IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Азиатските борси не намериха единна посока в очакване на решението на Фед

Вниманието на инвеститори и анализатори продължава да бъде ангажирано и с развитието на търговските отношения между САЩ и Китай

11:53 | 11.12.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив на Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив на Ройтерс

Основните фондови борси в Азия затвориха след смесена търговия в сряда в очакване на решението на Федералния резерв относно основните му лихвени проценти, което трябва да бъде оповестено по-късно през деня, информира CNBC.

В континентален Китай бенчмркът Shanghai composite се повиши с 0,24% до ниво от 2924,42 пункта. От друга страна, индексът Shenzhen component спадна с 0,64% до 9852,71 пункта. Бенчмаркът Shenzhen composite също отчете понижение от 0,45% до ниво от 1639,50 пункта.

Хонконгският индекс Hang Seng, от своя страна, нарасна с 0,8%.

В Япония бенчмаркът Nikkei 225 се понижи с 0,08% и затвори при 23 391,86 пункта, докато индексът Topix спадна с 0,34% до1714,95 пункта.

Индексът Kospi от Южната Корея затвори с повишение от 0,36% при 2105,62 пункта.

Междувременно австралийският показател ASX 200 нарасна с 0,68% и завърши борсовата сесия на ниво от 6752,60 пункта.

Към 11:20 ч. българско време йената се търгува на ниво от 108,69 йени за долар, а австралийският долар - на стойност от 0,6827 щатски долара.

Инвеститорите насочиха вниманието си към последното заседание на Фед за тази годината с очакване централната банка да запази лихвените си проценти непроменени.

„Фед е уверен, че настоящата парична политика прави достатъчно, за да ускори инфлацията в САЩ до целта му“, каза Джоузеф Капурсо, старши валутен стратег в Commonwealth Bank of Australia . „Съмняваме се, че е осъществена някаква съществена преоценка на тази гледна точка след срещата през октомври“, добави той.

Междувременно, вниманието на инвеститори и анализатори е ангажирано и с развитието на търговските отношения между САЩ и Китай, след като в неделя предстои да влязат в сила нови мита върху китайски износ за САЩ.

В. Wall Street Journal съобщи във вторник, че САЩ планират да отложат налагането на допълнителните мита, тъй като поредната ескалация на напрежението не е нужна, докато двете страни се опитват да финализират споразумението.

В съобщението на медията е посочено още, че американските преговарящи са настояли китайските служители да поемат ангажимент за извършване на някои от покупките на американски селскостопански продукти преди разговорите да продължат. Междувременно властите в Китай са пожелали количеството на тези покупки да бъде пропорционално на размера на митата, които ще бъдат отменени от САЩ.

И все пак икономическият съветник на Белия дом Лари Къдлоу заяви във вторник, че митата, насрочени за 15-и декември, все още са „на масата“.

"Смятаме, че много от добрите новини ... се отразяват в цената", заяви Ерик Робъртсън, ръководител на отдела за валутни и кредитни изследвания в Standard Chartered Bank. „С други думи, пазарите сега приемат или предвиждат, че ще бъде подписана някаква търговска сделка“- добави той.

„Дори и да не се случи до 15-ти, мисля, че това, което ще чуем, е нещо от рода на: „Все още преговаряме и сме на последната права, чакаме да сложим подписите си под сделката, митата ще влязат в сила на 15-и, но ние няма да събираме никакви приходи от тях през следващите шест месеца", каза Робъртсън.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:11 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още