IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Официално: Разрешават се посещенията в градски паркове и градини

Задължителни са предпазните маски и спазването на физическа дистанция от 2,5 метра

15:59 | 26.04.20 г. 6
<p>
	<em font-size:="" pt="" style="color: rgb(102, 102, 102); font-family: ">Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Разрешават се посещенията на градски паркове и градини. Това става възможно със заповед на министъра на здравеопазването от днес, съобщават от пресцентъра на министерството.

Да посещават градски паркове и градини имат право деца до 12 години, придружавани от родител/и или член/ове на семейството, но не повече от двама възрастни, в часовия диапазон от 9,30 ч. до 18,30 ч. всеки ден, собственици на кучета, но не повече от един, във времето до 9,30 ч. и след 18,30 ч., всеки ден.

Посещенията на градски паркове и градини трябва да се осъществяват при стриктното спазване на противоепидемичните мерки. Задължително е носенето на предпазни маски, спазването на физическа дистанция от 2,5 метра, влизането в и излизане от парковете и градските градини през обозначените за целта места, както и придвижването по обозначените маршрути. 

Забранява се консумацията на алкохол на територията на парковете и градините.

Гражданите трябва да избягват контакт с повърхности, в т.ч. сядане на пейки и тревни площи, както и да съблюдават всички противоепидемични мерки и указания на лицата, изпълняващи служебните си правомощия.

Остава в сила забраната за посещения на спортни и детски площадки и съоръжения на открити и закрити обществени места.

Препоръчва се да не се посещават паркове при наличие на симптоми като температура, кашлица, задух. Ако в парка има много хора, препоръчително е да не се влиза , също така да не се остава повече от 2 часа. Отпадъците трябва да се изхвърлят в контейнерите извън парка.

Парковете, които ще бъдат отворени за разходки в София, са 10: Борисова градина, Борисова градина – лесопарк, Южен парк, парка на НДК, парк „Гео Милев“, Западен парк, Северен парк, парк „Заимов“, парк „Студентски“, парк „Дружба“. Паркът на НДК II част е разрешен само за извеждане на домашни любимци.

На база заповедта на министъра на здравеопазването кметовете на общини следва да създадат необходимата организация за прилагане мерките, съобразно спецификите на съответните градски паркове и градини на територията на общините.

Днес здравният министър издаде и заповед за възобновяване на дейности по асистирана репродукция, които бяха временно преустановени. Всички лечебни заведения, които изпълняват дейности по асистирана репродукция трябва стриктно да спазват въведените противоепидемичните мерки. Те ще подлежат на засилен контрол от страна на Изпълнителна агенция „Медицински надзор“ и от Регионалните здравни инспекции.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:09 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 2 rate down comment 1
travelboy
преди 3 години
Не разбрах.Ако нямам малко дете или куче мога ли да се разхождам?Или трябва да си хвана някоя *** за да излизам?Или мога да излизам с жена ми.Понякога и тя е ***.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 2 rate down comment 1
Бидонойл
преди 3 години
Хубавото е, че кучетата и децата вече ще се разхождат в парка и няма да задръстват кварталните улици. Остава само да позволят и на велосипeндeлите да карат в парковете.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 1 rate down comment 3
ing5rov
преди 3 години
по-скоро нашийници с пръти по 2 метра на тях ...да не могат да се доближават един до друг .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 4 rate down comment 1
driverf1
преди 3 години
Забравих да се изразя по шопски:СМЕХ.....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 1
driverf1
преди 3 години
Забрави ли са да им сложат по едни пранги на краката за да могат да се движат по бавно за да не вдигат прах.....СМЯХ.....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 6
ing5rov
преди 3 години
затворническа разходка ... ако се провини някой , наказват всички .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още