Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Анализи

Отново ли ще изпадне в амок Ердоган?

НАТО не може да се лиши от тази страна на югоизточния си фланг, коментира за Deutsche Welle Феликс Щайнер

Отново ли ще изпадне в амок Ердоган?

Снимка: Ройтерс

НАТО обича открай време да се представя като организация с „общи ценности”. И когато на този фон една държава членка дава политическо убежище на войници от друга държава членка, това звучи като лош виц. 

Точно това обаче се случва в момента, както потвърди германското Министерство на вътрешните работи. Така зад образа на НАТО като „общност на ценностите” веднага лъсва истината: всичко това са само тържествени политически слова. Защото НАТО е просто съюз, където членовете се избират в зависимост от тяхната военна и геостратегическа полза, пише в коментар за Deutsche Welle Феликс Щайнер.

Та нима НАТО в миналото имаше някакви сериозни проблеми с еднопартийното управление на Салазар в Португалия, с режима на полковниците в Гърция или с превратаджиите в Турция през 1960, 1971 и 1980? По същата причина управлението на Ердоган - независимо как ще се развива занапред - по никакъв начин няма да се отрази на членството на Турция в НАТО. Защото Алиансът просто не може да се лиши от тази страна на югоизточния си фланг. Пък ценностите са си ценности… 

Още по темата

 
Безспорно обаче е и друго: налице са всички основания да се даде политическо убежище на първите от общо 414 турски кандидати. Става дума за хора, в повечето случаи високопоставени, които са служили на Турция като дипломати, съдии или офицери - плюс семействата им. Заедно с още хиляди други, турското правителство ги уволни и вече не им плаща заплати, защото ги смята за близки до движението на Гюлен и поради това ги разглежда като поддръжници на опита за преврат от миналата година. А за тези обвинения до момента няма нито групови, нито индивидуални доказателства срещу конкретни лица. Тоест, хората, получили сега политическо убежище в Германия, иначе най-вероятно щяха да бъдат мигом арестувани при завръщането си в Турция. Класически пример за политическо преследване, който изцяло се покрива от правото на политическо убежище, залегнало в германската конституция.

Но решението да се даде политическо убежище на тези хора със сигурност ще доведе и до проблеми. Германо-турските отношения, които и без това са достатъчно обременени, ще пострадат още по-сериозно. Междувременно турски офицери, стационирани в централите на НАТО в Брюксел и в Монс, поискаха политическо убежище в Белгия, но страната-домакин все още се колебае. Нищо чудно всъщност - особено на фона на опита, който през последните месеци натрупаха Германия и Холандия във връзка с турската предизборна агитация на тяхна територия.

Тогава редица познавачи на Турция обясниха словесните изцепки на турското правителство с желанието да се мобилизира турската диаспора зад граница в подкрепа на Ердогановия конституционен референдум. Да видим дали ще се окаже само това. Днес референдумът вече е спечелен, тъй че Ердоган и министрите му би трябвало да поотпуснат нервите си. Ако обаче от Анкара все пак дойдат нови атаки, Германия трябва да стиска зъби и твърдо да държи на принципите си. Защото в противен случай тези принципи не струват и пукната пара.

По статията работи: Бойчо Попов

Последни новини

Коментари (12)

   1| 2    
1
 
7
 
12
преди 6 месеца
Няма профилна снимка
Като са братя по оръжие защо американците изтеглиха от Инджерлик
ядрените си оръжия?Защо въоражават враговете на Турция кюрдите?
2
 
7
 
11
преди 6 месеца
Няма профилна снимка
Ердоган си е в постоянен амок, ако питате мен.
1
 
9
 
10
преди 6 месеца
Освен журналята никой друг не вярва, че преврата е организиран от Гюлен, дори разузнаванията на няколко държави излязоха с официално становище, но журналята както винаги са 100 години след реалността.
1
 
9
 
9
преди 6 месеца
Дойче Зеле нали подкрепиха Ердоган по време на преврата и се обявиха за демократично избраното правителство на Турция? И сега какво реват журналистическите ***?
2
 
21
 
8
lozkhris до: KPetkov
преди 6 месеца
Няма профилна снимка
И как влезнаха в Крим - както Турция в Кипър ли?
Ако превратът беше организиран от НАТО той нямаше да се провали. Защото провалени военни преврати в турската история НЯМА !! Защото армията винаги е била стожерът на светската туркса държава. Такава вече няма,Ердоан лично си инсценира това театро за да си подсигури реверендума и властта до 2030-та. "Пилоти" няма - имаше един-единствен и май беше жена. И дали е в затвора няма как да се разбере, защото турските СМИ са като едновремешните на бай Тошо...
Общо взето броят на арестуваните се приближава към 100 000... а колко университетски преподаватели, журналисти и хора на изкуството има между тях...В смисъл, така май и комунистическата шайка се разправи с българската интелигенция след 44-та?...Или бъркам?...То те за тва след 3 поколения милата ни татковина се управлява от пожарникари и сервитьори....

Още от Анализи
Защо трейдърите все повече виждат еврото като убежище?