IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Забраната на двустранните инвестиции между САЩ и Китай е най-лошата идея

Тя няма да постигне почти нищо, освен да увреди икономическия растеж на Америка

13:00 | 30.09.19 г. 4
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Администрацията на Доналд Тръмп търси начини да окаже натиск върху Китай да промени търговските си практики, но няма да е лошо да не вреди на САЩ в този процес. Последният потенциален автогол дойде в петък, когато изтече информация, че Белият дом може да ограничи двустранните инвестиции между САЩ и Китай. Bloomberg News съобщи, че администрацията може също така да блокира листването на китайски компании на американските фондови борси, пише Wall Street Journal.

Цените на акциите обърнаха възходящата си посока и това не е изненада. Цялостна забрана върху двустранните инвестиции е сигурен начин да се навреди на Америка, като същевременно прави китайската реформа по-малко вероятна.

Делистването на китайски компании е особено глупаво. Американските финансови борси са източници на икономическата сила на САЩ, но те се конкурират на глобален пазар. Чуждестранните фирми могат да изберат да се регистрират в Лондон, Хонконг или Франкфурт толкова лесно, колкото на Nasdaq или New York Stock Exchange. Забраната за достъп на китайски компании до американските борси просто би навредила на американските капиталови пазари. Щетите за китайските фирми ще бъдат незначителни, тъй като те ще могат да набират капитал на друго място.

Едно от предимствата на листването на борсите в САЩ е, че то задължава чуждестранните фирми да отговарят на американските регулаторни стандарти за разкриване на информация пред инвеститорите. Няма да е в защита на американските инвеститори, ако Белият дом принуди китайските компании да се регистрират на чуждестранните фондови борси, където правилата са по-малко строги.

Забраната на двустранните капиталови потоци би била още по-разрушителна. Стотици американски фирми, които вече правят бизнес в Китай, много от тях печеливш, ще трябва да продължат да инвестират, за да останат конкурентоспособни. Преките американски инвестиции в Китай от 1990 г. до юни 2019 г. възлизат на 276,4 милиарда долара. Произволната забрана може да превърне голяма част от тях в „заседнали” инвестиции, което би навредило на тези компании, а неизбежно и на служителите им в Америка.

САЩ също така се възползват от китайските инвестиции, които възлизат на 148,3 милиарда долара от 1990 г. до юни 2019 г. Част от тях финансират нови бизнеси или отиват за закупуване на американски фирми, които се нуждаят от капитал, за да се разширят у дома или да достигнат до нови пазари в чужбина. Ако китайските компании и физически лица не могат да инвестират в САЩ, те ще намерят други места по света, което ще засили съответните чужди икономики.

Забраната за инвестиции звучи като излязла от главата на Питър Наваро, търговският съветник на Белия дом, който иска да отдели икономиките на САЩ и Китай. Той гледа на митата като на начин за разрушаване на съществуващите вериги за доставки, а забраната за инвестиции с течение на времето рязко ще намали икономическото взаимодействие между САЩ и Китай. Това е неправилна стратегия за насърчаване на промените в Китай и не е това, което президентът Тръмп казва, че се опитва да постигне.

Тръмп заяви, че смисълът на митата му е да накара китайците да променят хищническите си търговски практики. Целта е да се накара втората по големина икономика в света да играе по международните търговски правила. Китайците си имат свой вътрешен дебат между икономическите реформатори и меркантилните националисти. Американската политика трябва да е насочена към подкрепа за реформаторите, но опитите да се отрежат цялата китайска търговия и всички инвестиции от САЩ са в полза на меркантилистите. Те биха казали, че САЩ ще накажат Китай независимо от това как се държи Пекин, и ще имат право.

Интелигентната политика би наказала китайските компании, които нарушават правилата, като същевременно позволи достъп на тези, които играят честно. Законовите ревизии на Комисията по чуждестранни инвестиции от 2018 г. дават на администрацията на Тръмп много правомощия да ограничи инвестициите поради съображения за националната сигурност.

Това трябва да се прави с всички средства, когато китайските компании представляват заплаха за кибер кражби и шпионаж или са риск за енергийната мрежа и националната отбрана. Но политическата забрана на двупосочните капиталови потоци няма да постигне почти нищо, освен да увреди икономическия растеж на Америка.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:45 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 2 rate down comment 1
Mit1
преди 4 години
Идеята изобщо не е да се защити националната сигурност на САЩ от Китай, нито идеята е да се балансират тякои търговски баланси. Тук става дума за това, че Китай застрашава САЩ по много параметри и е набрал чудовищна скорост последните 10 години. Скорост и сила, която САЩ и Европа подцениха и сега вече, трябва с всички сили, ДАЖЕ и с много мерки в ущърб на САЩ да се опитат да сломят Китай. Няма как само с леки преговори, с малко отстъпки да стане работата. Даже най-вероятно няма да успеят да постигнат целите си. Просто много закъсняха - същото, но с много по-леки преговори, с много по-малко отстъпки и много по-малко вреда за своята икономика можеше да направят 5-6 години по-рано.Сега смятам, че в най-добрия случай ще постигнат изместването на много международни фирми в съседни държави и ще забавят местни фирми, които имат големи дългове и това по някакъв начин евентуално да ги накара да напарвят някакви отстъпки, но едва ли.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 3
khao
преди 4 години
като например .... ? Къде и на кой е размахала пръст без причина?Като казваш А, кажи и Б !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 3
bgMan
преди 4 години
Като гледам и ЕС е на път да ги забрани тия опасни китайски инвестиции.Наскоро размахаха пръст на Източна Европа по този въпрос.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още