IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Войната на Путин е трагедия и за руския народ

Трите десетилетия на спорадичен напредък към „нормален живот“ тръгнаха в обратна посока

19:13 | 23.03.22 г. 7
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Само допреди три седмици, въпреки устойчивото връщане на Русия към авторитаризма, нейният народ - особено в големите градове - беше тясно свързан с външния свят. Хората купуваха шведски мебели, ходеха на екскурзии Турция и споделяха клипове в TikTok. С един замах войната на Владимир Путин в Украйна преобърна живота и перспективите им. Какъвто и да е резултатът от нея, сега руснаците са изправени потенциално пред години на изолация, икономически трудности и репресии срещу свободата на словото, припомнящи съветските дни. Трите десетилетия на спорадичен напредък към „нормален живот“ тръгнаха в обратна посока, пише Financial Times в редакционен коментар.

Санкциите, наложени до момента, могат да опустошат икономиката, макар че това ще зависи отчасти от онова, което се случва в Украйна, и дали някои санкции ще бъдат отменени след евентуалното прекратяване на огъня. Други ще останат. Въпреки че половината от чуждестранните резерви на Русия в размер на 643 милиарда долара са замразени, бързите действия на местната централната банка – удвояване на лихвените проценти и ограничаване тегленето на чуждестранна валута – предотвратиха банковата паника.

И все пак рублата се срина с 30 процента, разпалвайки инфлацията. Вносът ще спадне поради недостига на чуждестранна валута и оттеглянето на чуждите компании. Статистиката на Йейлския университет показва, че повече от 400 международни компании са напуснали Русия, преустановили са операциите си там или са ги намалили. Отчита се недостиг на някои стоки и лекарства. 

Официалните налагания на ембарго върху износа на енергия все още са ограничени, но натискът се увеличава. Самата Русия забрани износа на 200 продукта, включително телекомуникационни стоки, селскостопанско оборудване и машини, торове, автомобили и самолети, до края на годината - уж за да отговори на санкциите, но и за да подкрепи вътрешните доставки. Консенсусните прогнози сочат, че руската икономика ще се свие със 7,9% тази година; някои прогностици предвиждат спад с до 15 на сто.

Ако санкциите се окажат дългосрочни, чуждите инвестиции и потоците от технологии ще бъдат до голяма степен задушени. Така или иначе, западните страни най-накрая са решени постепенно да се откажат от вноса на руски нефт и газ, кръвоносната система на руската икономика. Затварянията на въздушни пространства и забраните върху западните части започват да приземяват руските самолетите му.

Животът на руснаците също се променя. Докато Кремъл се опитва да контролира изцяло подвеждащия разказ за войната, последните останали независими медии бяха затворени. Закон предвижда присъди до 15 години за разпространение на „фалшива“ информация за военните действия. Учители са уволнявани заради отказ да преподават кремълската версия за събитията.

В реч, пълна с отрова, Путин каза, че страната му трябва да се „пречисти“, като „отсее истинските патриоти от изметта и предателите“. Някои служители възприемат езика на „прочистването“. Латинската буква Z, първоначално използвана за обозначаване на руските превозни средства в Украйна, се появява на дрехи, стени и плакати като символ на подкрепа за войната и режима на Путин. В клипове с фашистки оттенъци млади хора се снимат в Z формации. Някои критици в социалните медии нарекоха стилизирания символ „звастика“.

По-възрастните руснаци потръпват от това ехо на някои от най-мрачните дни на 20 век, но малцина от тях ще напуснат страната. Някои млади хора и професионалисти обаче го правят; един руски икономист пресмята, че най-малко 200 000 руснаци са избягали през първите 10 дни на войната.

Ускоряващото се изтичане на мозъци ще лиши Русия от някои от нейните най-големи таланти, точно както санкциите я лишават от финансиране и ноу-хау, от които страната се нуждае. Нищо от това не може да се сравнява с човешкото и материално унищожаване в Украйна, извършвано от силите на Путин. Колкото по-дълго продължават тези процеси обаче, толкова по-ясно става, че войната на президента е бедствие и за собствения му народ.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:48 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 4 rate down comment 1
redcretin
преди 2 години
Работници. С червени потници.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 7 rate down comment 9
ing5rov
преди 2 години
тъжно , като гледам ние какво сме родили ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 12 rate down comment 0
melon
преди 2 години
Абе народите си раждат лидерите... Та колко да са невинни?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 5 rate down comment 7
ing5rov
преди 2 години
да бе , друго си беше при Елцин ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 8 rate down comment 9
юрист
преди 2 години
Трагедия,ли- тези, които аплодират и скандират ''кримнаш'', ''украйнанаша'' и които се правят, че не знаят, че санкциите им са наложени заради руската агресивна война в Украйна, а твърдят, че светът искал да ги унищожи, но не си задават въпроса- а защо го иска...Руснаците като народ са тези, които масово подкрепят путин и руската агресивна война в Украйна и не излизат на улицата, за да кажат на путин- спри войната и изтегли руската армия от Украйна- ние не сме агресори, а искаме мир...Никаква пощада за руснаците, докато не осъзнаят ОТГОВОРНОСТТА СИ ЗА РУСКАТА АГРЕСИВНА ВОЙНА В УКРАЙНА и не излязат на руските улици и площади, за да протестират срещу нея и путин.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 8
дядя Вова
преди 2 години
Войната на Путин е трагедия и за руския народ == малко преди да се роди нов човек винаги е трагедия..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още