Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Анализи

Слуховете за смъртта на либерализма са силно преувеличени

Предизвикателствата пред него обаче трябва да се управляват, за да не докара общественото недоволство лидери, които презират нормите на либералната демокрация

Слуховете за смъртта на либерализма са силно преувеличени

Снимка: gettyimages

„Също така и т.нар. либерална идея, която надживя целите си. Нашите западни партньори признаха, че някои елементи на либералната идея, като мултикултурализмът, вече не са защитими”.

По този начин Владимир Путин изяви претенция, че е на правилната страна на историята в забележително интервю за Financial Times, пише Мартин Уулф за британското издание. Но както може да перефразираме Марк Твен, слуховете за смъртта на либерализма са силно преувеличени. Обществата, базирани на основните либерални ценности, са най-успешните в историята. Те трябва да бъдат защитавани от враговете им.

Какво е либерализмът? За да отговоря на този въпрос, първо бих помолил американските читатели да забравят какво значи либерализмът за тях – обратното на консерватизма. Това е уникално американско значение, което има смисъл в местния контекст. В европейския смисъл либерализмът означава противоположното на авторитаризма.

Още по темата

Когато Томас Джеферсън пише за „живота, свободата и преследването на щастието” в Декларацията за независимост на САЩ, той надгражда над един от големите либерални мислители, Джон Лок, замествайки „собственост” със „щастие”. Коренът на думата либерал е латинското liber – прилагателно, означаващо свободен човек, обратното на роб.

Либерализмът не е точна философия, той е манталитет. Всички либерали споделят вярата в индивидуалните човешки права. Те вярват в способността на човешките същества да решават за себе си. Тази вяра има радикални последици. Тя предполага правото да се правят собствени планове, да се изразява мнение, да се участва в обществения живот. Този начин на мислене е въплътен в система, която наричаме „либерална демокрация”.

Либералите споделят вярата, че волята зависи от притежаването на икономически и политически права. Институциите са необходими, за да защитят тези права – независимите правни системи преди всичко. Волята обаче зависи също от пазарите, които координират действията на независимите икономически актьори, от свободните медии, които позволяват споделянето на мнения, и от партиите, които организират политическия живот. Зад тези институции стоят ценности и поведения – разграничаването между частни печалби и обществени цели, необходимо за да се обуздае корупцията; чувството за гражданство; и вярата в толерантността.

Либерализмът изисква баланс между противостоящи си блага. Някои либерали вярват повече в икономическата свобода и се противопоставят на активната държава. Други вярват повече в равенството между хората и се боят от плутокрацията. В широк смисъл и двете гледни точки са либерални.

Путин обаче е враг на либерализма. Традицията, от която той изхожда, е царистката автокрация. Както написа Андерс Аслунд, Путин „педантично унищожи напъпващите институции на капитализма, демокрацията и върховенството на закона, които се появиха в Русия през 90-те. На тяхно място той изгради вертикална сила, контролирана от сподвижниците му, които се противопоставят на върховенството на закона, предпочитайки своите собствени неограничени права пред силата на държавата”.

 

Още по темата: Анализи либерализъм

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (26)

   1| 2| 3    
1
 
3
 
26
khao до: Императорът
преди 1 седмица
Няма профилна снимка
Да напомним последните проявления на агресивния либерализъм: хиляди разгoнени псиxoпати в Германия призовават ИТАЛИЯ да отвори границите си за нахлуващите откъм Африка мигри и да ги приема - вместо сами - ако толкова обичат нигърите - сами да отидат в Африка
----
ето че и ти незнаеш какво е либерално и има ли почва у нас, това НЕ е и няма да бъде никога.
има едно златно правило според мен: "Прави каквото искаш, стига да не пречиш на другите"
Каненето на големи групи чужди на месната култура, вписва ли се в горното, според теб ?
Либерално е да дойдат ако може да се интегрират, ако не могат не трябва да идват, защото се създават субкултури (а не мултикултури) и това срива обществото. Аз бих ги поканил, но ще ги обръсна и ще им сменя имената, и ще ги задължа да научат местния език ! ... иначе ще пречат.
Или гАй парадите ... самия парад ми пречи, но това че ония са обратни изобщо не ми пука, кво правят у тях и кво къде си го завират... таман повече жени за нас !

Надявам се сега да ти се изясни
2
 
1
 
25
khao до: Императорът
преди 1 седмица
Няма профилна снимка
Кхаов - тоя път си много прав. Както всички политкоректни брътвежи, статията е пълна боза и срам за тая уж уважавана медия.
----
аз винаги съм прав ;) ... еидн път си мислех че не съм и се оказа че съм се объркал ! :D
3
 
8
 
24
Спящият бик до: Стоян Петров
преди 1 седмица
Няма профилна снимка
Пропускаш империализма, този висш и последен стадий на капитализма - колос на глинени крака - бутнеш ли го и... А пък зевзеците го сравняваха с мушмулата - колкото по-гнил - по-сладък ставал! Ех, нищо ново под слънцето...
14
 
9
 
23
преди 1 седмица
Няма профилна снимка
Не му върви на путин с погребенията. От доста време погребва долара, но той се оказа зомби. Сега тръгва да погребва либерализма, ще видим какво ще се случи.
10
 
6
 
22
Sokratus до: ABBA
преди 1 седмица
Какво по-силно ще кажеш товаришч?
Стаканчик водка для меня!!!
Хахаха

Още от Анализи
Какъв е новият глобален икономически консенсус?