Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Азия

Австралия е първенецът по ръстове на азиатските борси днес

Представянето на основните борсови индекси в региона беше смесено, продължавайки волатилността от последните седмици

Австралия е първенецът по ръстове на азиатските борси днес

Сникмка: Архив на Ройтерс

Основните бори в азиатски-тихоокеанския регион затвориха със смесено представяне в понеделник, докато инвеститорите продължават да оценяват икономическото въздействие на глобалната пандемия на коронавирус, информира CNBC.

Австралийският бенчмарк ASX 200 се повиши със 7% до 5181,40 пункта, след като акциите на банките от т.нар. „Голяма четворка“ поскъпнаха. Книжата на Australia and New Zealand Banking Group се търгуваха с 8,47% по-високо, а тези на  Commonwealth Bank of Australia отчетоха повишение в цените си с 10,91%. Акциите на  Westpac и National Australia Bank поскъпнаха съответно с 8,53% и 7,87%.

Показателят Nikkei 225 в Япония отчете понижение от 1,57% и затвори при 19 084,97 пункта, след като акциите на Softbank Group поевтиняха  с 4,99%. Индексът Topix се сви с 1,64% до 1435,54 пункта.

Акциите на Fujifilm от друга страна поскъпнаха с 5,98%, след като през уикенда Nikkei Asian Review съобщи, че японският премиер Шиндзо Абе е заявил, че правителството ще започне пробни процедури за лекарство против грип, разработено от компанията като лечение за коронавируса.

В континентален Китай измерителят Shanghai composite намаля с 0,9% до 2747,21 пункта. Индексът Shenzhen composite се понижи с 2,11% до 1657,55 пункта. Бенчмаркът  Shenzhen component спадна с 2,03% до 9904,95 пункта.

Още по темата

В Южна Корея показателят Kospi затвори с понижение от 0,04% при 1717,12 пункта, а измерителят Kosdaq добави 3,69% до 542,11 пункта. Хонконгският индекс Hang Seng  отписа 1,32% до 23 160,46 пункта.

Към 11:20 ч. българско време йената се търгува на ниво от 107,85 йени за долар, а австралийският долар - на стойност от 0,614 за щатски долар.

Пазарите бяха волатилни през последните седмици, отчитайки резки движения в двете посоки, след като властите по цал свят обявиха огромни количества стимули за ограничаване на икономическото въздействие на вируса.

„Големият въпрос за пазарите е дали огромните стимули, въведени досега по целия свят, ще бъдат достатъчни, за да помогнат на глобалната икономика да издържи на икономическия шок от мерките за ограничаване на COVID-19“, заяви Родриго Катрил, валутен стратег в National Australia Bank.

„За да се отговори на този въпрос, трябва да се знае степента на мерките за ограничаване и за колко време ще бъдат прилагани те“, каза Катрил. Към този момент това е „неизвестно" и той предполага, че пазарите „вероятно ще останат волатилни", докато не отмине несигурността.

По статията работиха: Радостина Ивчева, редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Азия
Азиатските пазари игнорираха положителните данни за китайската индустрия