Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Анализи

Разходите за офшорна вятърна енергия ще достигнат 810 млрд. долара до 2030 г.

Китай и Европа ще водят при инвестициите в глобален план през това десетилетие, смятат от Rystad Energy

Разходите за офшорна вятърна енергия ще достигнат 810 млрд. долара до 2030 г.

Снимка: Pixabay

Глобалният инсталиран капацитет на офшорната вятърна индустрия ще надхвърли 250 гигавата (GW) до 2030 г., задвижван от скока в предстоящите проекти, показва доклад на Rystad Energy.

Комбинираните капиталови и оперативни разходи за десетилетието се очаква да достигнат 810 милиарда долара, което отразява пренасочването на инвестициите от петрол и газ към технологии за възобновяема енергия, съобщава Oilprice. 

Още по темата

Кумулативният инсталиран капацитет на глобалните офшорни вятърни проекти се увеличи до 33 GW през 2020 г. - значително постижение за индустрията, която почти утрои размера си от 2016 г. насам.

Rystad Energy очаква инсталираният капацитет на офшорните вятърни мощности в глобален план да достигне приблизително 109 GW до 2025 г. и да се повиши допълнително до 251 GW до 2030 г., нараствайки средно с 22% на годишна база.

Това огромно увеличаване на капацитета ще включва рязко увеличение на глобалните разходи. Rystad Energy изчислява, че общите разходи ще възлязат на 56 млрд. долара през 2021 г., тъй като се очаква да бъдат въведени в експлоатация почти 13 GW нови мощности, което повишава общия инсталиран капацитет до 46 GW.

Годишните разходи ще продължат да нарастват до 126 млрд. долара през 2030 г. след кратък спад през 2022 и 2023 г. Днес капиталовите разходи представляват 95% от общите разходи за индустрията, като оперативните разходи достигат едва 5%.

Очаква се делът на капиталовите инвестиции да намалее до около 80% до 2030 г., тъй като целият нов инсталиран капацитет ще изисква повече оперативни разходи за работа и поддръжка.

Очаква се през 2030 г. капиталовите разходи за офшорната вятърна индустрията да се изравнят с тези при офшорните петролни и газови обекти, срещайки се на ниво от 100 млрд. долара.

Европа, най-развитият пазар за офшорна вятърна енергия, се очаква да доминира по отношение на разходите за индустрията до края на това десетилетие. Основна роля в това отношение ще продължи да играе Великобритания, където се разработват някои от най-големите проекти.

От друга страна Китай доминира при годишните разходи в офшорната индустрия между 2019 и 2021 г. поради значителните увеличения в инсталирания капацитет. През това десетилетие се очаква страната да похарчи около 110 млрд. долара за индустрията спрямо приблизително 100 млрд. долара за Европа.

В останалата част на Азия се очаква страните да увеличат значително инвестициите в офшорния вятър през тази година, водени от Виетнам и Тайван. Разходите в Южна Корея и Япония също ще се увеличат от 2023 г., тъй като се предвиждат повече нови проекти.

Rystad Energy очаква инвестициите в офшорни вятърни мощности в Северна и Южна Америка да достигнат малко над 70 млрд. долара през това десетилетие, като значително увеличение ще бъде постигнато през 2023 г.

По статията работи: Аспарух Илиев

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (3)

0
 
3
 
3
ing5rov до: 0pk
преди 2 месеца
това е целта , орка ... на театрото.
4
 
1
 
2
zelka007 до: 0pk
преди 2 месеца
от 25г индустриалното производство в ЕС има постоянен ръст с изключение на 2009 и 2020 . постоянен ръст има и в износа и регистрираме постоянно търговски излишъци . единствено постоянно спада производството на енергия , но то е заради мерките за енергийна ефективност . какво те мъчи в производството на ток с ветрогенератори и не те лови сън от това ... ?!
4
 
3
 
1
0pk
преди 2 месеца
Ще бучим колчета в морето да ги *** вятъра, за да произвеждаме скъп ток, който после да нахлузим на потребителите, а накрая ще се чудим що спада промишленото производство :]

Още от Анализи
Западът трябва да излезе с реална алтернатива на „Един пояс, един път”