IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Следващата голяма тревога за Wall Street – помрачените прогнози за печалба

Прогнозите за корпоративните печалби стават все по-негативни заради отслабващите ефекти от данъчната реформа в САЩ и търговското напрежение

13:34 | 15.12.18 г. 4
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Увеличаващите се редици на пазарните песимисти вече имат още една причина за мрачното си настроение – картината на резултатите на публичните компании за следващата година се влошава все по-бързо.

Прогнозите за корпоративните печалби стават все по-негативни на фона на отслабващия положителен ефект от данъчните облекчения от края на миналата година и притесненията на инвеститорите за търговския спор между САЩ и Китай, както и потенциала му да преобърне световната търговия, посочва Ройтерс в свой материал.

Дори и след втората корекция за годината на бенчмарка S&P 500 мнозина инвеститори си задават въпроса дали цените на акциите отразяват достатъчно адекватно рисковете за забавен ръст на печалбата.

Анализаторите на Wall Street вече сложиха спирачките на прогнозите за ръст на печалбата за компаниите от S&P 500, които се ускоряваха през по-голяма част от годината. Преди два месеца растежът беше фиксиран на 10,2%, а сега е 8,2%, като според разрастващите се редици на песимистите увеличението може да спадне до половината на тази цифра, ако не и по-малко.

Според портфолио мениджъра на Kingsview Asset Management Пол Нолти по всяка вероятност увеличението на печалбата ще е в диапазона 3-4%. Въпреки това по думите му в момента пазарът е фокусиран повече върху търговията, а не толкова върху печалбата.

През последните седмици стратези от RBC Capital Markets, BNP Paribas и Bank of America Merrill Lynch дадоха прогнози, че ръстът на печалбата за акция през 2019 г. ще е под изчисленията на Refinitiv, които обобщават оценки на анализатори за индивидуални компании.

Сред най-големите понижения на печалбата бяха тези в секторите на технологиите и комуникациите, които бяха двигател на ръстовете през по-голяма част от последните етапи на бичия пазар.

Ръстът на печалбата за акция през третото тримесечие в технологичния сектор бе в размер на 29,2% спрямо година по-рано, но прогнозите за същия период на идната година са за спад до 2,2% и средно 4,9% за цялата 2019 г.

Новосформираният комуникационен сектор, в който влизат компани тежка категория като Facebook и други социални мрежи, е изправен пред нарастващ регулаторен контрол и се очаква през 2019 г. ръстът на печалбата му да е 6,7% при очаквани 11,6% през октомври.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 12:07 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 1 rate down comment 2
Красимир Йорданов
преди 5 години
Навлизат ли акциите в мечи пазар?http://krasimiryordanov.blog.bg/biznes/2018/11/07/navlizat-li-akciite-v-mechi-pazar.1634231
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 7 rate down comment 3
julian12
преди 5 години
Скоро по пързалката...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 9 rate down comment 4
julian12
преди 5 години
Скоро по пързалката...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още