Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Анализи

Върви ли Европа към търговска война заради ваксини?

Въпросът е докъде би стигнал бъдещият механизъм на ЕК за ограничаване износа на ваксини за коронавирус, защото може да катализира глобален ефект на доминото

Върви ли Европа към търговска война заради ваксини?

Снимка: Micah Green/Bloomberg

Европа има три дни, за да реши колко твърда ще бъде в глобалната борба за ограничаване на износа на ваксини.

Вбесени, че доставките на ваксини от англо-шведския фармацевтичен гигант AstraZeneca няма да бъдат изпълнени, европейските власти лансират перспективата за ограничения на износа на ваксини срещу коронавирус, произведени в ЕС. Брюксел обещава механизъм "до края на седмицата", пише онлайн изданието Politico.eu.

Големият въпрос е докъде ще стигне този механизъм. Сега тази дилема изправя либерално настроените еврократи в Брюксел срещу националните политици, които се сблъскват с нарастващо обществено възмущение от неуспешното въвеждане на ваксини в ЕС в сравнение с по-бързите доставки в САЩ, Великобритания и Израел.

Политици, сред които германският министър на здравеопазването Йенс Шпан, искат директно ограничение на износа на ваксини за коронавируса, но това е против разбиранията на проповедниците на свободната търговия, които ръководят общата търговска политика на ЕС в Брюксел, посочва изданието.

Всъщност призивът за ограничаване на износа тласка търговския отдел на Европейската комисия (ЕК) към мъчителна ситуация, защото това обикновено е една от водещите световни сили, проповядваща срещу търговските ограничения и протекционизма като начин за справяне с икономическите шокове. ЕК също така е наясно, че въвеждането на подобни ограничения би могло да влоши отношенията със съюзниците и съседите на ЕС, които разчитат на ваксини, произведени в ЕС.

Още по темата
Като знак за вътрешната агония еврокомисарят по търговските въпроси Валдис Домбровскис заяви във вторник, че мярката не е "предназначена основно" да блокира пратки с лекарства в пристанищата, а вместо това цели да създаде по-голяма отчетност сред фармацевтичните компании, които да дават данни кога и къде изпращат медикаменти - тема, по която ЕС се бори да получи задоволителни отговори от ръководителите на Big Pharma.

„Заслужава да се отбележи, че не планираме да налагаме забрана за износ или ограничения за износ“, коментира той в отговор на въпрос на Politico за новия регламент. „Това е предимно механизъм за прозрачност на износа, за да се внесе яснота относно производствения капацитет на производителите, броя на произведените дози, колко дози са продадени на кои държави, колко дози са изнесени. Така че преди всичко това е въпрос на прозрачност на доставките“, пояснява Домбровскис.

Въпреки че някои от най-крайните мнения по въпроса идват точно от ЕС, британският министър на здравеопазването Мат Ханкок казва, че е уверен, че блокада не е сред картите на масата. „Сигурен съм, че можем да работим с ЕС, за да гарантираме, че макар прозрачността да е добре дошла, да не бъде въведено ограничение. Радвам се да кажа, че съм уверен, след като разговарях с изпълнителните директори на Pfizer и AstraZeneca, в доставката на ваксини във Великобритания. Уверен съм, че това няма да бъде нарушено“, коментира той.

Премиерът на Великобритания Борис Джонсън също призова ЕС да не издига реални бариери пред доставките на ваксини.


Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (3)

1
 
2
 
3
преди 1 месец
Няма профилна снимка
Намерихме още един повод ЕС да стане по авторитарен и популистски. Този път са ни виновни англичаните и АСТРАЗАНЕКА хаха. Шефчетата в Брюксел явно решиха че вече няма смисал да се правим на демократични и ще го играят ва ***.
1
 
2
 
2
дядя Вова до: ing5rov
преди 1 месец
5
 
5
 
1
преди 1 месец
"...нарастващо обществено възмущение от неуспешното въвеждане на ваксини в ЕС."

А стига бе ... бунтове и гражданско неподчинение ... Мигленче я дай неко фото , тия у Холандия затуй май чупят витрини , щот нема ваксини ... : )))

Още от Анализи
Подготвена ли е Великобритания за миграционна вълна от Хонконг?