IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Върви ли Европа към търговска война заради ваксини?

Въпросът е докъде би стигнал бъдещият механизъм на ЕК за ограничаване износа на ваксини за коронавирус, защото може да катализира глобален ефект на доминото

13:54 | 27.01.21 г. 3
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Micah Green/Bloomberg</em></p>

Снимка: Micah Green/Bloomberg

Различни визии

Служителите по въпросите на свободната търговия в Брюксел технически отговарят за мерките. Две лица, запознати с процеса, обаче казват пред изданието, че няма гаранция, че те непременно ще спечелят битката за формата на новия механизъм и ще го ограничат до наблюдението на прозрачността.

Очертават се различни политики и Комисията трябва да се бори с все по-бруталния обществен отзвук защо Европа изостава толкова от много други държави в публичната кампания за ваксинация.

Служители на ЕК казват, че се повтаря динамиката от миналата година, когато ЕС ограничи износа на маски и други предпазни средства. Миналата пролет Германия и Франция например също блокираха износа на маски извън собствените си граници. Заради опасения за колапс на единния пазар Комисията публично призова за премахване на тези ограничения, но Берлин се съгласи да премахне националната забрана след въвеждането на такава на ниво ЕС.

Съгласно тази европейска схема за разрешаване на износ производителите на маски, защитни очила и облекла в ЕС трябваше да поискат от националните си правителства разрешение, за да продават такива продукти извън блока.

За пореден път Германия е една от движещите сили за силни действия. „Законовото задължение за разрешаване на износа на ваксини на равнище ЕС има смисъл“, коментира Йенс Шпан в пост в Twitter в понеделник, като повтори това в няколко телевизионни интервюта по-късно.

Шпан, който се счита за потенциален кандидат за канцлер, през последните месеци се сблъсква с интензивна критика по отношение на възлагането на външни поръчки на ваксини за ЕС. Критиците от социалдемократите и от неговия собствен десноцентристки съюз обвиняват точно това решение за забавяне на въвеждането на ваксини в сравнение със страни като Израел, САЩ и Великобритания.

Риск от ескалация

Експерти и депутати от ЕС предупреждават, че всякакви ограничения на износа могат незабавно да прераснат в пълна търговска война за доставките на ваксини. Една от основните опасности е, че веригите за доставка на ваксините често са преплетени в няколко държави, така че ефектът от взаимно ескалиращите ограничения може да повлияе на производството.

„Неотдавна ваксината за Covid-19 беше уж „обществено благо“, коментира Бернд Ланге, председател на търговската комисия на Европейския парламент (ЕП). „Сега борбата за нея е приемлива и наистина започва", допълва той.

Съобщението, че дори предполагаемо отворените пазари на ЕС са готови да играят ва банк и да ограничат износа, би рискувало и катализиране на глобален ефект на доминото. „Мисля, че противниците и циниците на глобализацията ще имат поле за изява“, коментира Саймън Евенет, професор по международна търговия в университета в Санкт Гален, Швейцария.

Ланге допълва, че всякакви нови мерки биха навредили на доверието в ЕС в международен план. „Вярвам, че това е двоен стандарт. В Световната търговска организация ЕС се застъпва за свободния поток на лекарства срещу Covid. Би ми било странно, ако сега наложим мерки, които противоречат на този принцип и ограничават износа“, посочва той.

В крайна сметка заплахата пред веригата на доставки вероятно ще накара държавите да отстъпят малко. Можем да си представим какво ще последва, когато някои страни, които произвеждат съставките за тези ваксини, задържат износа. ЕС отчаяно се нуждае от това няколко умни глави да седнат и да излязат с някакъв вид отговор, който да дава достатъчно ваксини за всички.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:00 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 2 rate down comment 1
korn
преди 3 години
Намерихме още един повод ЕС да стане по авторитарен и популистски. Този път са ни виновни англичаните и АСТРАЗАНЕКА хаха. Шефчетата в Брюксел явно решиха че вече няма смисал да се правим на демократични и ще го играят ва банк.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 1
дядя Вова
преди 3 години
Ъхъ !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 5
ing5rov
преди 3 години
"...нарастващо обществено възмущение от неуспешното въвеждане на ваксини в ЕС."А стига бе ... бунтове и гражданско неподчинение ... Мигленче я дай неко фото , тия у Холандия затуй май чупят витрини , щот нема ваксини ... : )))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още