Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Официално: Разрешават се посещенията в градски паркове и градини

Задължителни са предпазните маски и спазването на физическа дистанция от 2,5 метра

Официално: Разрешават се посещенията в градски паркове и градини

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Разрешават се посещенията на градски паркове и градини. Това става възможно със заповед на министъра на здравеопазването от днес, съобщават от пресцентъра на министерството.

Да посещават градски паркове и градини имат право деца до 12 години, придружавани от родител/и или член/ове на семейството, но не повече от двама възрастни, в часовия диапазон от 9,30 ч. до 18,30 ч. всеки ден, собственици на кучета, но не повече от един, във времето до 9,30 ч. и след 18,30 ч., всеки ден.

Посещенията на градски паркове и градини трябва да се осъществяват при стриктното спазване на противоепидемичните мерки. Задължително е носенето на предпазни маски, спазването на физическа дистанция от 2,5 метра, влизането в и излизане от парковете и градските градини през обозначените за целта места, както и придвижването по обозначените маршрути. 

Още по темата

Забранява се консумацията на алкохол на територията на парковете и градините.

Гражданите трябва да избягват контакт с повърхности, в т.ч. сядане на пейки и тревни площи, както и да съблюдават всички противоепидемични мерки и указания на лицата, изпълняващи служебните си правомощия.

Остава в сила забраната за посещения на спортни и детски площадки и съоръжения на открити и закрити обществени места.

Препоръчва се да не се посещават паркове при наличие на симптоми като температура, кашлица, задух. Ако в парка има много хора, препоръчително е да не се влиза , също така да не се остава повече от 2 часа. Отпадъците трябва да се изхвърлят в контейнерите извън парка.

Парковете, които ще бъдат отворени за разходки в София, са 10: Борисова градина, Борисова градина – лесопарк, Южен парк, парка на НДК, парк „Гео Милев“, Западен парк, Северен парк, парк „Заимов“, парк „Студентски“, парк „Дружба“. Паркът на НДК II част е разрешен само за извеждане на домашни любимци.

На база заповедта на министъра на здравеопазването кметовете на общини следва да създадат необходимата организация за прилагане мерките, съобразно спецификите на съответните градски паркове и градини на територията на общините.

Днес здравният министър издаде и заповед за възобновяване на дейности по асистирана репродукция, които бяха временно преустановени. Всички лечебни заведения, които изпълняват дейности по асистирана репродукция трябва стриктно да спазват въведените противоепидемичните мерки. Те ще подлежат на засилен контрол от страна на Изпълнителна агенция „Медицински надзор“ и от Регионалните здравни инспекции.

По статията работи: Евгения Маринова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (6)

1
 
2
 
6
преди 3 месеца
Няма профилна снимка
Не разбрах.Ако нямам малко дете или куче мога ли да се разхождам?Или трябва да си хвана някоя *** за да излизам?Или мога да излизам с жена ми.Понякога и тя е ***.
1
 
2
 
5
преди 3 месеца
Няма профилна снимка
Хубавото е, че кучетата и децата вече ще се разхождат в парка и няма да задръстват кварталните улици. Остава само да позволят и на велосипeндeлите да карат в парковете.
3
 
1
 
4
ing5rov до: driverf1
преди 3 месеца
по-скоро нашийници с пръти по 2 метра на тях ...да не могат да се доближават един до друг .
1
 
4
 
3
driverf1 до: driverf1
преди 3 месеца
Няма профилна снимка
Забравих да се изразя по шопски:СМЕХ.....
1
 
5
 
2
driverf1 до: ing5rov
преди 3 месеца
Няма профилна снимка
Забрави ли са да им сложат по едни пранги на краката за да могат да се движат по бавно за да не вдигат прах.....
СМЯХ.....

Още от Икономика и политика
Туроператори и екскурзоводи се събраха на митинг пред НС