IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Коронавирусът забави ръста на жилищните цени в Китай през януари

Средната цена на нов дом в 70 големи града в страната се е повишила с най-бавния си темп от две години насам

11:06 | 18.02.20 г.
<p>
	<em>Снимка: Paul Yeung/Bloomberg</em></p>

Снимка: Paul Yeung/Bloomberg

Цените на новите жилища в Китай са нараснали с най-бавния си темп от близо две години през януари на фона на забавянето на икономиката и застоя на имотния пазар в страната заради бързо разпространяващата се епидемия от коронавируса, предава Ройтерс.

По-тревожното е, че според анализатори най-лошото за имотния пазар все още предстои, тъй като засилените мерки за овладяване на разпространението на епидемията, агресивното понижаване на цените от предприемачите и повсеместното нарушаване на дейността на бизнеса ще намерят пълно отражение едва през идните месеци.


Средната цена на новите жилища в 70 големи града в Китай е нараснала с 0,2% през януари спрямо предходния месец, което е по-бавен темп в сравнение с повишението от 0,3% през декември. Това е и най-анемичният ръст от февруари 2018 г. насам, показват изчисления на Ройтерс на база данните на Националната статистическа служба на Китай.

На годишна основа цените на жилищата са нараснали с 6,3% спрямо скока с 6,6% през декември, достигайки 18-месечно дъно.

Продажбите на жилища намаляват, тъй като огледите са затруднени заради епидемията.

„Като цяло цените все още не отразяват въздействието на коронавируса. Ще има повсеместно понижаване на цените в страната през февруари“, казва анализаторът Джан Дауей от пекинската консултантска компания Centaline.

Близо 1800 души са починали от вируса в Китай, а над 70 хил. са били заразени, епидемията наложи и повсеместни ограничения на транспорта и строги мерки в защита на общественото здраве, които натежават сериозно на всички сектори – от услугите до промишленото производство.

Строителни предприемачи и брокери се насочват към виртуални зали за продажби и щедри стимули, но пазарът забавя темпове.

China Evergrande Group, която е третата по големина строителна компания в страната, съобщи в неделя, че ще предложи отстъпка от 25% за всички имоти за продажба от 18 до 29 февруари.

Нарастват предположенията, че местните власти и банките ще смекчат ограниченията за купувачи и предприемачи. Но повечето икономисти не очакват широко смекчаване заради опасения, че това може да увеличи вече високия дълг на домакинствата. Китай предприе мерки и за ограничаване на имотните спекулации от 2016 г. насам, за да спре прегряването на цените, но те продължават да растат за шеста поредна година.

Малките градове са под натиск

Още преди избухването на епидемията вече имаше очаквания, че цените на имотите ще намалеят през тази година на фона на забавянето на икономическия растеж. Инвестициите в недвижими имоти достигнаха двегодишно дъно през декември.

Анализатори очакват разпространението на заболяването да има опустошително въздействие върху растежа през първото тримесечие на втората по големина икономика в света.

Повечето от включените в данните на Националния статистически институт 70 града продължават да регистрират месечен ръст на цените на нови жилища, въпреки че броят им намалява до 47 спрямо 50 през декември.

Последните тенденции при цените са смесени, като някои градове показват признаци на бързо охлаждане, а други са в опасност от прегряване.

В Ухан, главен град на централната провинция Хубей и епицентър на епидемията, месечният ръст на цените на жилищата се е забавил до 0,4% през януари спрямо 0,9% през декември.

Забавянето през първия месец на годината се дължи главно на по-малките градове, докато големите продължават да регистрират силен растеж, показват статистическите данни.

Продажбите на имоти по обща стойност през януари, регистрирани от стоте водещи китайски предприемачи, са намалели с 12% спрямо същия период на предходната година, показват данни на компанията за имотни анализи CRIC.

„Изискваното затваряне на офиси за продажби на строителни компании може да подложи на натиск ликвидността им на фона на растящия натиск за изплащане на дългове и охлаждането на имотния сектор, особено в областите със силна експозиция към вируса“, коментираха анализатори на Nomura преди публикуването на статистическите данни.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:01 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още