IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Азиатските борсови индекси се разминаха в първия ден на седмицата

Напрежението между САЩ и Китай и данните за икономиката на Япония определяха инвеститорските настроения

12:02 | 17.08.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Снимка: gettyimages</p>

Снимка: gettyimages

Основните борси в азиатско-тихоокеанския регион затвориха сесията в понеделник със смесено представяне, след като напрежението между САЩ и Китай продължава да тежи върху настроенията на инвеститорите, информира CNBC.

В континентален Китай измерителят  Shanghai composite нарасна с 2,34% до 3438,80 пункта, докато показателят Shenzhen component добави 1,88% до 13 742,23 пункта.

Хонконгският индекс Hang Seng се повиши с 0,8% до ниво от 25 383,98 пункта. Акциите на китайския производител на смартфони Xiaomi поскъпнаха с около 6%, след като в петък от компанията обявиха, че от 7-и септември акциите им ще бъдат включени в индекса Hang Seng.

Японският измерител Nikkei 225 се понижи с 0,83% до 23 096,75 пункта, докато индексът Topix спадна с 0,84% до 1609,82 пункта.

Японската икономика се е свила с 27,8% на годишна база второто тримесечие на 2020 г., сочат данните на правителството, публикувани в понеделник. Това бе най-резкия спад в показателя от началото на статистиката.

„Картината с японския БВП през второто тримесечие беше силно очаквана", заяви в понеделник Кен Уонг, портфолио мениджър в Eastspring Investments.

„Жалко е, но това е една от онези ситуации, които мисля, че повечето хора са предвиждали“, каза Уонг. „Очакваме да станем свидетели на съживяване на БВП през третото тримесечие, до известна степен, когато го сравнявате на тримесечна база“, заяви той.

Австралийският бенчмарк  ASX 200 затвори с понижение от 0,81% при 6076,40 пункта.

Борсите в Южна Корея бяха затворени в понеделник заради честване на национален празник.

Към 11:20 ч. българско време йената се търгува на ниво от 106,49 йени за долар, а австралийският долар - на стойност от 0,717 щатски долара.

Президентът на САЩ Доналд Тръмп издаде изпълнителна заповед в петък, принуждавайки китайската компания ByteDance да продаде или отмени бизнеса си в САЩ с TikTok в рамките на 90 дни. В своето нареждане Тръмп цитира „достоверни доказателства“, че ByteDance „може да предприеме действия, които заплашват да накърнят националната сигурност на Съединените щати“.

Междувременно Ройтерс съобщи през уикенда, че планираното преразглеждане на търговско споразумение между САЩ и Китай, първоначално определено за събота, е били отложено без да се договаря нова дата, позовавайки се на източници, запознати с плановете. Източниците заявяват, че забавянето се дължи на уреждането на конфликти, както и на даване време за увеличаване на китайските покупки на американски износ.

„Засега няма признаци, че търговската сделка е в опасност, тъй като отлагането на прегледа се разглежда като помощ за Китай да увеличи покупката си на американски селскостопански стоки, с които изостава“, заяви Родриго Катрил, валутен стратег в National Australia Bank.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:21 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още