IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Volkswagen призова Европа да стимулира производството на полупроводници

Концернът иска да работи със силни производители на чипове от Европа, които да са конкурентоспособни на тези от Азия и САЩ, изтъква шефът на Audi Маркус Дюсман

17:23 | 04.02.21 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Andrey Rudakov/Bloomberg</em></p>

Снимка: Andrey Rudakov/Bloomberg

Европа трябва да увеличи инвестициите, за да засили своята индустрия за производство на полупроводници, заяви член на борда на директорите на най-големия автомобилен производител на континента Volkswagen, визирайки глобалния недостиг на автомобилни чипове, който подчертава зависимостта на европейските автомобилни концерни от чуждестранните компании.

„Ние няма да произвеждаме чипове“, изтъква пред Ройтерс Маркус Дюсман, член на борда на директорите на германския концерн, отговарящ за научноизследователската дейност в рамките на дружеството и шеф на луксозната марка Audi. 

Той изтъква, че VW предпочита да работи със силни производители на чипове от Европа, които да са конкурентоспособни на тези от Азия и САЩ.

„В крайна сметка технологията е определяща за успеха на групата", посочва той.

Според Дюсман Европа трябва да е водещият регион в производството на чипове в бъдеще.

Един от начините да се постигне това е чрез финансиране на програми, подобни на тази за батериите за електромобили.

Германия обяви в сряда, че европейските държави планират да подкрепят местното производство на технологичен хардуер, включително на процесори и полупроводници, чрез такива програми, които да стимулират инвестиции до 50 милиарда евро.

Международните производители на автомобили се сблъскаха с недостига на ключови полупроводници вследствие на бързото възстановяване на автомобилния пазар, подчертавайки необходимостта от намаляване на зависимостта от азиатските производители.

Volkswagen удвои бюджета си за разработване на софтуер, ключова област за справяне с предизвикателствата пред автономните технологии, посочва Дюсман, добавяйки, че това е един от двигателите за създаване на звеното Car.Software.Org, което ще разполага с 5000 служители.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:17 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Автомобили виж още

Коментари

Финанси виж още