IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Професор Nein, който може да забави възстановяването на ЕС

Евроскептикът Бернд Луке не е против икономическата солидарност, но не и когато тя нарушава правилата

16:14 | 06.04.21 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

В края на март проф. Бернд Луке и група от 2 хил. граждани, подадоха конституционна жалба срещу Германия, защото е допуснала одобрението на фонда за възстановяване на ЕС на стойност 750 млрд. евро. Не хвърлям бомби, разказва икономистът, бивш депутат в Европейския парламент от фракцията на евроскептиците и съосновател на "Алтернатива за Германия" (AfD), наричан професор Nein, в интервю за европейското издание Politico.

"Бомбата е, че Европейският съвет е създал съвсем нов финансов инструмент, който нарушава Европейския договор", категоричен е Луке.

След внесената жалба съдът в Карлсруе забрани на президента на Германия Франк-Валтер Щайнмайер да даде одобрението си за фонда, докато прецени дали да разгледа жалбата по същество. Без одобрението и участието на Германия в този фонд, новият инструмент ще бъде практически мъртъв, посочва Politico.

До този момент 16 държави от ЕС са дали одобрение на финансовия механизъм, сочат данните на Европейската комисия. В Брюксел се обсъждат черновите на проектите, които могат да получат финансиране по него и тепърва предстои даването на одобрения на финалните варианти.

Медийни публикации преди време сочеха, че ЕК е върнала всички първоначални предложения на страните членки с мотив, че липсват структурни реформи и стратегическа визия.

Не за първи път Бернд Луке действа против европейската икономическа интеграция, припомня още изданието. През 2013 година той беше един от основателите на AfD, но я напусна, след като партията прие крайнодесен уклон.

През миналата година икономистът спечели дело, заведено срещу програмата за обратно изкупуване на ЕЦБ през 2015 година. Конституционният съд в страната постанови, че този механизъм не е законен според правилата на Германия, въпреки че по-късно Европейският съд постанови, че покупките са оправдани.

В ЕК са убедени, че фондът за възстановяване на ЕС е в съзвучие на всички европейски закони и очакват ратификацията му да приключи до края на второто тримесечие на годината.

Но съдбата на този фонд на стойност 750 млрд. евро е в ръцете на германските съдии. До няколко седмици те ще решат дали да приемат жалбата. Ако делото започне да се разглежда по същество, това може да отнеме поне година или повече, преди инструментът да получи германското одобрение.

Говорител на германското правителство увери, че решението ще бъде взето "бързо", защото съдиите "вероятно са наясно с измеренията" на делото, пише още Politico.В основата на жалбата е възможността ЕК да поиска повече средства от членовете на общността, осигурявайки си по този начин финансови гаранции, които да използва за набиране на средства от финансовите пазари и така да създаде своя фонд за възстановяване.

Това означава и обединение на дълговия риск, защото според механизма всички държави в ЕС носят съвместна отговорност за парите, които се харчат през фонда. Това ще превърне ЕС в дългов съюз, смята икономистът.

"Искам да отбележа, че Ангела Меркел винаги е била срещу европейските облигации", коментира още Бернд Луке и допълва, че сега той следи да не се случи нещо, което канцлерът на Германия е смятала за грешно.

"Не може човек да бъде наречен Торбалан, надявам се, ако се опитва да запази върховенството на закона", казва той и допълва, че не е против икономическата солидарност в общността, нито конкретно към фондове за възстановяване.

И предлага алтернатива - всяка страна индивидуално да участва в набирането на средства от финансовите пазари. Така страните ще имат различен принос - Германия вероятно най-голям, но всяка една от тях ще носи отговорност само за своя дял.

Подобен план не се харесва много от южните членки, които са и сред най-сериозно засегнати от коронавируса и очакват да получат и най-голям дял от фонда за възстановяване. Те посочват, че ако всички заедно участват в такъв инструмент, лихвите биха били по-ниски, основно благодарение на участието на Германия в инициативата.

Ангела Меркел действително дълго време се противопоставяше на европейските облигации, но миналата година се съгласи, че това е еднократна мярка, която трябва да спаси ЕС от безпрецедентната коронакриза.

Професорът обаче се опасява, че канцлерът се опитва да заблуди германците с думи като "еднократно" и "изключително", но всъщност се начертава пътя на постоянен фискален съюз.

Веднъж той предупреди за опасен прецедент - при одобрението на спасителни програми за спасяване на изпаднали в криза държави. Тогава Луке напусна партията на Меркел в знак на несъгласие.

Бернд Луке се отказа от политическата си кариера, след като приключи мандата му като депутат в Европейския парламент през 2019 година. Тогава той се завърна към преподавателската си кариера в университета в Хамбург. Неговото име нашумя отново, след като студенти прекъснаха лекцията му с викове "нацистка свиня" и се наложи полиция да нахлуе и успокои страстите в учебното заведение.

Професорът обаче не смята, че името му може да се асоциира по някакъв начин с крайнодесните сили в страната, посочвайки че е напуснал собствената си партия, когато е поела по този път. "Аз съм вярващ протестант и никога не съм се ангажирал с ксенофобия или десноекстремиски дейности, нито съм ги толерирал", казва Луке.

Но икономистът намира подкрепа в своята битка срещу фонда за възстановяване именно от страна на бившата си партия - AfD, която не подкрепи инструмента при гласуването в Бундестага. "Не сме братя по оръжие", категоричен е обаче Луке.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:25 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
Иван Митев
преди 2 години
Проф. Бернд Луке е със съгласие със свои учители и колеги, които пренебрегват неправилното прилагане на евро.Грешната употреба на евро поразява богати и бедни участници в стопанския живот. Ако не е налична грешката при еврото, държавите от еврозоната нямаше да имат сегашни дългове.Поради допусканата слабост, колкото по-пълно се изпълняват съветите на проф. Бернд Луке толкова повече възникват щети.Вариантите са:Първи: С неправилно държавно прилагане на евро е с неограничени европейски щети.Втори: За спасение от щети е необходимо прекратяване на опасното прилагане на еврото.Устойчивият европейски просперитет е възможен след подобрена емитиране на евро.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още