IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пазарният дух в САЩ се измества от технологичните към цикличните акции

От средата на май насам американските индустриални компании поскъпнаха с доста повече от индекса S&P 500 - потенциален сигнал за начало на нов бизнес цикъл

18:19 | 15.10.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Допълнителните държавни разходи в този критичен момент са категорично необходими, за да не се допусне зараждащото се възстановяване на икономическата активност да забуксува преди края на годината. Облачният икономически хоризонт е в унисон със засилването на ограниченията заради Covid-19 в много страни. Междувременно перспективата за ваксина изглежда остава за следващата година.

Президентът на Европейската централна банка Кристин Лагард неотдавна изрази загриженост от „стръмния ефект“, ако фискалната подкрепа бъде изтеглена твърде рано, докато председателят на Федералния резерв Джей Пауъл смята, че рискът от прекомерни стимули е по-малък от този от недостатъчни.

Ясно е, че централните банкери не са единствените, които мислят, че има основания за много по-голямо фискално разгръщане. Оттук и скорошният ентусиазъм сред някои пазарни кръгове за победа на демократите на изборите в САЩ през ноември, които да им дадат Белия дом и Конгреса.

„Нараства усещането, че са необходими повече стимули, както и отчитането, че това се постига чрез единно правителство“, казва Джон Норманд от JPMorgan, ръководител на стратегиите, комбиниращи различни пазари.

Много индустриални компании могат да се възползват също от очакванията за повече държавни разходи за инфраструктура, екологични проекти и финансиране на научните изследвания, последното като част от състезанието за нови технологии между САЩ и Китай. Макар да е предпазлива по отношение на общия икономически хоризонт, последната дългосрочна инвестиционна перспектива на Pimco описва тези фактори като потенциални „положителни сценарии за растежа“.

И все пак индустриалните и другите циклични акции ще останат силно чувствителни към икономическите колебания. Нарастващият прилив на държавен дълг, който се купува от централните банки, също с право притеснява много инвеститори. Прекомерният дългов товар може да повлияе много негативно дългосрочното представяне на дадена икономика. Фискалните разходи трябва да са в полза на производителността.

Предвид трудната икономическа среда Pimco очаква повтарящи се пристъпи на волатилност на финансовите пазари. Тъй като лихвените проценти в развитите икономики са снижени до предела, влиянието на централните банки върху пазарите може да е по-малко, отколкото през последните години.

„Не виждаме особени причини да сме уверени, че моделът от последните 10 години, при който лошите новини бяха добри за пазара, и в който инвеститорите предугаждаха доминиращите в макроикономически план реакции на централните банки, ще продължи“, се казва в перспективата на Pimco. „През следващите три до пет години е много вероятно лошите макроикономически новини да се окажат такива и за рисковите активи.“

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:26 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още