Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Анализи

Тенденцията за по-ниски лихви далеч не е приключила

Застаряването и неравенството са двете движеши сили, като втората е дори по-мощна

Тенденцията за по-ниски лихви далеч не е приключила

Снимка: Bloomberg

Една от големите загадки на японската икономика през първите десет години на хилядолетието със стимули от „Aбеномиката“ беше защо бързото застаряване на населението не повиши заплатите за хората в трудоспособна възраст. С почти една трета от населението на възраст 65 или повече години, гласи теорията, пенсионерите със сигурност ще започнат да изразходват активите си, първо чрез харчене за изискани ястия и пътувания до голф игрището, а след това и чрез разходи за грижи, когато здравето им започне да се влошава, пише Робин Хардинг за Financial Times.

Такива разходи биха се превърнали в търсене на труд на свиващия се пазар на по-млади работници. Това от своя страна ще доведе до повсеместно увеличаване на заплатите, а след това тези нарастващи заплати ще предизвикат повишаване на цените и ще помогнат на Японската централна банка в упорития й опит да достигне целта от 2 процента инфлация след години на неуспех.

Основната идея - че застаряването на населението достига точка, в която пенсионните спестявания преливат в увеличаване на разходите и търсене на работна ръка - е централна за аргумента, изтъкнат от икономистите Чарлз Гудхарт и Манож Прадхан. Те твърдят, че демографският обрат ще превърне сегашната ера на стагниращи цени в нова ера на инфлация.

Още по темата

Досега обаче нещата не се развиха по този начин в Япония. Търсенето на труд със сигурност се е увеличило: в японските домове за грижи на всеки кандидат се падат почти четири свободни работни места. Но дори когато икономиката беше най-силна, около 2018 г., това търсене така и не се превърна в по-високи заплати, инфлация или лихви.

Нов анализ на икономистите Адриен Оклерт, Ханес Малмберг, Фредерик Мартенет и Матю Роглай сочи, че теорията на Гудхарт и Прадхан е неточна и че недостигът на млади японски работници няма да се прерасне в инфлация в скоро време.

Анализът добавя към значителните доказателства, че фактори като демографията са намалили дългосрочните реални лихвени проценти (обикновено дефинирани като номиналния лихвен процент минус инфлацията) с дълбоки последици за инвеститорите и централните банки по целия свят.

Оклерт и колегите му твърдят, че, да, възрастното население ще намали спестяванията си. Застаряването обаче намалява и растежа, което понижава търсенето на инвестиции с още повече. Следователно няма да има обръщане към по-високи лихвени проценти, когато населението достигне определена средна възраст.

Ако този аргумент е верен, тогава спадането на лихвените проценти, което беше характеристика на последните десетилетия, все още не е приключило. Приемайки настоящите демографски прогнози като даденост, анализът предполага, че застаряването ще намали реалните лихви с един процентен пункт или повече между 2016 г. и края на века.


Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (5)

0
 
4
 
5
pass до: mrynmryn
преди 1 месец
Няма профилна снимка
Това за положението в България е по-различен въпрос. Това за което казваш е резултата от вече 30-годишната политика на изцеждане на икономиката и народа, преход след прехода и някакъв безкраен преход. А 30г. не са малко време, съответно раждаемостта паднакато няма условия за нормален живот, хората емигрираха и първите емигранти вече дори започнаха да забравят за родината си. Източването на една държава и един народ може да е само нещо сравнително краткосрочно, после няма какво повече да се точи.
0
 
5
 
4
mrynmryn до: pass
преди 1 месец
Няма профилна снимка
Сега ще ни преброят и ще сме сигурно 6.9м максимум (според Евростат 2019 сме били 7м), като през 2011 сме били 7.3, тоест за 10г ще сме намалели с 400к. След 30 г може и да сме ударили 5млн. като сложим това, че поне 1.5млн ще са "тъмни", то ще има ли кой да плаща пенсиите? Особено ако още продължават да осигуряват всички на минимума.
0
 
7
 
3
преди 1 месец
Няма профилна снимка
Защо всички гледате само настоящето и никой не се замисля какво ще стане след 20-30г. когато сегашните млади започнат да се пенсионират? Ще настане икономически леш и катастрофа, при сегашните нулеви лихви младите нямат никакъв стимул да спестяват за старини, отделно при тази инфлация всичките им пари си заминават скоропостижно. А и да спестяваш при отрицателни реални лихви спрямо инфлацията е нещо което няма логика, не че харченето е нещо смислено, но на младите почти не им се дава избор. Ще кажете акции, инвестиции ... Ами не може всички да са икономисти и само с това да се занимават, то и самата подобна дейност изисква доста четене и време. Просто младите са оставени на произвола на съдбата когато някой ден стигнат до пенсия.
1
 
5
 
2
преди 1 месец
+1, отделно положението на младите става все по-тежко, т.е. трябва да им се помага все повече за придобиването на дом. Лихвите са ниски, но все пак икономиката е пазарна, т.е. ниските лихви се водят до високи цени на домовете, което води до тяхната по-висока недостъпност за младите, което принуждава възрастните да подпомагат младите.
1
 
8
 
1
s3
преди 1 месец
Няма профилна снимка
Според мен анализа е много грешен и целенасочен към подкрепа на ниските лихви. Реално, какво прави един застаряващ човек? Ами той е работил и пестил през целия си живот с идеята да има с какво да живее като се пенсионира, това в общия случай. И какво става? Идва деня, пенсионира се, има някакви спестявания с които да преживее. В общия случай се разчита и на дохода от лихви от спестяванията, но те са нулеви защото държавата вече ги е прибрала с нулевите лихви. Отделно, възрастните хора имат деца на които обикновено помагат финансово поне докато станат на 20 и нещо или до 30 години на възраст. И накрая на пенсионерите в общия масов случай не им остава много за харчене, а са се надявали да е така. И не харчат.Решението е, да се нормализират лихвите, за да имат спестяванията на пенсионерите нормална възвръщаемост, тогава ще има какво да харчат и съответно ще подпомогнат икономиката.

Още от Анализи
Лукашенко и Путин накараха Европа да издигне новата Желязна завеса