Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Анализи

V-образното пазарно възстановяване след коронавируса може да е преждевременно

Пазарите все още не са калкулирали факта, че този шок изисква повече време, за да отшуми

V-образното пазарно възстановяване след коронавируса може да е преждевременно

Снимка: Bloomberg

Повече от три седмици след като шокът от коронавируса доведе до повсеместна разпродажба на американски акции и други рискови активи, няколко индекса отново се върнаха на рекордните си нива. Този рязък V-образен модел повтаря опита от два други неочаквани шока през последните шест месеца: нападението през септември срещу петролни съоръжения в Саудитска Арабия, която съкрати наполовина производството, и ракетната атака на САЩ през януари, убила висш ирански генерал. Това е модел, който илюстрира сега дълбоко вкоренената нагласа на инвеститорите да „купуват на дъното“ от страх да не пропуснат още една печеливша възможност, пише Мохамед Ел-Ериан за Bloomberg.

Още по темата
Приликите освен това надхвърлят реакцията на цените. Те включват също сигналите, изпращани от централните банки. Придружено от подкрепяща икономическа картина, това затвърди представата за поредния шок, който е временен, ограничен и бързо обратим. Пазарите обаче все още не са калкулирали една важна разлика: този шок изисква повече време, за да отшуми, и колкото по-дълго продължава, толкова по-дълбока и по-широка е икономическата щета. 

След спадове от 2,5 процента между 23 и 27 януари и 1,8 процента в последния ден на месеца - и двата поради опасенията за коронавируса - борсовият индекс S&P 500 отново затвори на рекордно ниво в края на миналата седмица. Други щатски индекси, Dow Jones Industrial Average и Nasdaq, се движеха по същия начин, както и много други по света.

Този V-модел е отразен в индекса на волатилността, който често се нарича измерител на пазарния страх. Той скочи до 18,5 пункта и отново до 19,5 пункта, преди да спадне плавно, за да затвори на ниво от под 14 в петък. Моделът обаче е по-слабо изразен що се отнася до доходността на американските ДЦК и почти липсва в много сегменти от пазара на суровини. Това хвърля светлина върху влиянието на централните банки както върху ценовото поведение, така и върху основната инвеститорска нагласа.

Както в случая с други шокове през последните години, първоначалната разпродажба заради коронавируса подтикна централните банки да сигнализират, че са наясно с повишения риск за растеж и че са готови да предоставят стимули, ако този риск се материализира в слаб ръст. Това се отнасяше по-специално за Народната банка на Китай (PBOC) и Федералния резерв. И двете институции дадоха знак, че наблюдават внимателно развитието, затвърдиха ангажимента си за навременна реакция и в случая на PBOC разхлабиха паричната политика чрез по-ниски лихвени проценти и огромно директно вливане на ликвидност.

Интересното е, че икономическият консенсус също предвижда V-модел за растежа, както в Китай, така и в световен мащаб, въпреки високото ниво на несигурност, свързано с развитието на този конкретен шок. Резултатът е множество прогнози, които предвиждат по-нисък растеж през това тримесечие, последван от възстановяване през следващото, с ограничено въздействие върху годината като цяло. Това е модел, който подкрепя движението на пазарните цени на акциите и същевременно е силно повлиян от него.


Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Анализи
Голямото еко обещание на Китай