Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Анализи

Пазарният дух в САЩ се измества от технологичните към цикличните акции

От средата на май насам американските индустриални компании поскъпнаха с доста повече от индекса S&P 500 - потенциален сигнал за начало на нов бизнес цикъл

Пазарният дух в САЩ се измества от технологичните към цикличните акции

Снимка: Bloomberg

Инвеститорите гледат отвъд политическите стойки във Вашингтон и разчитат на още една вълна от държавни разходи, пише Майкъл Макензи за Financial Times. 

Устойчивото икономическо възстановяване, което благоприятства по-широкия подем при акциите, изисква цялостни фискални решения, а не просто осланяне на още едно десетилетие на свръхниски лихвени проценти.

Още по темата
Ако се случат, мерките за фискално стимулиране вероятно ще променят облика на пазарите на акции, като фокусират вниманието върху сектори, които бяха засенчени от технологичния мастодонт през последните години. Може да има повече възможности за инвеститорите в малките и средните компании, както и в суровинния, индустриалния и финансовия сектори.

Разбираемо е, че акциите в началото на годината бяха различно засегнати от икономическия шок след Covid-19, като печеливши бяха главно технологичните гиганти и качествените компании със стабилни бизнес модели.

Ръстът на печалбите през следващите тримесечия е напълно възможно да потвърди текущите високи оценки на тези акции, но допълнителното им поскъпване не изглежда толкова вероятно.

От средата на май вече имаше голям възход при глобалните и американските индустриални компании. Те се представиха по добре както от своите пазарни бенчмаркове, така и конкурентите си от технологичния сектор.

Американските индустриални компании поскъпнаха с 35%, спрямо ръст от 21% на индекса S&P 500 за този период - голяма разлика, която в миналото е давала сигнал за началото на нов бизнес цикъл. Секторът остава леко надолу от началото на годината, като ръстът при транспортните компании се компенсира от спада при авиокомпаниите.

Малките и средни щатски компании пък напоследък засенчиха представянето на по-големите си съперници - често знак, че е в ход по-широк борсов подем. Тази тенденция има потенциал за развитие. Както отбелязва Bank of America, акциите на малките компании се търгуват с най-голямата отстъпка спрямо тези на по-големите от две десетилетия.

Никълъс Колас от DataTrek Research твърди, че „глобалното възстановяване тепърва започва, което би трябвало да осигури печалбите, които ще обосноват по-високи цени на индустриалните акции“.

Все повече инвеститори забелязват това. Тобиас Левкович и отделът за американски акции в Citi разказват как неотдавнашната им информация от клиенти вещае промяна в „духа на времето“ в полза на индустриалните, суровинните и финансовите компании през 2021 г., и оттегляне от фаворизирането на технологичните през 2020 г.

Сега обаче много зависи от окончателните бизнес щети, нанесени от пандемията, но по-важното, от степента на фискалната подкрепа отвъд настоящите мерки.


Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Анализи
Пазарът на улавяне на въглерод може да нарасне до 1,4 трлн. долара през 2050 г.