IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

По-важното от изминалата седмица

България и редица държави от Европа смекчават мерките срещу ограничението на коронавируса

09:15 | 04.05.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;<a href="https://unsplash.com/@devin_photography?utm_source=unsplash&amp;utm_medium=referral&amp;utm_content=creditCopyText">Devin H</a>&nbsp;on&nbsp;<a href="https://unsplash.com/t/covid-19?utm_source=unsplash&amp;utm_medium=referral&amp;utm_content=creditCopyText">Unsplash</a></em></p>

Снимка: Devin H on Unsplash

По традиция Investor.bg представя по-значимите политически и икономически събития от изминалата седмица, които имаха потенциала да задвижат пазарите в една или друга посока.

България и коронавируса

През седмицата правителството в България, както и редица в Европа, започна постепенно да облекчава мерките. След парковете и планините през уикенда стана ясно, че се разрешават втора група дейности. Сред тях е спортът - тенис, бягане на открито, плувни басейни, както и някои заведения, а в хоризонт от дни – след 6 май, ще бъдат премахнати и пропускателните пунктове около областните градове. Всички дейности обаче трябва да се организират при гарантирана дистанция и предпазни мерки. 

Засега не е постигнато съгласие за яслите и детските градини. Както и за отварянето на къщите за гости и хотелите, като темата ще бъде обсъдена с коалиционния партньор на ГЕРБ във вторник, съобщи Борисов.

Очаква се в понеделник управляващата коалиция да е готова с проект на закон или промени към съществуващи закони, които да осигурят запазването на здравните и финансовите мерки след отпадане на извънредното положение от 13 май.

Още в понеделник режимът на мерките срещу коронавируса в България бе леко либерализиран. Частично бе отворен достъпът до някои паркове в големите градове, което става с решение на кметовете. Правителството обмисля и възобновяване на учебните занятия. Здравният министър издаде заповед за възобновяване на дейности по асистирана репродукция, които бяха временно преустановени.

Бюджетният излишък към края на април намалява с около 1,1 млрд. лв. спрямо същия период на предходната година, сочат предварителни данни на Министерството на финансите. То очаква към края на този месец превишението на приходите над разходите по консолидираната фискална програма (КФП) да бъде в размер на 1,587 млрд. лв., или 1,4 % от прогнозния БВП. За сравнение отчетеното превишение на приходите над разходите за същия период на 2019 г. бе в размер на 2,699 млрд. лв., или 2,3 % от БВП. Това означава, че съпоставено с 2019 г. бюджетното салдо се влошава номинално с 1,1 млрд. лева.

Забавянето в приходите се дължи на негативните ефекти от коронавирусната криза, както и от удължаването на сроковете по Закона за корпоративното подоходно облагане (ЗКПО), изместващо голяма част от постъпленията от март към юни, и по Закона за местни данъци и такси във връзка с мерките за ограничаване и борба с Covid-19 в България и пандемията в световен мащаб. 

Държавата обмисля раздаване на ваучери за почивки в България. Идеята е така да се помогне на туристическия сектор, който е сред най-силно засегнатите от пандемията. Вариантите дотук са два: на Министерството на туризма и на "Обединени патриоти". При всички хипотези мярката би струвала десетки и дори стотици милиони, източник на които ще бъде държавният бюджет или средства по европейски програми.

В условията на извънредно положение, покачваща се безработица и спадащи потребителски разходи поредна анкета на НСИ показва влошаване – сега на стопанската конюнктура във всички наблюдавани сектори. Общият показател на бизнес климата спада с 41,7 пункта спрямо нивото си от предходния месец, което е с 37 пункта под дългосрочната средна стойност за последните 10 г. и с 4,4 пункта над дългосрочния минимум, отбелязан през февруари 1997 година. 

През март 2020 г. е регистриран срив на пътуванията на български граждани в чужбина и посещенията на чужденци в България, който се дължи на преустановяването на международните полети и затварянето на сухопътните граници поради разпространението в световен мащаб на коронавируса. Пътуванията на български граждани в чужбина през март 2020 г. са 230,7 хил.  или с 51,8% под регистрираните през март 2019 година, показват данните на Националния статистически институт (НСИ). 

Изпратен е информационният меморандум за проекта АЕЦ „Белене“ до всички потенциални кандидати от т.нар. „кратка листа“ - Китайската национална ядрена корпорация (CNNC), Атоменергопром АД - Росатом, Корейската хидро-ядрена корпорация, Фраматом САС – Франция и Дженерал Електрик, САЩ, съобщават от Министерството на енергетиката. Меморандумът съдържа базова информация за проекта, правната рамка в страната, както и анализ на пазарната ситуация в региона. Изпращането му до кандидатите стана възможно, след като по-рано април те подписаха споразумението за конфиденциалност по проекта. То е обвързващо както за самите тях, така и за всички техни консултанти, банкери, агенти и други, подчертават от министерството.

Светът и коронавируса

Oт началото на миналата седмица в Германия стана задължително носенето на маски на обществени места.
Франция ще направи задължително носенето на маски в обществения транспорт и училищата като  част от мерките за разхлабването на карантината в страната, което ще започне на 11 май. Училищата ще бъдат отворени постепенно, а първи ще бъдат детските градини и началните класове. Според оповестения от премиера Едуар Филип план магазините и пазарите ще отворят на 11 май, но не и баровете и ресторантите.

Британският премиер Борис Джонсън се върна на "Даунинг стрийт" в понеделник, след като три седмици се лекува от коронавирус. В първата си реч след оздравяването той заяви, че страната в момента е под максимален риск и карантинните мерки няма да бъдат отслабени прекалено рано По-късно стана ясно, че британското правителство е имало резервен план в случай, че премиерът почине, а той и неговата приятелка са сложили имената на двама от лекарите, спасили живота на Джонсън, в името на новороденото им дете.

Русия удължи карантинните мерки в страната до 11 май, а президентът Владимир Путин предупреди, че пикът на инфекциите от коронавирус все още не е достигнат и населението трябва да бъде много внимателно. Той призна, че има недостиг на защитни облекла за медицинските служители въпреки увеличаването на производството и вноса.

Същевременно няколко американски щата също поеха по пътя на либерализация на мерките. Въпреки че още няма общ консенсус кога трябва да започне смекчаване на мерките, различните части на страната ще се движат с различна скорост. В неделя Лари Хоган, губернатор на Мериленд, обяви, че иска икономиката да бъде отворена възможно най-скоро, въпреки че само два дни преди това бяха обявени рекорден брой смъртни случаи в рамките на ден. Преди това подобни настроения се появиха и в Джорджия и Оклахома в условията на вълна от критики. Други губернатори като Андрю Куомо от Ню Йорк казват, че разхлабване на мерките може да има едва след 15 май.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:46 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още