IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Възстановяването в САЩ засега облагодетелства хората с по-високи доходи

Ръст на минималната заплата и обезщетенията, както и повече възможности за обучение, ще доведат до по-справедливо разпределение на ползите, смята икономист

10:51 | 25.02.14 г. 4
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Възстановяването в САЩ засега облагодетелства хората с по-високи доходи

Американската икономика нарасна повече от очакваното през 2013 г. и изглежда готова да се засили допълнително през тази година. Все още обаче има значителен застой в пазара на труда, и докато той продължава ползите от по-бързия растеж ще продължат да бъдат концентрирани при хората с по-високи доходи, както бе по време на икономическото възстановяване, пише за сайта project-syndicate.org Лора Тайсън, професор от Университета на Калифорния и бивш председател на Икономическия съвет към президента.

Според последните изчисления на Бюрото за икономически изследвания БВП е нараснал с 2,7% през 2013 г., в сравнение със само 2% през 2012 година. Повечето прогнози - включително на непартийната Бюджетна служба към Конгреса и  Федералния резерв - предвиждат, че растежът през 2014 година ще бъде поне 2,8%.

Въпреки последнитe два слаби доклада за заетостта има много основания да се очаква, че растежът ще се ускори през 2014 г. Утихват насрещните ветрове - влошените финансови баланси на домакинствата, потиснатият пазар на жилища и съкращенията на държавни разходи. Дългът на домакинствата е намалял до нива, видяни за последно в началото на 90-те, реалното нетно състояние на домакинствата се е върнало към предкризисния връх, а жилищните инвестиции като дял от БВП се покачват.

Междувременно щатските и местните бюджети се подобряват, а федералният е на път да отнеме само около 0,5% от БВП през 2014 г., в сравнение с 1,75% през 2013 година. В година на избори за Конгреса още един дестабилизиращ спор относно лимита по дълга е малко вероятен.

Нещо повече, паричната политика е вероятно да остане гъвкава, а инфлацията - по-ниска от очакваното. Председателят на Федералния резерв Джанет Йелън се очаква да запази гъвкавата политика на своя предшественик Бен Бернанке, тъй като тя бе неин съавтор. Всъщност Фед потвърди намерението си да задържи лихвите близо до нулата доста, след като безработицата спадне под 6,5% (понастоящем 6,6%), докато същевременно постепенно свива покупките на активи с по 10 млрд. долара на месец.

Частните разходи нараснаха с 3,9% през 2013 г. - най-силният темп от десетилетие насам, а прогнозите за 2014 г. са обещаващи. Подобряващите се  баланси на домакинствата предполагат по-силно потребителско доверие. Реалните разходи за лично потребление са се повишили с 2,3% през 2013 г., в сравнение с 2% през 2011 г. и 2012 г.

По-големите потребителски разходи  заедно с рекордните корпоративни печалби, би трябвало да стимулират допълнително инвестиционните разходи тази година, като върнат икономически дейности в страната и подобрят търговския баланс, благодарение на спада в разходите за енергия и труд в САЩ. Шистовата енергия и анализът на данни, в които САЩ имат силно конкурентно предимство, могат да бъдат сериозни двигатели на растежа от страна на предлагането.

Перспективите за американските работници обаче са по-малко оптимистични и по-несигурни. Въпреки по-силния икономически растеж през 2013 г. средният месечен ръст на работните места от около 193 000 беше само малко над нивото си за 2012 г. (186 000) и все още под своето предкризисно ново от 200 000. Заетостта в края на 2013 г. все още бе с 1,1 млн. по-малко от предрецесионния връх.

През ноември 2013 свободните работни места надхвърлиха 4 млн. за първи път от 2008 г. насам, но броят на търсещите работа надвишаваше броя на свободните позиции във всяка индустрия. Когато рецесията официално приключи през юни 2009 г., имаше 6,2 безработни за всяко свободно място. През ноември това съотношение спадна до 2,7, в сравнение с 1,8 преди рецесията (и само 1,1 през 2000 г.)

Последна актуализация: 08:56 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 10 rate down comment 1
michaelis
преди 10 години
и тя тази социална пазарна икономика потъва бавно и славно само като погледна Франция ..., а за тея вампири американците там дума да няма, от как са стъпили преди 300 години важи закона на джунглата *** и *** банкерски дебилни ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 4 rate down comment 6
MZ/X
преди 10 години
Не е точно така! Облагодетелстваните от социалната пазарна икономика, която се създаде в повечето развити държави са точно бедните. Последните 100 години се измислиха стотици видове социални трансфери, които направиха платежоспособно голяма част от населението и премахнаха крайната бедност.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 11 rate down comment 2
SS-23
преди 10 години
Възстановяването в САЩ засега облагодетелства хората с по-високи доходи==========================================Че то това новина ли е ?!?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 12 rate down comment 3
michaelis
преди 10 години
че то къде по света някъде е облагодетелстван индивида с малки доходи, както се казваше във един филм 'История на света - Ще строим палати за богатите или да го духат бедните ?'
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още