Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Анализи

Сега е времето за модернизация на Световната търговска организация

Глобалният търговски ред няма да се срине, ако апелативният орган на организацията бъде суспендиран

Сега е времето за модернизация на Световната търговска организация

Ще се срине ли световният търговски ред, след като САЩ блокират нови назначения в апелативния орган на Световната търговска организация (СТО) - крайната инстанция по търговските спорове? Очаква се апелативният орган на СТО да спре да функционира на 10 декември, ако не се постигне компромис.

Критиците в Европа, Китай, Индия и другаде предвиждат, че това ще отбележи края на СТО и ще тласне света към икономическо състояние, последно наблюдавано през 30-те години на миналия век. Намерението на Америка, обаче, е да модернизира СТО и да промени съществуващите правила, пише за Wall Street Journal Томас Дюстерберг, старши сътрудник в института Хъдсън. 

Още по темата
СТО има три основни проблема. Първо, тя не работи ефективно за разрешаването на спорове и за своето модернизиране. Не е имало нов всеобхватен кръг от търговски преговори от основаването на организацията през 1995 г., отчасти защото правилата й изискват единодушие за одобряване на споразуменията.

СТО също така не успява своевременно да премахне нелоялните търговски практики. Делото срещу Airbus за получаване на нечестни субсидии се проточи повече от 15 години преди да бъде приключено тази есен.

Второ, правилата на СТО не обхващат цифровата търговия, трансграничните потоци от данни и много услуги, включително търговската авиация. Те също така не успяват да се справят със субсидиите за „националните шампиони“ в развиващия се свят, включително Китай, който твърди, че е развиваща се страна, така че може да използва държавни фондове и банки за финансиране на индустрията без да нарушава правилата на СТО.

Трето, както твърдят САЩ от времето на администрацията на Джордж Буш младши насам, апелативният орган на СТО действа извън рамките на своя мандат, който е да урежда конкретни случаи, като използва правила, договорени от държавите членки. Той дори създава нови закони, „след като членовете настояват да постигнат чрез съдебни спорове това, което не могат на масата за преговорите", според Денис Шей, американският посланик в СТО.

Решенията на органа изискваха редица американски закони да бъдат пренаписани - от антидъмпингови и антисубсидийни практики до данъчни закони. Неотдавнашно решение дори претендира за правото да тълкува кога на държавите е разрешено да изтъкнат националната сигурност като причина за ограничаване на търговията и инвестициите.


Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Анализи
Защо Тръмп отказа да заклейми белия национализъм?