IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Азиатските борсови индекси се разминаха в началото на седмицата

Южна Корея предупреди за потенциална втора вълна на коронавируса

11:41 | 11.05.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Снимка:&nbsp;Samsul Said/Bloomberg</p>

Снимка: Samsul Said/Bloomberg

Основните борси в азиатски-тихоокеанския регион затвориха сесията в понеделник след смесено представяне заради нарастващите надежди за възобновяване на глобалната икономическа активност и рекордния ръст на безработицата в САЩ информира CNBC.

Хонконгският индекс Hang Seng се повиши с 1,46% до 24 584,75 пункта.

В Япония измерителят Nikkei 225 добави 1,05% до 20 390,66 пункта, докато индексът Topix отчете ръст от 1,53% до 1480,62 пункта.

От друга страна в континентален Китай бенчмаркът Shanghai composite отписа 0,02% до 2894,8 пункта. Измерителят Shenzhen composite спадна с 0,25% до 1804,74 пункта. Показателят Kospi от Южна Корея се понижи с 0,54% до 1935,4 пункта.

От свия страна австралийският бенчмарк ASX 200 затвори с повишение от 1,30% при 5461,2 пункта.

Към 11:13 ч. българско време йената се търгува на ниво от 107,18 йени за долар, а австралийският долар - на стойност от 0,653 за щатски долара.

Инвеститорите продължават да наблюдават развитието на борбата с коронавируса на фона на надеждите за бързо възстановяване на глобалната икономика след облекчаването на  мерките за социално дистанциране. Премиерът на Великобритания Борис Джонсън очерта през уикенда „условен план“ за бавно възстановяване на обществото и икономиката.

От друга страна Disney трябва отново да отвори своя парк „Дисниленд“ в Шанхай в понеделник.

Все пак предпазливостта остава на лице. Южна Корея предупреди в неделя за потенциална втора вълна на заразата. Тези коментари бяха направени само дни, след като страната се похвали с бързата си реакция за спиране разпространението на епидемията и облекчи ограниченията.

"Доста е ясно, че ако мерките се вдигнат твърде бързо, това ще има значителни последици", заяви Майкъл Йошиками, основател и главен изпълнителен директор на Destination Wealth Management. „Мисля, че хората осъзнават, че ние наистина рискуваме и въпросът, който трябва да бъде зададен е: наистина ли си струва тази риск?“, добави той.

Междувременно министърът на финансите на САЩ Стивън Манучин предупреди, че цифрите за безработицата могат „да се влошат още повече, преди да станат по-добри“. Той каза в неделя, че равнището на безработица в страната може би вече е достигнало 25%. Коментарите на Манучин бяха направени, след като в петък САЩ съобщиха за рекордните 20,5 милиона загубени на работни места през април.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:08 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още