Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Анализи

САЩ няма да изоставят агресивното си икономическо поведение

Ако натискът им обаче е твърде болезнен, светът може да се огледа за алтернативи

САЩ няма да изоставят агресивното си икономическо поведение

Снимка: Ройтерс

През 2002 г. хората бяха разтревожени от възможността за размяна на ядрени удари между Индия и Пакистан. Милиони можеше да умрат, като перспективата изглеждаше достатъчно реална, за да накара САЩ и Великобритания да посъветват гражданите си да напуснат региона.

Как беше потушена кризата? Томас Фридмън, авторът на „Светът е плосък”, обича да разказва как американският бизнес (по-конкретно Dell) е казал на индийските си доставчици (по-специално Wipro) да успокоят ситуацията или иначе ще бъдат oтрязани, пише Тим Харфорд за Financial Times.

И нещата наистина се успокоиха, така че вероятно опасенията за веригата на доставки на Dell предотврати катастрофата. Фридмън подобаващо вкара в обращение фразата „Теорията на Dell за предотвратяване на конфликти”, според която две страни никога няма да влязат във война, ако са част от една и съща глобална верига на доставки. Сега обаче възниква въпросът дали самите вериги на доставки могат да станат обект на атака.

Един пример е скорошната забрана за американските компании да работят с Huawei, която лиши китайския телеком от чиповете на Qualcomm и операционната система Android на Google. Друг пример е грубата – и мимолетна – заплаха на Доналд Тръмп да наложи мита на Мексико, ако страната не го удовлетвори по въпроса с имиграцията.

Изкушаващо е да приемем тези действия като уникални за сегашния президент. Друг би ли заплашил със санкции чрез Twitter един от най-големите си търговски партньори (с 10-дневно предизвестие), когато новото търговско споразумение се разглежда в мексиканския сенат?

Макар друг президент да би действал по-фино, САЩ изглежда няма да изоставят агресивното си поведение на световната икономическа сцена. Хенри Фаръл и Ейбръхъм Нюмън – политически учени съответно в университетите Джордж Уошингън и Джорджтаун – популяризираха термина „взаимозависимост, базирана на оръжията”.

Фаръл и Нюмън изтъкват, че веригите на доставки и дигиталните мрежи могат да бъдат използвани, както като наблюдателен пункт за всичко, което се случва, така и като средство за задушаване, чрез отказване на достъпа до някои жизненоважни услуги. И двата подхода изискват определен бюрократичен апарат, който трудно би бил разрушен, след като веднъж вече е влязъл в действие.

Има обаче нещо повече от митата на Тръмп. Вземете Swift, международната информационна финансова система. Тя не осъществява директно трансферите на пари между банките, но ги осигурява информационно. Swift е частна компания, базирана в Брюксел, но въпреки това миналото лято получи от САЩ искане да отреже иранските банки.


Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (5)

2
 
1
 
5
преди 3 седмици
Няма профилна снимка
"грубото" поведение на САЩ срещу Мексико се дължи на "финото" пропускане и затваряне на очите на мексиканските власти на хилядите незаконни емигранти в посока САЩ. Блумбърг, разчиташ че хората са тъпи и четат само твоите бълнувания нали? да ама не, комунизма си отиде и имаме много източници на информация.
5
 
11
 
4
преди 3 седмици
Ботовете трябва да се шашкат.
Постояно до изкрейзване.
23
 
11
 
3
ivailojelyazkov до: ABBA
преди 3 седмици
спри ги тия наркотични вещества!!!
15
 
17
 
2
преди 3 седмици
"Ако натискът им обаче е твърде болезнен, светът може да се огледа за алтернативи"

Т.е. пропагандното послание към ЕС е, да се запасява с вазелин.
Защото на ЕС не е позволено да се оглежда за алтернативи.
А и да се оглежда, та какво?
Янките ще си изнесат стотината военни база от Германия ли, що ли?
10
 
30
 
1
преди 3 седмици
Няма профилна снимка
някъде до към 2015 г. им е хоризонта на могъщество. след това или вървят към управляем упадък като Англия или се сриват като Германия след ПСВ и ВСВ и Русия след Горбачов.

Още от Анализи
Търговската война между САЩ и Китай всъщност е за Huawei и Тайван