконкурентност и деформират реалноста на пазара, като му създават само временни проблеми, после митата имат обратен ефект, връщат проблема като бумеранг! Тръмп е горчив урок, но американците трябваше да си пожелаят нещо по-обещаващо от мумията Байдън!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 2
nikolait
преди 3 години
да я захвърлят...обаче как точно Америка ще се конкурира свободно на външния пазар с азиатските тигри или събуждащия се африкански лъв? Така че митата не са отживелица, стига да се прилагат разумно(с това съм съгласен).
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още