Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Анализи

Несломимият на пръв поглед бичи пазар си има своите рискове

Продължаващият възход на акциите зависи едновременно от политиката на евтини пари и от бързото икономическо възстановяване

Несломимият на пръв поглед бичи пазар си има своите рискове

Нюйоркската фондова борса. Снимка: Bloomberg

В основата на световната финансова система лежи доверието в кредитоспособността на американското правителство. Дългът на най-мощната държава в света се разглежда като най-доброто приближение до безрисковия актив, предоставяйки така необходимото убежище за банки, мениджъри на активи и чужди правителства. Междувременно Федералният резерв, централната банка на САЩ, се превърна в нещо като кредитор от последна инстанция за световната икономика - както се видя в ранните етапи на пандемията от коронавирус, пише Financial Times в редакционен коментар.

Още по темата
Като се има предвид всичко това, фактът, че щурмът на Капитолия от крайнодесни метежници, носещи оръжия и самоделни бомби, не се отрази на възхода на щатските пазари, е свидетелство за това колко неподатлив към лошите новини изглежда настоящият бичи пазар. Вместо това пазарите приключиха миналата седмица като най-силната от обявяването на положителните резултати от ваксината на BioNTech/Pfizer през ноември.

Въпреки това инвеститорите трябва да подходят с повишено внимание и да поставят под съмнение аргументите зад този пазарен подем. Силният ръст на акциите се дължи до голяма степен на извънредните монетарни политики, разгърнати от централните банки и оптимизма, че комбинацията от ваксини срещу Covid-19 и продължаващи стимули ще подкрепят растежа. Пазарите изглежда заключиха, че сцените около Капитолия, колкото и разтърсващи да бяха, в крайна сметка са второстепенно шоу.

Въпреки че рисковете все още съпътстват предстоящото предаване на властта в САЩ, вярата в централната банка остава силна. Много инвеститори стигнаха до заключението, след повече от десетилетие на бичи пазар, подхранван от евтини пари, че не могат да спечелят кой знае колко, ако предпиемат стратегия срещу Федералния резерв. Космическите оценки на активите са в унисон с почти нулевите лихвени проценти, като ръководителите на Фед очакват тези ставки да останат в сила поне до 2023 г.

Има много доказателства за спекулативен излишък  на пазарите. Spacs - компаниите за придобиване със специално предназначение - все още процъфтяват. (Чрез тях се набира капитал на борсата на принципа на празния чек, след което чак той се инвестира в непублично търгувана компания.) Биткойнът - криптовалутата, която се търгува изцяло въз основа на пазарните настроения - скочи до нови върхове. Илон Мъск се превърна на хартия в най-богатия човек на земята, тъй като стойността на основаната от него Tesla (в която има 20% - бел. прев.), производител на електрически автомобили, в който са влюбени много дребни инвеститори, се изстреля. Джеръми Грантъм, съосновател на компанията за управление на активи GMO, написа наскоро, че „много дългият бичи пазар от 2009 г. най-сетне се е превърнал в завършен балон“.

Други обаче представят реални аргументи за оптимизъм. След победите на двамата демократически сенатори на балотажите в Джорджия, дълго дебатираната „рефлациoнна търговия“ се върна. Американските ДЦК бяха разпродадени, като доходността по 10-годишните книжа надвиши 1% за първи път от миналия март. Контролът над президентството и двете камари на Конгреса ще позволи на партията да преследва по-голям фискален стимул. В комбинация с масовата ваксинация, това може да доведе до по-бързо икономическо възстановяване.

Тези допускания обаче могат да се окажат погрешни. Метежът на Капитолия показа, че значителен брой избиратели в Америка са готови да подкрепят саботажи. Дори успокояването на ситуацията може да не донесе растежа, който инвеститорите очакват: нови вирусни щамове се разпространяват бързо в Европа и, може би по-тревожно за ефикасността на ваксините, в Южна Африка. В крайна сметка ваксините могат да прогонят коронавируса, но не и преди това да бъдат нанесени значителни икономически щети.

Дори ако всичко сработи перфектно, комбинацията от прекратяване на пандемията и допълнителни стимули може да доведе до по-висока инфлация и по-ранни увеличения на лихвените проценти от очакваното. Инвеститорите залагат едновременно на „рефлационна търговия“ и на това централните банки да държат парите по-евтини за по-дълго. Рано или късно част от тези инвестиционни аргументи неизбежно ще бъде тествана.

По статията работиха: Петър Нейков, редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Анализи
Шеф в Deutsche Bank към Wirecard: Довършете Financial Times!