IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

V-образното пазарно възстановяване след коронавируса може да е преждевременно

Пазарите все още не са калкулирали факта, че този шок изисква повече време, за да отшуми

13:07 | 18.02.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Скоростта, с която икономическият консенсус на пазара прие V-модела, повдига интересни въпроси за еволюиращия характер на връзката между прогнозите на анализаторите и пазарните действия. Тя може би е все по-сходна на тази с централните банки, при която последните се превърнаха от водещи паричната политика във все по-големи заложници на инвеститорските настроения.

Тази възможна промяна за икономическите анализатори, за разлика от корпоративните, би била ново явление. В контрастния случай с нападението над Саудитска Арабия, например, първоначално те бяха много по-малко оптимистични от пазарите за V-модел що се отнася до възстановяване на петролното производство. По това време много от тях цитираха присъщите несигурности и необходимостта да бъдат предпазливи. Aramco, саудитската нефтена компания, впоследствие изненада огромната част от анализаторите със скоростта, с която възстанови пълния си капацитет. Този път анализаторите - както централните банки - бързо отразиха V-модела на пазара, независимо от това, което повечето хора биха счели за още по-голяма несигурност.

Част от увереността си в растежа, която анализаторите бързо си възвърнаха, може би се дължи на факта, че епидемията от коронавирус не доведе до внезапно спиране като това по време на световната финансова криза през 2008 г. Но както заявих по-рано, това пренебрегва фундаменталната разлика между внезапните финансови спирания и икономическите такива.

Внезапните финансови спирания, които обикновено засягат системата за плащания и сетълмент, се усещат широко от първия ден. За разлика от тях внезапните икономически спирания са по-принцип много по-локализирани, след което постепенно се предават на цялата икономика. Тази динамика се разгръща сега.

Първоначално вирусът парализира икономическата активност в провинция Ухан в Китай, където първо избухна, но след това наруши както предлагането, така и търсенето в останалата част на Китай и след това извън него. Примерите, които се умножават с всеки изминал ден, включват срив на продажбите в Китай, свиване на китайския туризъм по света и нарастващи сътресения в глобалните вериги за доставки, които скоро могат да доведат до затваряне на фабрики в Европа и другаде. Не е изненадващо, че увеличаващ се брой мултинационални компании замразяват или снижават очакванията си за печалбите, включително Apple, която обяви в понеделник, че няма да изпълни целта си за приходите поради проблеми с търсенето и предлагането - по-конкретно спад в китайското търсене и смущения във веригата за доставки на iPhone

Докато тази динамика остава в сила, надеждата за V-образно възстановяване на растежа ще отстъпи на повече дискусии за това, че моделът може да се окаже по-скоро U-, W- или L-образен. Ако това се случи, пропастта между непрекъснато растящите цени на рисковите активи и ниската волатилност, от една страна, и все по-слабия фундамент, от друга, ще стане още по-фрапираща. И многогодишния възход на акциите, който някога имаше три мощни двигателя - атрактивните оценки, надеждите за устойчива по-добра основа и благоприятната техническа ситуация - ще разчита още повече само на единия от тях: техническия и по-конкретно пазарното доверие в способността и желанието на централните банки да предоставят достатъчно и предвидима ликвидност, която отделя финансите от реалната икономика.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:04 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още