IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Остров или европейска държава: Кое оформя възгледите на Великобритания за Brexit?

Британската история се превърна в бойно поле на Brexit

17:53 | 14.08.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Решението на британските избиратели преди три години да излязат от Европейския съюз беше подхранвано от схващането, че Великобритания по принцип е отделена от континенталните си съседи - остров-държава, а не европейска сила, посочва Асошиейтед прес в свой материал, цитиран от БТА.

Подкрепящият Brexit консервативен депутат Джейкъб Рийс-Мог сравнява процеса по излизането от ЕС с историческите британски военни победи на континента, като казва, че „това е Ватерло, това е Аженкур, това е Креси“. Лидерът на Партията на Brexit Найджъл Фараж възпламенява тълпите със сирени за въздушна тревога и музика от трилъра за Втората световна война „Голямото бягство“.

Подобни патриотични послания предизвикват силни чувства в епохата на засилващ се национализъм. Противопоставящи се на Брекзита политици и историци обаче казват, че този възглед е твърде опростенчески и може в крайна сметка да направи Великобритания по-слаба, а не по-силна.

Бившият британски министър-председател Гордън Браун заяви в неделя във в. „Обзървър“, че заради една „разрушителна, популистка, националистическа идеология“ Великобритания „върви в просъница към забвение“.
Браун, който оглавяваше Лейбъристката партия и беше министър-председател между 2007 и 2010 г., обвини сегашния консервативен министър-председател Борис Джонсън, че „апелира към абсурдния и лъжлив образ на британския патриот, който храбро се опълчва на непреклонна Европа, решена да ни превърне във васална държава“.

Почетният професор по история в университета в Кембридж Ричард Дж. Еванс изрази съжаление от засилващата се тенденция да се „говори за Европа, все едно тя е нещо отделно, все едно Великобритания не е част от Европа“.

„Наскоро отидох на летище „Гетуик“ и там има огромна реклама на авиокомпания, която гласи "Европа е по-близо, отколкото си мислите", каза той. „А аз си помислих - ами да, тя е по-близо, отколкото си мислите, ние сме в нея“, допълва той.

Еванс каза, че възгледът за Великобритания като изключение от европейското правило пренебрегва „множеството връзки между Англия и континента през вековете".

„Ако погледнете нашите суверени, те са били французи, холандци, германци", каза той и отбеляза колко силно е преплетена в културно отношение Великобритания с континентална Европа.

Подобно на Еванс, професорът по история в университета на Торонто Маргарет Макмилан настоява, че Brexit е „подхранван от много невярна представа за миналото" и от носталгия по дните, когато Британската империя е обхващала една четвърт от земното кълбо.

Макмилан каза, че много хора във Великобритания и особено в Англия, в която живеят пет шести от населението на Обединеното кралство и в която гласовете за напускане на ЕС бяха най-много през 2016 г., „страдат от екзистенциална криза кои са".

„Мисля, че те са загубили своята империя и чувството да си водеща световна сила и изглежда са го приели, но мисля, че витае усещането "Някога бяхме велики, а сега не сме", каза тя.

Подкрепящите Brexit историци отхвърлят това схващане и гледат на ЕС като на недемократична пречка за британския суверенитет.

Последна актуализация: 09:42 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още